Тя и Той

Той не ми е дядо – татко е

Наскоро моя приятелка - лекарка, ми разказа случка, обидила пациенти. След преглед педиатърката казала на детето "хайде, отиди при дядо си да изчакаш, докато поговоря с майка ти". "Дядото" се обърнал гневно към лекарката и на висок глас обяснил, че то

Той не ми е дядо – татко е

Наскоро моя приятелка - лекарка, ми разказа случка, обидила пациенти. След преглед педиатърката казала на детето „хайде, отиди при дядо си да изчакаш, докато поговоря с майка ти". „Дядото" се обърнал гневно към лекарката и на висок глас обяснил, че той е БАЩАТА! След тази смущаваща за всички ситуация, която всъщност не била първата подобна, в отделението решили, че повече никога няма да изричат думите „баба" и „дядо". Преценили, че е по-добре да направят комплимент на възрастен човек, като му кажат „татко", отколкото за пореден път да си навлекат гнева на родител, отдавна минал годините за отглеждане на бебета, според приетите норми.

ВРЕМЕНАТА СЕ МЕНЯТ

Нека първо уточним какво означава "възрастен татко". Преди идването на демокрацията 30-годишният мъж без подпис в гражданското и деца беше вече повече стар, отколкото ерген, но все пак тихичко го наричаха стар ерген. Днес тази възраст е абсолютно подходяща мъжът да се огледа наоколо и да се позамисли над вземането на важното решение... да си търси жена, с която след време да имат деца. В наши дни за възрастен се приема татко, който има поне 40 години. Стандартите за родителство се променят спрямо средата, в която живеем. Днес хората учат повече години, завършват повече от една специалност, задължително искат да са финансово осигурени и чак тогава да създават семейство. Съвременната действителност не „позволява" безотговорното родителство и затова повечето семейства остават с едно дете, но това е друга тема. За съжаление обаче младите двойки приемат за отговорност единствено финансовото осигуряване на бъдещото дете, без да се замислят, че най-важното за едно бебе е то да бъде живо и здраво - за сметка на марковите дрешки и модерните играчки.

БИОЛОГИЧНИЯТ ЧАСОВНИК СЪЩЕСТВУВА И ПРИ МЪЖЕТЕ

През всички периоди на човешката история винаги причините за безплодие или бебе, родено със здравословни проблеми, са се търсели в жената. Чак в последните години започнаха да се изследват и мъжете в тази насока, като отново това се случва след обстоен преглед на жената. За възрастните майки се е говорило и говори постоянно, и то в негативен аспект, тъй като са създадени непоклатими стереотипи в тази насока  - докато таткото на 50 години се оценява с възхищение, родилката на тази възраст се хули от обществото. Малко хора се замислят, че възрастта на бащата също има значение за правилното развитие на бебето.

 - КАЧЕСТВО И КОЛИЧЕСТВО Мъжете се гордеят с факта, че техните репродуктивни възможности не остаряват с времето, т.е. количеството произвеждани сперматозоиди си остава на 50 години такова, каквото е било и на 25. Качеството на спермата обаче се променя и то в негативна посока - под влияние на екологията, вредните навици на човека, намаляването на двигателната активност, приема на лекарства, натрупването на вредните влияния от техниката и т.н.

 - ШАНСОВЕ Освен това шансовете за зачеване падат до три пъти след 45-ия рожден ден на бъдещия татко. Тези факти се свързват с изследване на френски учени върху 20 хил. двойки с репродуктивни проблеми.

 - ГЕНЕТИЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ Учени, правили изследвания в тази област, твърдят, че децата, заченати от бащи над 40-годишна възраст са изложени на 20% по-висок риск от генетично предавани заболявания като аутизъм, изменения в нервната система, а също и аномалии на черепа. Установено е, че твърдението, че появата на синдром на Даун при детето зависи изцяло от гените на майката, е погрешно. Вече е доказано, че приносът на мъжките гени е равен на този на женските.

 - КОНФЛИКТ В ЗАНИМАНИЯТА Повечето деца са енергични, неуморими и трудно застават на едно място. Обикновено хората над 40 години вече предпочитат тишината, спокойствието и реда в къщата, което неминуемо създава конфликтни ситуации - бащата е изнервен от постоянното тичане на хлапето, а то от своя страна се подтиска от постоянните забележки да стои мирно.

БЕЗ ПАНИКА

Няма смисъл да се паникьосвате, ако половинката ви или вие самият попадате в категорията „възрастен татко". Препоръчително е, когато планирате да имате деца, да се консултирате с генетик, за да ви насочи към необходимите изследвания и да сте спокойни за здравето на бъдещото си бебе.

КОГАТО ЕМОЦИИТЕ НАДДЕЛЯВАТ

Деца на по-възрастен татко обикновено изпитват на гърба си подигравките на връстниците си относно натрупаните години на родителя. За съжаление те страдат и единствено в семейството могат да бъдат научени, че възрастта няма значение, когато са обичани, обгрижвани и глезени. Съществува и противоречие, което накланя везните в определена посока, според взаимоотношенията между баща и син или дъщеря. Когато годините делят децата и родителите с повече от едно поколение, често първите остават неразбрани и потиснати от остарелите разбирания за идеали, обичаи и морал на вторите. От друга страна сигурно ви се е случвало дядо ви да ви обърне внимание и разбере много по-добре от баща ви, който е по-близо да вашето съвремие. Това е така, защото дядо ви вече е изминал дълъг път в живота, улегнал е и е осъзнал, че най-важното нещо на света е вие да бъдете здрави и щастливи, а не какво ще кажат съседите, какъв е размерът на първата ви заплата или колко е редно да живеете без брак.

ПО-ДОБРИЯТ ТАТКО

В повечето случаи, при добро стечение на обстоятелствата за здравословното състояние на детето, по-възрастният татко се оказва много по-добър от нервните недорасли младоци. Преди всичко той не се е оженил, просто защото това трябва да се случи "овреме". При него родителството е дълго чакано, често след трудно лечение и мъчителни процедури по асистирана репродукция при половинката му, натрупан личен житейски опит, и бащинството му "дава криле". Освен това той е реализиран в професията и живота, което му дава богата култура в отношенията с децата му. Изследователи са установили, че ако мъж стане татко на момиче в късна възраст, той започва да го боготвори. Дъщеря му се превръща в неговия свят и обикновено в подобни семейства расте спокойно, обгрижвано и интелигентно дете. Има много примери, които доказват грижата на възрастните бащи към интелектуалното развитие на наследниците им - много творци и изявени личности са деца именно на такива родители. Освен това в повечето случаи възрастният татко има зад гърба си поне един брак. Натрупаният опит от родителството и годините му дава шанс да оцени грешките си и да не ги повтаря с най-малкото си дете. Предимство за детето е, че по-зрелият баща притежава способността да предвижда ежедневните проблеми и спокойно да ги решава, което дава сигурност на хлапето. Не на последно място възрастният татко притежава по-широки възможности за подпомагане образованието и професията на детето си с помощта на натрупаните през годините контакти.

РЕКОРДЬОРИ

Най-възрастният баща в света е бил австралиец, на когото 70-годишна индианка ражда дете. Той живее до 6-годишна възраст на наследника си.

 

Автор: Десислава Христозова

 

 

Сподели: