Бременност

Топ 5 вкусни и полезни храни

„Трябва ли да се храня за двама? Ще ми навреди ли кафето? Да избягвам ли сьомгата?“

Топ 5 вкусни и полезни храни

Със сигурност си задавате десетки въпроси, докато градите оптималното меню за себе си и малкото човече в утробата. И ако отговорите на някои от тях понякога са противоречиви, пет представители на здравословното хранене по време на бременността ще спечелят доверието ви с безспорна полезност и отличен вкус.

 

1. Авокадо

Заредено е с калий, фолиева киселина, фибри и много здравословни мазнини. В екзотичния плод ще намерите и протеини, ензими, аминокиселини. Авокадото ви дава чувство за ситост и подпомага храносмилането чрез присъствието на фибри в състава си.

 

2. Ядки

Източник на желязо (кедрови ядки, кашу), който съдържа големи количества магнезий (бадеми), важен за развитието на скелета на малчугана. Консумирайте ядките сурови и ги комбинирайте с плодове. Подходящи са за междинно хапване. Сред най-полезните ядки са:

 

 

 

 

Лешници

Засилват имунната система на бъдещата майка, допринасят за нормалното развитие на нервната система и зрението на плода и намаляват риска от преждевременно раждане. 

 

Орехи

Регулират кръвното налягане и защитават от инфекции бременната жена, и редуцират опасността от възникване на дефекти на невралната тръба при бебето. 

 

Бадеми

Предотвратяват запек, помагат за поддържане на здравословно тегло и играят важна роля при формирането на костите и зъбите на мъничето. 

 

Без алергии

Данните от проучване на онкологичния институт „Дейна Фарбър“ в Бостън сочат, че рискът децата да развият алергия към ядките е с една трета по-малък, ако майките им са ги консумирали, докато са били бременни с тях. Учените обясняват резултатите, получени след изследване на над 8000 души, с факта, че ранното излагане в утробата създава толерантност към ядките.

 

3. Здравословни мазнини

Незаменими за развитието на бебето, особено за мозъка му. Повлияват положително метаболизма и нервната система на бременната жена. За предпочитане са зехтинът и кокосовото масло, с които можете да приготвяте различни храни, или да подправяте салати.

 

4. Риба

Богата е на жизненоважните омега-3 мастни киселини, намаляващи т.нар. „лош“ холестерол, и на ценния йод, чийто недостиг се свързва с нисък коефициент на интелигентност на бебето. Яжте пъстърва, скумрия или херинга и избягвайте наситените с високо съдържание на живак риба меч, кралска скумрия, риба тон. Хубаво е рибата да присъства в менюто ви два пъти седмично, като най-добрият начин за третирането й е печена на скара или на фурна.  

 

5. Зеленолистни зеленчуци

Пъстър букет от калций, желязо, фибри, фолиева киселина, витамини A, C, K. Включете в диетата си зеле, броколи, магданоз, спанак, коприва, киселец, лапад, рукола, маруля. Зеленолистните зеленчуци са важни за бременните жени, тъй като облекчават сутрешното гадене.

 

Свежа рецепта с авокадо

Автор: Димитрина Бунова

 

Гаспачо с краставица и авокадо

 

Необходими са:

 

1 краставица

1 авокадо

1 стрък зелен лук, без перата

1 люта зелена чушка

240 мл филтрирана вода

240 г натурално кисело мляко

4-5 клонки магданоз

1 с.л. лимонов сок

морска сол

черен пипер

Част от краставицата и авокадото се заделят и нарязват на кубчета за гарниране. Остатъкът се пасира заедно с другите продукти. Завива се със стреч фолио и се охлажда за 30 минути. Супата се сервира гарнирана с нарязаните зеленчуци и струя зехтин.

Автор: Ива Лалова 

 

Сподели: