Здраве и красота

ТОКСОПЛАЗМОЗАТА идва тихо и неусетно, с котешки стъпки

Токсоплазмозата протича почти безсимптомно. Това е причината повечето от нас да прекарват заболяването без изобщо да подозират.

ТОКСОПЛАЗМОЗАТА идва тихо и неусетно, с котешки стъпки

Причинява се от Toksoplasma gondii - паразит със сложен цикъл на развитие. Източник на заразяване са различни животни, но главно котките и птиците.

Заразяването може да стане при консумация на заразени (от котките) храни - плодове и зеленчуци, и на недобре термично обработено месо и месни продукти от заразени животни, съдържащи истински цисти. Друг начин на заразяване е чрез контакта с животните, напр. при галене.

Признаците на заболяването са доста общи. Често могат да бъдат объркани с респираторни инфекции, тонзилити (инфекции на сливиците) с повишаване на температурата. Затова най-точно диагнозата се поставя чрез серологично изследване за антитела или чрез откриване в кръвта на самия причинител.

Особено опасно е заболяването, ако протече в началото на бременността, когато се стига до аборти или малформации на плода.  

Вродената токсоплазмоза се проявява още у новороденото с възпаление на мозъка и мозъчните ципи (бавно развиващ се менингоенцефалит), петнисто-възлест обрив по кожата, повишена температура, отпуснатост, уголемяване на далака и черния дроб, увеличаване или намаляване размерите на главата, слепота, жълтеница, гърчове и др. Тези прояви се откриват още през първите месеци от живота на детето, но могат да се изявят и по-късно, с изоставане в умственото развитие, нарушение на зрението, церебрална парализа и гърчове.

Жени, прекарали заболяването преди бременността и с висок титър антитела в кръвта, не предават токсоплазмозата на плода си.

Срещу токсоплазмозата няма специфично лечение. Използват се антибиотици и сулфонамиди с широк спектър на действие.

ПРОФИЛАКТИКА     

  • Ограничаване високия брой на бездомните котки.
  • Редовни прегледи на домашните котки.
  • Да не се допускат котки до складовете с хранителни продукти.
  • Зеленчуците и плодовете да се измиват много внимателно преди консумация.
  • Прецизна термична обработка на храните.
  • Задължително миене на ръцете и приборите за хранене.
  • Бременните да спазват строга хигиена и при най-малкото съмнение за заболяването да се изследват незабавно.

Мнение на специалиста

Кои групи са в най-голям риск от заразяване с токсоплазмоза?

Онези, които контактуват с домашни любимци или със селскостопански животни, разнасящи паразитозите.

Ако една жена направи спонтанен аборт, трябва ли да се изследва за токсоплазмоза?

Да, тя трябва да се изследва и за това заболяване. Спонтанните аборти могат да се дължат на имунни причини, паразитози, могат също да са на генетична основа.

Във Франция изследването за токсоплазмоза преди забременяване е задължително, каква е ситуацията у нас?

Биохимичното изследване не е задължително, но е пожелателно.

Къде се провежда изследването?

Във всяка една клинична лаборатория, с насочване от личния лекар.

Известно е, че заболяването протича почти безсимптомно. Все пак, кои са симптомите, които провокират съмнения за развиване на токсоплазмоза?

Температура от 37.5 до 38 градуса, подобно на възпалителен процес. Всеки организъм реагира различно обаче. Така или иначе, температура от 37.5 показва, че жената е бременна, така че - симптомите наистина са почти никакви.

Моля, обяснете схемата с двата имуноглоболина, които се изследват - Ig G и Ig M. Много пациентки са объркани от резултатите си...

Пациентите не могат да тълкуват сами изследванията. Това може да направи само лекуващият лекар, при готови резултати от лабораторията. Когато те не са отрицателни, титърът (цифрата) показва степента на инфекция.

Можем ли да имаме доверие на нашите лаборатории? Често съветват едно и също изследване да се прави по няколко пъти в различни лаборатории, за да е сигурен резултатът...

Можем - нашите лаборатории са стандаризирани, сертифицирани и достатъчно надеждни.

При заключение за токсоплазмоза провежда ли се лечение и какво?

Не, по време на бременността не се провежда лечение. Ако на ултразвук бебето е добре, може спокойно бременността да се изчака, без да има нужда от аборт. Не така стоят обаче нещата с рубеолата, която определено уврежда плода в първия триместър.

Често ли е заболяването у нас по Ваши наблюдения?

Не, много рядко срещано е.

Съветът Ви на специалист към бъдещите майки: как най-добре да се предпазят от заболяването?

Да си мият ръцете - личната хигиена е много важна. Тя е достатъчна за една добра профилактика на паразитозите. Същевременно домашните любимци трябва периодично да бъдат водени за консултация при ветеринар и да се имунизират.

Автор: Надя Йончева
Консултант: Д-р Любомир Дамянов,
акушер-гинеколог

 

Сподели: