Lifestyle

Това не се яде!

Всичко, до което мъникът се добере, бързо се оказва в устата му? Краят на одеялото, играчка, собственият палец минават през сериозно изследване, съпроводено с гръмко смучене. А на детската муцунка се изписва съсредоточено изражение на удоволствие. Хапанет

Това не се яде!

Всичко, до което мъникът се добере, бързо се оказва в устата му? Краят на одеялото, играчка, собственият палец минават през сериозно изследване, съпроводено с гръмко смучене. А на детската муцунка се изписва съсредоточено изражение на удоволствие. Хапането и смукането са едни от първите начини за опознаване на предметния свят, а също и източник на приятни усещания за малкото дете.

ОРАЛНА ФАЗА

От самото раждане новороденото суче от гърдата на мама или пие от шише. Тези действия спомагат не само за храненето, но доставят и удоволствие, успокояват, помагат да заспи. Устата за мъника в този период е неговата най-чувствителна област и се поддава по-лесно на контрол, за разлика от ръчичките. Затова не е учудващо, че активността на бебето е насочена основно по посока да пробва на вкус абсолютно всичко, което му привлече вниманието. На възраст между 4 и 6 месеца, когато движенията му стават по-уверени, то успява да хване желания предмет (дрънкалка, играчка или тубичка крем) и с радост го поднася към устата си. Докато мъникът си играе кротко, лежейки по корем или по гръб, опитите му да изучава света не представляват опасност. Все пак вие внимателно сте подбрали вещите, които обкръжават детето и внимателно сте „стерилизирали" всички предмети, на които им е писано да пребивават в устата му. Трудностите възникват, когато мъникът започне да пълзи и да се изправя. В този момент ще ви се наложи да бъдете много бдителни и да следите да не попадне в обсега му някой малък, остър или токсичен предмет: монети, химикалки, пилички или блистер с хапчета. Тази така наречена орална фраза, когато устата е основен източник на познания и удоволствия, продължава до навършване на годинка и половина. Но, разбира се, зрението, слухът, вкусовите усещания и осезанието са включени в процеса и постепенно стават все по-значими източници на информация за детето. С времето значимостта на оралната област намалява, на мъника му става много по-интересно да играе и манипулира предметите с помощта на ръцете си.

УХАПА МЕ!

В един момент бебето започва да хапе и най-вероятно получава удоволствие от това. Често жертви са не само играчките, но и близките. В тази връзка мъникът може да изразява своята както любов към вас, като буквално се опитва да ви „изяде", така и агресия, ако е недоволен от нещо. Не му се карайте, той все още не разбира, че може да ви нарани. Но това не означава и че трябва да му позволявате да ви хапе, особено ако ви е неприятно. Към втората годинка от живота, когато се появяват първите забрани и ограничения, е хубаво да казвате на детето, че не трябва да ви хапе, защото ви боли. Не очаквайте, обаче, че палавникът веднага ще реагира на вашата забрана. Ще мине известно време преди да се научи да контролира поривите си. Не забравяйте, че желанието да хапе е съпроводено с прорязването на зъбките, понякога хапейки, детето просто се опитва да успокои венците си. Купете му чесалки за зъби, най-добре е да са няколко различни, за да не му омръзват.

ВСИЧКО Е ПОД КОНТРОЛ

Обикновено първите предмети, които се оказват в устата на мъника са играчките. Уверете се, че те са абсолютно безопасни. Играчките трябва да съответстват на възрастта на бебето и да не съдържат малки детайли. Забранете на баткото или каката да дават на мъника свои играчки, без ваше позволение. Погрижете се части от конструктори или други дребни предмети на по-големите ви деца да не са на видни места и в досег с бебето. Същото се отнася и за някои храни - орехи, ядки, дъвки, бонбони, с които то може да се задави. И все пак не трябва да изпадате в паника, ако вашето съкровище някой път глътне мънисто или камъче. Случва се и обикновено без някакви последствия.

Вторият повод за вълнение е чистотата на предметите, които се оказват в малката уста. Разбира се, за хигиената трябва да се притеснявате, но пак в разумни граници: детето е достатъчно добре защитено, в слюнката му има необходимото количество обеззаразяващи вещества. Природата се е погрижила за това.

ПРАВИЛНА ПОМОЩ

Ако, въпреки вашата бдителност, малък предмет е заседнал в гърлото на детето, се обадете на бърза помощ. Докато чакате можете да окажете помощ на мъника.

1. Седнете и сложете детето с корема към вас на коленете ви. Главичката му трябва да виси от коленете ви и да е наклонена напред, да е по-ниско от гърдите и да я придържате с ръце.

2. С дясната си длан направете 5 потупвания по гърба между плешките. Ако няма резултат, повторете.

3. Внимателно извадете чуждия предмет от устата на детето.

4. Ако това не е достатъчно, сложете детето по гръб. Отпуснете главичката му по-долу, като я придържате с ръка и със свободната ръка 4 пъти натиснете гръдната кост.

ВНИМАНИЕ! В никакъв случай не изправяйте детето на крака!  

 

Автор: Биляна Цветкова

 

 

Сподели: