Бременност

Топ 5 кожни проблеми на бъдещата майка

Има щастливки, които сияят, докато очакват дете. Не са малко и тези, чиято кожа далеч не отразява щастието от предстоящото увеличаване на семейството.

Топ 5 кожни проблеми на бъдещата майка

Има щастливки, които сияят, докато очакват дете. Не са малко и тези, чиято кожа далеч не отразява щастието от предстоящото увеличаване на семейството. Специално за вторите обобщихме най-често срещаните дерматологични проблеми по време на деветте месеца, придружени от решенията за отстраняването им.

1. Акне 

Проблемът: Повишените нива на хормоните, наречени андрогени, провокират произвеждането на повече себум. Той от своя страна води до размножаването на бактерии и резултата от тях - пъпки.

Решението: За да успокоите възпаленията, използвайте продукти, съдържащи салицилова киселина. Нейната естествена ексфолираща способност ще отпуши порите, без да причинява допълнително дразнене.

2. Мазна кожа 

Проблемът: Освен с акне, прекомерният себум „върви“ в комплект и с неприятно лъщене на кожата.  

Решението: Противодействайте на мазната кожа с ефективни почистващи средства – мек гел или пяна. След това тонизирайте лицето с нежен лосион и нанесете матиращ крем, който ще контролира омазняването.

3. Суха кожа 

Проблемът: Бременните жени със суха кожа са предразположени към появата на стрии. Ивиците избледняват след раждането, но има начини да ги предотвратите, или да намалите видимостта им.

Решението: Доверете се на козметични предложения (кремове, емулсии), които хидратират кожата, поддържайки я мека и еластична.

4. Торбички под очите

Проблемът: Трудно е да спиш с нарастващ корем, а неразположенията на бъдещите майки допълнително усложняват ситуацията. Ефектът от недостатъчния сън са торбичките и тъмните кръгове под очите. 

Решението: Изпитано средство при несъвършенства в деликатната зона е поставянето на две кръгчета краставици върху клепачите за 10-15 минути. Ако нямате търпение за процедури с дарове от природата, снабдете се с висококачествен крем, който ще намали задържането на течности под очите, като така ще се редуцира подпухването.

5. Мелазма

Проблемът: Наричано още „маската на бременността“, това състояние се характеризира с образуването на пигментни петна по кожата. Мелазмата се провокира от увеличените нива на естроген през деветте месеца. 

Решението: Крем, чието действие е насочено към минимизиране на хиперпигментацията. Спрете се на вариант с висок слънцезащитен фактор за още по-добра защита.

Разумен избор

Преди да купите даден продукт, задължително се консултирайте с дерматолог. Той ще прецени дали артикулът е подходящ за бъдещи майки, според наличието или отсъствието на (без)опасни съставки в него.

Автор: Ива Лалова

Консултант: д-р Валентин Вълчев, дерматолог, МЦ „FiHealth”

ул. „Проф. Александър Фол“ 2, 1700 Студентски комплекс, София

 

 

 

 

Сподели: