Здраве

Трета сливица - нужна ли е операция?

Без съмнение уголемената трета сливица е повод за притеснение у родителите.

Трета сливица - нужна ли е операция?

Обикновено диагнозата се поставя след многократно боледуване от възпалено гърло, запушен нос, хъркане нощем и спане с отворена уста, като нерядко се наблюдават и усложнения от страна на ушите и намален слух.

Третата (т.нар. назофарингеална) сливица се оформя още в ранна детска възраст и нараства до към 5-ата годинка на детето. Обикновено, ако всичко е наред, към 7-ата година тя претърпява обратно развитие и хипертрофира.

Какви са симптомите на уголемена трета сливица?
Запушеният нос и носовото говорене - т.нар. гъгнене, е един от най-честите и първи симптоми, който може да ни подскаже, че детето има проблем. Запушването на носа води до дишане през устата, което от своя страна върви ръка за ръка с пресъхване на лигавицата на гърлото, напукани устни и лош сън.

Нерядко, вследствие на спането с отворени уста и трудното дишане, детето може да хърка, а едно от тежките и сериозни усложнения на хъркането е сънната апнея - прекъсване на дишането по време на сън.

Третата сливица може да бъде причина за чести инфекции на горните дихателни пътища, като хрема, фарингит, синузит и среден отит.

Кой поставя диагнозата?

Диагнозата се поставя от специалист - уши-нос-гърло, след добре снета анамнеза от родителите и с помощта на специално огледало. Понякога може да се наложи използването и на фиброскоп - уред, с който се оглежда пространството зад носната кухина.

Как се лекува третата сливица?

Лечението на проблема е чрез медикаменти или операция. В началните етапи на заболяването лекарят може да препоръча лечение за повлияване на неприятните симптоми - капки за нос, отхрачващи сиропи, витамини, както и медикаменти, засилващи имунитета. Понякога в зависимост от състоянието и възпалението може да се наложи и прием на антибиотик.

С напредване на проблема, обаче, и при чести инфекции, проблеми с дишането и слуха, хъркане или сънна апнея, е наложителна хирургична операция.

Автор: Нели Христова

Консултант: проф. Диана Попова, УНГ специалист, УМБАЛ „Царица Йоанна” - ИСУЛ

 

Сподели: