Бременност

Топ 6 на рисковите професии за бъдещи майки

Има ли професия, която да не носи дори минимален риск за бременната жена и нейния плод?

Топ 6 на рисковите професии за бъдещи майки

Едва ли. И все пак, спецификата на някои дейности изисква особено внимание, ако сте бъдеща майка. Рисковете за бременността са основно три - преждевременно раждане или аборт, ниска телесна маса на плода, малформации.

Учените посочват като неблагоприятни влияния върху бременността следните фактори: стрес; нощен труд или работа на смени; радиация; наличие на патогенни бактерии; досег с токсични вещества; работа при резки колебания на температурата и вибрации, надминаващи санитарните норми; носене на тежки предмети и заемане продължително време на принудителна или еднообразна поза.

1. На първо място стоят медицинските работници. Освен, че хирурзите прекарват повечето време от денонощието на крак, лекари, медицински сестри и акушерки работят с игли, кръвни продукти. Медицинските работници са постоянно изложени на стрес и най-вече на сериозна опасност от инфекции - хепатит В, сифилис и други.

2. Една от най-рисковите професии за бременната жена е тази на продавачката, която стои права повече от 3 часа на ден. Специалисти твърдят, че жени, чиято работа е свързана с продължително стоене, раждат деца с по-малко тегло от около 150 - 400 г, а плацентата на такива „правостоящи" по-често има инфаркти, тоест некрозни петна. Разширените вени на краката е също техен проблем.

3. Бременността при стюардесите също протича усложнено, не толкова заради летенето, колкото поради стреса и физическите усилия. Рискът за бъдещата майка идва основно от необходимостта да се бутат колички и да се носят тежести над 10 кг. Като неблагоприятни се сочат стресът, шумът, вибрациите, нередовното хранене и въобще противоестественият начин на живот. Бременните стюардеси обикновено минават на работа в офис през втория триместър.

4. Йонизиращата радиация, в това число рентгеновите лъчи, са от най-известните тератогенни фактори, тоест увреждащи ембриона. Ето защо, професията на рентгеновия лаборант е сред най-рисковите. Зародишът и плодът са много чувствителни към облъчването и дори обикновената рентгенова снимка се смята за заплаха. При облъчване по време на бременност съществува риск от спонтанен аборт, малформации на плода, забавяне на развитието или злокачествено образувание при детето. В България трудовото законодателство разпорежда жените да се извеждат от тази среда веднага, щом се установи, че са бременни.

5. Всякакъв контакт с химикали е опасен не само през бременността. Това прави рисков труда на химици, професионални художници, керамици, бижутери и други професии, при които има контакт с химически вещества. Органичните разтворители преминават през плацентата и се свързват с повишен риск от спонтанен аборт. Бременните трябва да избягват контакт с оловото и живака, които причиняват вродени увреждания. Допустимата горна граница на олово в кръвта на мъж и жена, които смятат да имат деца, е 30 мг на 100 г кръв. При по-висока концентрация на оловото или на неговите соли в кръвта на майката, плодът се излага на риск.

6. Работата с животни е сред професиите с висок риск. Най-популярната заплаха е токсоплазмозата, която се предава основно от котки. Тази болест почти винаги преминава в скрита форма, а имунитетът се изгражда за цял живот. Болестта не оставя последствия, нито опасност от вторично заразяване, но това не се отнася за бременните жени. Токсоплазмозата е особено опасна за плода, защото предизвиква увреждания - слепота, глухота и поражения на нервната система. Други инфекции, като хламидия и листерия, могат да се пренесат не само от котешки изпражнения, но и от овцете по време на агнене. Салмонела може да се предаде от гущери, змии, костенурки, от кучета и котки, и от птици като папагали, канарчета и гълъби.

Мнение на специалиста

д-р Мария Янкова, акушер-гинеколог

Повечето професии не изискват извеждане на бременната жена от работното й място и болничните, които се дават от лекарите, не са свързани с работната среда. Естествено е в последните месеци жената да излезе в болничен, независимо от професията й, за да се подготви за предстоящото раждане. Аз смятам, че за бременните е полезно да си останат в средата, тъй като това им измества погледа от предстоящото събитие и не им остава възможността да мислят негативно за раждането.

Автор: Тони Тодорова
Консултант: д-р Мария Янкова, акушер-гинеколог, б-ца „Лозенец", тел.0888 947 836

 

 

Сподели: