Здраве

Това, което не би пожелал и на врага си СИНДРОМ НА ВНЕЗАПНАТА ДЕТСКА СМЪРТ

Бебе спира да диша, докато спи.

Това, което не би пожелал и на врага си  СИНДРОМ НА ВНЕЗАПНАТА ДЕТСКА СМЪРТ

Бебе спира да диша, докато спи. Всяка година в САЩ около 2000 пеленачета издъхват в съня си. Лекарите нямат обяснение за това. Наричат го синдром на внезапна детска смърт (СВДС). Това е медицински термин, който описва внезапно настъпила смърт при кърмачета, при които причините не могат да се установят по всички възможни начини на изследване, в това число и с аутопсия. Обаче е най-честата причина за смърт във възраст от един месец до една година. Честотата е 1 на 1000 живи новородени. Засяга всякакви раси и етноси. Преди настъпването на смъртта децата изглеждат здрави.

В днешно време се търсят факторите, отговорни за настъпване на този синдром. Изследват се връзки с нарушено развитие на нервната система, главния мозък, сърцето, дихателната система, условията на отглеждане, баланса на минералните вещества в организма на бебето и други. За съжаление не може да се отговори дали е възможно да бъде предотвратен такъв нещастен инцидент. Но вече съществуват изследвания, които посочват по-важните рискови фактори, които могат да бъдат предотвратени. Оказва се, че без да е съвсем ясна причината за синдрома, чрез начина на отглеждане на детето е възможно да се намали рискът от възникването му.

Американската национална публична учебна програма Заспиване изясни, че позата, в която детето спи, може да влияе на риска от СВДС. Затова през 1994 година в Страната на неограничените възможности бе поощрена идеята за слагане на децата да спят по гръб, а не по корем, както се правеше преди това. Според статистиката оттогава случаите на починали в съня си бебета са намалели с 40%.

Педиатрично списание в САЩ пък прави собствено проучване, в което разглежда смъртта на 119 спящи деца (под 2 години) в Сейнт Луис за четиригодишен период. Резултатите показват, че по-голямата част от тях са били намерени с лице надолу, с лица, покрити от завивките, или са спели в опасна среда. Оказва се, че едва 8,4% от всички са били сложени да спят правилно - по гръб с открити глава и лице, на твърд матрак в сигурно легло, тип кошара. В 47,1% от детските смъртни случаи бебето е спяло в легло, диван или стол заедно с друг човек, обикновено възрастен. Често другият човек по невнимание задушава детето. Тежки спални завивки, юргани, одеяла и възглавници също могат да предизвикат задушаване. В допълнение към риска от задушаване могат да се получат наранявания, когато бебето попадне в капан между матрака на леглото на възрастен и страничната дъска или стената.

Като научаваме повече за СВДС, ние разбираме, че много от тези нещастни смъртни случаи са резултат от задушаване.

Препоръки

  • Когато слагате бебето да спи, винаги го слагайте по гръб.

  • Слагайте спящото дете само на твърд матрак в безопасно легло.

  • Никога не го слагайте в легло, което не е пригодено за малко дете.

  • Без тежки одеяла, покривала за легло, юргани, възглавници или големи плюшени играчки. Тези предмети могат да попречат на бебето да диша.

  • Никога не разрешавайте бебето да спи с друг човек, било то дете или възрастен. Рискът от задушаване от друг човек е твърде голям.

Майката пушачка застрашава бебето

Уважаваното от всички лекари по света списание The Lancet прави изследване по анкетния метод. След това отговорите са обработени статистически и са търсени съвпадения между смъртта на децата и някои от тези показатели. Изведени са индекси, които показват евентуалния риск, а не доказват причината за смъртта. Ето защо самият автор на статията не може да даде смислен отговор на изводите, които прави. Оказва се, че почти две трети от починалите бебета са момчета. Също необясним е фактът, че ако бебетата спят по гръб и от време на време по корем, рискът да починат в съня си е 20 пъти по-висок спрямо бебетата, които спят само по гръб, и 15 пъти по-висок спрямо бебетата, които винаги спят по корем. Пак според резултатите от анкетата, ако майката пуши, рискът е двоен. Ако пуши и спи в едно легло с детето, рискът се покачва 17 пъти.

Незрелост на дишането

Център за изследване на съня в Брюксел наблюдава бебета, чиито братчета или сестрички са починали от синдрома на внезапна детска смърт. 16 от тези деца след това са починали в рамките на 3 седмици. Изводите там са много близо до идеята, която се лансира преди няколко години и е доста смислена - че тази смърт се дължи на незрелост на дихателния център на бебетата, на недостатъчния стимул на центъра от въглерод (много чист въздух), както и на особеност във фазите на заспиване и събуждане при малките бебета и невъзможността на някои от тях да формират ранни поведенчески реакции за предпазване от задушаване. Тази идея обаче не е доказана.

Внимание!

Описаните рискови фактори не трябва да се приемат еднозначно. При 2/3 от бебетата със Синдром на внезапната детска смърт няма установени рискови фактори. При други за щастие дори и при наличие на един или няколко рискови фактора синдромът не настъпва. Автор: Цветелина Терзиева

 

Консултант: Д-р Лилия Недялкова, педиатър, МБАЛ „Детско здраве"

 

 

Сподели: