Здраве

ТОП 5 на заболяванията, които ни дебнат през зимата

След слънчевото и горещо лято и златната прегръдка на отминаващата есен идва зимата.

ТОП 5 на заболяванията, които ни дебнат през зимата

Тя е съпътствана много често от капки за нос, сиропи против кашлица, антибиотици и безсънни нощи.

Знаете ли, че вирусите, атакуващи с пълна сила дихателната система на вашето дете, са над 200 вида? Малкото човече е много по-уязвимо към вирусни заболявавания, особено ако посещава детски градини и ясли. Статистиката сочи, че то настива средно около шест пъти на година. Разбира се, това стряскащо число намалява с напредването на възрастта, тъй като съпротивителните сили на организма срещу инфекциите нарастват. За вирусните заболявания не съществува същинско лечение. За целта можем да разчитаме само на симптоматичното такова, което облекчава симптомите и в най-добрия случай намалява продължителността им с няколко дни. 

Ето и някои от най-често срещаните зимни заболявания

1 Грип

Най-честите симптоми на грипа са високата температура, втрисането, хремата, зачервеното гърло, мускулните болки, главоболието, кашлицата. Симптомите ни връхлитат „без предупреждение"обикновено един или два дни след заразяването с вируса.

При децата грипът може да предизвика гадене, повръщане, диария и болки в корема, макар тези симптоми да са по-типични при заразяване с ентероколитни вируси (наричано още стомашен грип).

Какво да направим?

И най-леката форма на грипа може да предизвика усложнения. Затова, дори да виждаме, че малчуганът ни оздравява, е добре да го задържим още няколко дни у дома. Вирусът е отслабил имунната му система и детето лесно би могло да се разболее повторно или да стане жертва на друга инфекция. Най-често срещаните усложнения след прекаран грип са по-тежките бактериални инфекции на дихателните пътища като синузит, бронхит, отит, както и възпаление на скелетните мускули. В редки случаи е възможна и появата на проблеми с бъбреците, сърцето и поражение на централната нервна система - грипен енцефалит.

2 Дихателни инфекции

Едни от най-често срещаните инфекции при децата през зимните месеци са дихателните инфекции. Те спокойно се нареждат на едно от челните места в топ 5 на зимните болести. Случвало ли ви се е, докато вашето мъниче си играе, да зачерви бузки, да прилягва или да става по-отпуснато. Картината е повече от ясна - става дума за инфекция на дихателните пътища. Едно е сигурно - чакат ви няколко дни с неприятности. 
Детето става раздразнително, не може да спи от запушения нос и от кашлицата, отпуснато е от високата температура, възпаленото гърло му пречи да се храни добре, може и да повръща. Простудата често играе ролята на отключващ фактор, но ако няма вируси, няма да има заболяване. В миналото тези инфекции са се наричали настинки, но днес вече е доказано, че в детската възраст близо 90% от т.нар. настинки всъщност са вирусни инфекции.

Какво да направим?

Потърсете компетентна медицинска помощ, не се опитвайте да лекувате детето сами.

Запомнете, че антибиотиците не лекуват вирусните инфекции, те убиват само бактериите. Затова бъдете предпазливи с тяхната употреба и не ги давайте с лека ръка на вашето мъниче.
Понякога обаче след третия ден положението започва да се влошава, температурата се покачва, кашлицата се задълбочава, детето започва да повръща. Това са признаци на добавена бактериална инфекция и тогава антибиотиците стават тежката артилерия в борбата с инфекциите.

Какви са общите симптоми на неусложнените респираторни заболявания?

 • Хрема
 • Възпалено гърло
 • Зачервени очи
 • Пресипнал глас
 • Кашлица
 • Температура
 • Подути лимфни възли
 • Незабавно потърсете лекар, ако детето има:
 • Учестено дишане
 • Хрипове
 • Висока температура - над 380С, треска

Ако детето е болно, трябва:

 • Веднага да го заведем на лекар.
 • Да се стараем стаята му винаги да е добре проветрена.
 • Да го обличаме топло и да се стремим шията и гърдите му да са добре покрити.
 • Да му мерим температурата. Ако тя премине 38°С, да дадем на детето предписани от лекар температуропонижаващи медикаменти. Ако не е по-висока от 38°С - в никакъв случай не бива да се опитваме да я понижаваме. Вирусите спират да се размножават при температура над 37 градуса.
 • Да увеличим влажността в стаята. За целта можем да поставим близо до леглото му съд с вода. Това спомага освобождаването на носоглътката и на детето ще му е по-лесно да диша.
 • Да се възползваме и от средствата на народната медицина - билков чай с мед, зрънце прополис.

3 Синузит 

Запушено носле, главоболие и отоци около очичките - най-вероятно детето ви страда от синузит.

Инфекция с вируси или бактерии - или комбинация от двете, може да доведе до възпаление на околоносните синуси.

Някои от признаците на синузита са: запушен или течащ нос, придружен с кошлица, която продължава 10 до 14 дни, гъст зелен секрет от носа, постоянна тъпа болка или подпухване около очите, температура.

Какво да направим?

Консултирайте се с лекар. Ако той изпише антибиотици, може да се наложи да ги прилагате и по-дълго време - около 3 седмици. Вашият лекуващ лекар може да ви препоръча и деконгестант, а ако синузитът е в резултат на алергична реакция, може да се наложи да дадете и антихистамин.

4 Преохлаждане, измръзване

Неочаквано, докато сте навън, ви побиват тръпки, а връщайки се вкъщи, дори и да стоите като наказан до печката, не можете да се стоплите по никакъв начин. Това се отнася с пълна сила и за вашето мъниче. Запомнете, че продължителното (повече от 15-20 минути) преохлаждане може да увреди сериозно имунитета, да способства за изострянето на стари заболявания и за появата на нови. 
Какво да направим?
Хранете детето пълноценно и правилно. Храната през зимния сезон трябва да доставя на организма достатъчно енергия за жизнена дейност и самостоятелно затопляне. За тази цел най-подходяща е храната, богата на мазнини и белтъчини, която се преработва дълго време и продължително дава на тялото достатъчно количество енергия за затопляне.

5 Студова алергия

Носът и ръцете на вашия малчуган се зачервяват, а понякога се появява и ситен обрив. Струва ви се странно, но това може да се наблюдава и при положителни външни температури между 5 и 10 градуса. 
Какво да направим?
Ясно е, че детето най-вероятно страда от студова алергия. При първите признаци трябва да се приеме някакъв противоалергичен препарат (ако възрастта му позволява), който ще намали симптомите. Задължително е да се обърнете към вашия педиатър за съвет. 
За профилактика на заболяването трябва максимално да се ограничи контактът на кожата със студения въздух. Старайте се детето да носи дебел шал и топли ръкавици, а преди да излезе навън, задължително нанесете защитен крем върху ръцете и лицето му.

Топли съвети за студените зимни месеци:

 • Загрейте детето, преди да го изведете навън, а не чакайте да измръзне и чак тогава да се опитвате да го стоплите.
 • Калявайте го! Не загрявайте прекалено много помещението, в което прекарвате най-много време през деня, както и там, където спи, редувайте смяната на топло и студено.
 • Осигурете в дневното му меню богати на витамини храни, тъй като през зимата нивата на някои витамине в организма рязко намаляват, което често е причината за повечето простудни заболявания.
 • Давайте му повече течности.
 • И, разбира се, не забравяйте да го обличате подходящо за студените зимни месеци.

Автор: Нели Христова

Консултант: Доц. Евгений Генев

 

 

Сподели: