Семейно здраве

Топло и сухо

Разхождайки се навън през студените зимни дни, детето трябва да бъде облечено правилно. Но какво означава това?

Топло и сухо

Разхождайки се навън през студените зимни дни, детето трябва да бъде облечено правилно. Но какво означава това?

Независимо какво ще изберете - шапка, лента за челото или пухкави ушанки - важно е те да са направени от естествени материи - вълна или памучна прежда.
Всъщност, всичко е доста простичко: главата и краката на детето винаги трябва да бъдат на топло. Тогава и шансовете да се разболее са почти нищожни.

Обувките

За да може на крачетата да им е комфортно не само през лятото, когато обувките са отворени и проветриви, но и през зимата, купувайте обувки, изработени от естествени материали. Обръщайте внимание и на материала, който се използва за подплата - той също трябва да бъде от естествени, дишащи материи. Те отнемат добре влагата, но не пропускат.  Крачетата на вашето мъниче остават сухи, дори и да джапа в преспите. Ако подплатата на ботушките е от естествена вълна, крачетата са обути в топли чорапки, а пръстчетата имат пространство да се движат (дължината на стъпалото плюс 10 - 12 мм.), то ниските температури няма да попречат на мъника да се забавлява в снега.

Естествено, само гумените ботуши изключват напълно риска крачетата да се намокрят, но те не пропускат въздух. Поради това краката започват да се потят и следователно бързо замръзват. Но ако са с допълнителна кожена подплата и стелка, а крачетата са обути във вълнени чорапи (за предпочитане домашно производство), може смело да пуснете малчугана да скача в локвите.

По време на продължителните разходки с детето през студените дни обезателно проверявайте дали не са изстинали пръстите на краката му. Работата е там, че по детските стъпала все още няма толкова нервни окончания, както при възрастните, затова и детето не усеща веднага студа и следователно по-късно, отколкото би трябвало, ще се оплаче, че замръзва.

Ако крачетата на малчо са топли, причинителите на простудата не виреят дълго.

Премяна за главата

Навън температурите са със знак минус, но това никак не плаши убедените противници на шапките. Долу шапката! Вълната "боцка", под стегнатата шапка главата започва да сърби, а косата - да се запотява. Ушите мръзнат? И какво от това?

Така разсъждават мъниците, които обичат да излизат навън през зимата без шапка. Родителите пък са на друго мнение: когато температурите са минусови, главата задължително трябва да е покрита. И все пак, при определени температурни стойности може да се направи компромис: ако детето по никакъв начин не се съгласява с шапката, може да му предложите красиви плетени ушанки или мека трикотажна лента за челото. Качулката на якето също върши работа, само трябва да може да се стяга и да покрива плътно ушите. Важното е студеният вятър да не брули запотената глава. Ушите също трябва да бъдат защитени, защото те са много чувствителни на простуди.

Гъстата дълга коса не е достатъчна защита за малките уши. Разбира се, топлината се задържа по-дълго под нея, отколкото когато косата е къса или по-рядка, но ако се пързаляш със шейната или се разхождаш продължително в парка, главата изстива и под гъста "грива". Освен това, косата не може да предпазва от студения вятър, който пронизва ушите и понякога причинява силни болки.

Независимо какво ще изберете - шапка, лента за челото или пухкави ушанки - важно е те да са направени от естествени материи - вълна или памучна прежда. Под тях главата не се изпотява толкова бързо, както при изкуствените.

Топлината гарантира здравето

1 При децата голяма част от телесната топлина се губи през главата. Причината е, че нейният обем съставлява 18% от повърхността на тялото (при възрастните този процент е приблизително 9).

2 Ушните канали, синусите и сливиците в детския организъм се намират на много близко разстояние едно от друго. Затова и ако едната зона се възпали, много лесно инфекцията се предава и на другите.

3 Когато извеждате новороденото си бебче навън за разходка, е задължително да му слагате шапка. За ушанки все още е рано. Приблизително към петата годинка на детето и при условие, че навън не е много студено, можете да му слагате само лента. На тази възраст чувствителните челни синуси вече са се формирали.

4 При температура, по-ниска от - 5°С, ушите на детето, на каквато и да е възраст, трябва да бъдат защитени от студа.

 

Автор: Биляна Цветкова      

 

 

Сподели: