Раждане

Точно 2 часа след естественото раждане

Митове, легенди, истини и измислици се носят във въздуха сред разказите на младите майки, отправени към колежките по съдба или към бременните жени с ококорени очи, замръзнали в захлас, докато слушат поредната страшна история.

Точно 2 часа след естественото раждане

Ние се заехме със задачата да разясним какво точно се случва в тези два часа веднага след раждането по естествен път, в които лекарите не ви позволяват да се пренесете в стаята, отвеждат бебето ви някъде, а вие лежите на едно легло, обикновено в коридора, близо до родилната зала.

Защо лежите в коридора на родилното отделение? Защо през 5 минути лекар или акушерка ви побутват по рамото и ви питат как се чувствате? Защо толкова често ви пипат корема? Защо не ви дават да пиете вода? Защо не ви разрешават да заспите? Нали всичко е свършило?! На въпросите отговаря д-р Мария Янкова.

Защо жената трябва да лежи под постоянно лекарско наблюдение 2 часа след раждането?

По принцип часовете след раждане са рискови за кръвоизливи, най-често заради недиагностицирани разкъсвания. Освен това се следи за „отпускане" на матката или атония, което е животозастрашаващо състояние и най-често се случва скоро след раждането. Мястото, където родилката прекарва тези часове, е въпрос на вътрешен ред и, според мен, коридорът е абсурден избор, провокиран от липсата на място и персонал. Все пак ние минаваме постоянно оттам и наблюдението става успоредно с работата по другите родилки. Ако жената ражда във ВИП-зала или съвременна болница, тези първи часове протичат там, където е станало раждането, като една от акушерките минава през определено време да види какво е състоянието на жената. Предимство също е и че най-близките й хора и, разбира се, таткото могат да бъдат с нея минути след раждането.

Защо не трябва да заспива жената през тези часове?

Не е забранено да се спи, но начинът да се направи разлика между заспала жена и загубила съзнание е като се влезе в контакт с нея. Въпросите „как си?", „добре ли си?" имат по-скоро формален характер. Целта е да се комуникира с родилката.

Кои са другите симптоми за появата на проблем и какъв би могъл да бъде той?

Болка, както и силно главоболие. Също чувство за тежка отпадналост, промени в зрението, затруднено дишане. Трябва да се има предвид обаче, че умората, отпускането и заспиването са абсолютно нормални състояния, тъй като раждането е огромно физическо и психическо натоварване и организмът има нужда от възстановяване.

Практикува ли се все още слагането на някаква тежест върху корема на родилката?

Не. Ефектът от торба с пясък върху корема се постига с медикаменти, и то, само ако се налага.

Може ли родилката да пие вода по време на тези 2 часа и ако не, защо?

За съжаление не. Това е изискване на анестезиолозите в случай, че е необходимо даване на анестезия по повод на спешна манипулация.

Има ли значение наличието на упойка и нейният вид за този период от следродилното възстановяване?

Да. Родилките с анестезия стават не по-рано от 3 часа след даването на анестезията, и то само в присъствието на акушерка. Това повече важи за спиналната анестезия, а не за епидуралната.

Има ли значение дали раждането е протекло лесно, или трудно?

Да. Наблюдението на жените, родили трудно, е по-интензивно. Понякога остават по-дълго време в родилна зала, дори се налага да бъдат преведени в реанимация вместо в следродилно отделение. А в отделението за тези жени се полагат повече грижи, докато се възстановят напълно.

Автор: Десислава Христозова
Консултант: д-р Мария Янкова, акушер-гинеколог, ПСАГБАЛ „Св.София", тел. 0888947836

 

Сподели: