Топ 5 вкусни и полезни храни
„Трябва ли да се храня за двама? Ще ми навреди ли кафето? Да избягвам ли сьомгата?“

Със сигурност си задавате десетки въпроси, докато градите оптималното меню за себе си и малкото човече в утробата. И ако отговорите на някои от тях понякога са противоречиви, пет представители на здравословното хранене по време на бременността ще спечелят доверието ви с безспорна полезност и отличен вкус.
1. Авокадо
Заредено е с калий, фолиева киселина, фибри и много здравословни мазнини. В екзотичния плод ще намерите и протеини, ензими, аминокиселини. Авокадото ви дава чувство за ситост и подпомага храносмилането чрез присъствието на фибри в състава си.
2. Ядки
Източник на желязо (кедрови ядки, кашу), който съдържа големи количества магнезий (бадеми), важен за развитието на скелета на малчугана. Консумирайте ядките сурови и ги комбинирайте с плодове. Подходящи са за междинно хапване. Сред най-полезните ядки са:
Лешници |
Засилват имунната система на бъдещата майка, допринасят за нормалното развитие на нервната система и зрението на плода и намаляват риска от преждевременно раждане. |
Орехи |
Регулират кръвното налягане и защитават от инфекции бременната жена, и редуцират опасността от възникване на дефекти на невралната тръба при бебето. |
Бадеми |
Предотвратяват запек, помагат за поддържане на здравословно тегло и играят важна роля при формирането на костите и зъбите на мъничето. |
Без алергии
Данните от проучване на онкологичния институт „Дейна Фарбър“ в Бостън сочат, че рискът децата да развият алергия към ядките е с една трета по-малък, ако майките им са ги консумирали, докато са били бременни с тях. Учените обясняват резултатите, получени след изследване на над 8000 души, с факта, че ранното излагане в утробата създава толерантност към ядките.
3. Здравословни мазнини
Незаменими за развитието на бебето, особено за мозъка му. Повлияват положително метаболизма и нервната система на бременната жена. За предпочитане са зехтинът и кокосовото масло, с които можете да приготвяте различни храни, или да подправяте салати.
4. Риба
Богата е на жизненоважните омега-3 мастни киселини, намаляващи т.нар. „лош“ холестерол, и на ценния йод, чийто недостиг се свързва с нисък коефициент на интелигентност на бебето. Яжте пъстърва, скумрия или херинга и избягвайте наситените с високо съдържание на живак риба меч, кралска скумрия, риба тон. Хубаво е рибата да присъства в менюто ви два пъти седмично, като най-добрият начин за третирането й е печена на скара или на фурна.
5. Зеленолистни зеленчуци
Пъстър букет от калций, желязо, фибри, фолиева киселина, витамини A, C, K. Включете в диетата си зеле, броколи, магданоз, спанак, коприва, киселец, лапад, рукола, маруля. Зеленолистните зеленчуци са важни за бременните жени, тъй като облекчават сутрешното гадене.
Свежа рецепта с авокадо
Автор: Димитрина Бунова
Гаспачо с краставица и авокадо
Необходими са:
1 краставица
1 авокадо
1 стрък зелен лук, без перата
1 люта зелена чушка
240 мл филтрирана вода
240 г натурално кисело мляко
4-5 клонки магданоз
1 с.л. лимонов сок
морска сол
черен пипер
Част от краставицата и авокадото се заделят и нарязват на кубчета за гарниране. Остатъкът се пасира заедно с другите продукти. Завива се със стреч фолио и се охлажда за 30 минути. Супата се сервира гарнирана с нарязаните зеленчуци и струя зехтин.
Сподели: