Здраве

Тремор при новороденото

През първите месеци от живота на новороденото движенията му често изглеждат странни, изненадващи и дори стряскащи за младите родители.

Тремор при  новороденото

Ето защо не е учудващо, че мнозина се затрудняват да определят кои движения на тялото на детето им са нормални и кои се отклоняват от нормата. Много тревожни въпроси изникват, особено ако се наблюдава тремор (треперене) при бебето.

Треморът често се среща в първите месеци от живота на детето, като най-често треперят долната устна и брадичката и по-рядко крайниците (рядко се наблюдава треперене на главата, което говори за сериозни неврологични проблеми). До 2/3 от здравите новородени бебета могат да имат много фин тремор през първите 3 дни от живота, а при до 45% от тях той може да бъде по-изразен и/или продължителен.

Защо бебето трепери?

Това кратко трептене, което обикновено продължава едва няколко секунди, се счита за нормално състояние до 3-тия месец и не бива да се бърка с вродени спонтанни рефлекси като рефлекса на Моро, при който бебето изпъва ръчички нагоре, за да се „задържи" в определена позиция.

Треморът се дължи на недостатъчната зрелост на нервните центрове в централната нервна система, отговорни за контрола на движенията на новороденото. В този етап от развитието нервните влакна едва започват да се покриват със специалната си миелинова обвивка, отговорна за скоростта на предаване на нервните импулси към крайниците. Съзряват и определени нервни клетки, които потискат „излишъка" от движения, съпровождащи един нормален - целенасочен или рефлексен, двигателен акт.

Като друга причина за физиологичния тремор на новороденото се посочват по-високите нива на норадреналин, освобождаван в кръвта на детето при емоции - плач, стряскане или нервно напрежение, например при рязко вдигане на детето или внезапна смяна на температурата (например след баня), а понякога и привидно съвсем безпричинно. Треморът може да се появи през първия месец след раждането и да се усили постепенно в следващите месеци. Това е период на адаптация на детето и то трябва да бъде щадено от по-груби външни влияния на заобикалящия го нов свят.

Кога има основания за притеснения?

При всички случаи на тремор трябва да бъде обърнато внимание и тези симптоми трябва да бъдат споделени с педиатъра на новороденото. Ако треперенето се усилва, става по-често и продължително, е нужен спешен преглед от специалист - детски невролог.

В отделни редки случаи треморът може да бъде симптом на различни неврологични нарушения (хипоксемично-исхемична енцефалопатия, вътречерепен кръвоизлив) или общи и метаболитни патологични промени в организма (хипотермия, хипергликемия, хипокалциемия, хипомагнезиемия, хипотиреоидизъм и др.).

За критични периоди в развитието на детето се считат 1-ви, 3-ти, 9-и и 12-и месец - в този етап проследяването на общото здравословно състояние и неврологичния статус на бебето (по възможност при лекар  специалист) са от изключителна важност и всяко отклонение от нормата трябва да бъде внимателно разгледано и анализирано.

Причините

Финият тремор обикновено е доброкачествен или вследствие на метаболитни нарушения като хипогликемия. По-грубият тремор трябва да повдигне съмнение за мозъчна патология (вж. по-горе). Той може да бъде свързан с обикновено преходния синдром  на свръхвъзбудимост при някои новородени, най-вече такива родени в лека асфиксия, при които има и по-изразен рефлекс на Моро. Ако треморът не отминава във времето, неврологът може да се насочи към различни диагнози, непосредствено свързани с травми на нервната система при вътреутробното развитие на детето или възникнали при раждането му. Най-общо причините могат да са многобройни: силни емоции на майката по време на бременността (при тях се отделя голямо количество норадреналин в кръвта); недостиг на кислород в утробата или при родовия процес (инфекции на майката по време на бременността, усукана пъпна връв, много бързо или пък много бавно раждане, отлепване на плацентата и др.).

Всички тези причини могат да отключат проявите на тремор и да повлияят негативно развитието на нервната система на новороденото.

Недоносените бебета често страдат от физиологичен тремор поради неподготвеността им за живот извън утробата.

Как се лекува?

Лечението на тремор при новородените дори при нормално общо развитие е нужно да се провежда под контрола на специалист. Родителите на такива деца трябва да са нащрек за възможни отклонения, които изискват систематично лечение от детски невролог. Лекува се подлежащата причина за тремора. Своевременното и правилно подбрано лечение ще помогне за нормализирането и укрепването на здравето на детето. В допълнение към лекарското наблюдение и лечение родителите могат да прилагат специфични грижи като релаксиращ масаж, лечебна гимнастика, плуване и да осигурят на своето дете спокойна и дружелюбна атмосфера за развитие.

Автор: Теодора Атанасова

Консултант: Доц. д-р Петя Димова, д.м.,

специалист „Детска неврология",

МБАЛНП „Св. Наум", София,

 

Сподели: