Бременност

Толкова малко място

Бебето расте и му е нужно все повече пространство, а мястото за органите ви става все по-малко.

Толкова малко място

Какви са неприятните усещания, предизвикани от промените и как да ги намалите?

ПИКОЧЕН МЕХУР

Още от първия триместър на бременността ви преследва усещането постоянно да ви се ходи до тоалетна по малка нужда. Оказва се, че гладката мускулатура на пикочния мехур е много чувствителна към хормона на бременността прогестерон. Прогестеронът въздейства на мускулатурата на матката да не се свива и да може бебето спокойно да расте и да се развива. Хормонът, обаче, не може да действа избирателно само на матката и оказва влияние на целия организъм. Затова изпитвате постоянно желание да пишкате.

Какво да правите?

Малка тайна: по време на пишкане леко изнесете тялото си напред. Така  пикочният мехур се изпразва напълно. В никакъв случай не се ограничавайте от приема на течности, това не е полезно.

СЪРЦЕ

Сега сърдечният ви мускул изпомпва средно 1 л кръв повече. Природата подготвя организма ви за раждането, като увеличава обема на кръвта. За щастие, растящото бебе не влияе по никакъв начин на сърцето, защитено от гръдния кош. Но въпреки това, страдате от сърцебиене и чувствате тежест в гърдите? Просто не ви стига въздух. Защото сърцето бие по-бързо, за да доставя на детето ви повече кислород.

Какво да правите?

Движение и пак движение. Това е истинското спасение за сърцето. Препоръчват се бавни разходки. При настъпване на сърцебиене, легнете като сложите под краката си малка възглавничка, а под главата по-голяма. Все едно сте в полуседнало положение. Така плацентата се кръвоснабдява по-добре, а оттам и сърцето започва да бие по-бавно.

СТОМАХ

Забелязали ли сте, че на едно хранене ядете по-малко? Започвайки от 34-та седмица на бременността, когато бебето наддава за седмица с около 200 г, обемът на стомаха се свива на половина. И това, въпреки че апетитът ви е нормален. От всички вътрешни органи, стомахът е най-неизгодно разположен по отношение на матката. Заради натиска, който растящата матка оказва върху стомаха от долу, той леко се свива и повдига, което води до попадане на стомашен сок в хранопровода и възникването на киселини.

Какво да правите?

Акушерите съветват: яжте на малки порции не по-малко от 5 пъти на ден. Така ще избегнете пристъпите на вълчи глад и чувството на тежест след ядене. Особено подходящи са зеленчуковите супи-пюрета с натрошено сирене (подобрява вкуса и дава на организма ви допълнително калций). Имате киселини? Старайте се, докато си почивате, главата и раменете ви да са разположени по-високо от долната част на тялото. Тогава киселината остава на дъното на стомаха. Не яжте преди лягане. Избягвайте храни, съдържащи мая. Яжте повече орехи и бадеми.

ЧЕРЕН ДРОБ

Черният дроб е много важен орган, който отговаря за обмена на веществата. Той се грижи вредните вещества да се разрушават и извеждат от организма. С увеличаване размерите на бебето черният дроб започва да се натоварва.

Какво да правите?

Не натоварвайте черния дроб! Избягвайте мазни и пържени храни. За разбиването на големи мастни молекули черният дроб има нужда от значително повече усилия. Говорете с лекаря си, ако по кожата ви се появи необясним сърбеж и горчив вкус в устата сутрин. Често подобен проблем е следствие от нарушение в работата на черния дроб. Проблемът може да се отстрани с хранителен режим и назначаване на лекарства.

БЕЛИ ДРОБОВЕ

Сега дробовете получават с 25% по-малко въздух, съпроводено от доста силно напрежение отдолу. Вследствие, получавате учестен пулс. При това не само, когато изкачвате стълби, но дори и при обикновена разходка. Така ще бъде до около 36 - 38-ма седмица, когато изведнъж ще можете да си поемете въздух (може би не с пълна гръд, но със сигурност ще ви стане по-леко). Главата на бебето се спуска в малкия таз преди раждането и натискът върху дробовете намалява. Природата е измислила този процес много прецизно, защото по време на раждането ще имате нужда от много въздух.

Какво да правите?

Когато се задъхваме, автоматично започваме да дишаме през устата. Това обаче, много усложнява ситуацията. Пробвайте да вдишвате през носа и да издишвате през устата, за да може напълно да издишате целия въздух.

ЧЕРВА

Хормонът прогестерон също така действа и на мускулатурата на червата. Получава се така, че при едни възниква разстройство, а при други запек. Някои жени страдат от повишено газообразуване.  Но най-неприятното, разбира се, е запекът, защото и без това коремът ви е като подут.

Какво да правите?

Пийте повече течности, най-добре чиста вода. Движете се, погрижете се в менюто ви да присъстват повече храни, богати на фибри. През пролетта, лятото и есента наблягайте на пресните плодове и зеленчуци, а през зимата ги заменете със сушени плодове. Сутрин на гладно може да пиете по една чаша хладка вода с 1 ч.л. мед (само при липса на алергии). Избягвайте газообразуващи и запичащи храни.

Автор: Биляна Цветкова
Консултант: Любомир Дамянов,
акушер-гинеколог

 

 

Сподели: