Семейно здраве

Трикове срещу безсъние

Въртите се отчаяно в леглото, напразно очаквайки да се озовете във владенията на Морфей?

Трикове срещу безсъние

Добре дошли в клуба на хората, за които „Безсъници в Сиатъл“ е много повече от сладникав романс с Мег Райън. Вместо да проклинате изпитото кафе преди лягане, или да обвинявате съседите за високите децибели, звучащи от дома им, следвайте нашите съвети за бързо заспиване.

Според скорошно проучване, 68 % от американците имат проблеми със съня поне веднъж в седмицата. Тенденцията е плашеща, предвид факта, че през 2015 г. живеещите в страната на чичо Сам са похарчили  41 млрд. долара за сънотворни.

Бройте овце

Не се шегуваме. Отдавайки се на мисълта, че нощта напредва, а вие все още сте с отворени очи, не си помагате. Предотвратете производството на стресовия хормон кортизол, като си представяте повтарящи се, скучни изображения. Чудесен пример са миловидните бозайници, чието броене е спасило не един и двама, страдащи от инсомния.

Скрийте дразнителите

Докато гледате местещите се стрелки на часовника, се отдалечавате от прегръдката на съня. Затова е разумно да приберете всички тиктакащи устройства от полезрението си. Не е добра идея да се отдадете на нощно сърфиране в интернет, защото така се излагате на синя светлина. Тя се излъчва от телевизора, лаптопа, таблета и телефона, поддържайки мозъка буден, а това ви държи далеч от възглавницата. 

Потопете се в нощта

Светлината е сигнал за тялото ви, че е време за събуждане. Ето защо е важно да я заличите. Спуснете тъмни завеси, поставете маска за сън върху очите си и проверете стаята за скрити източници на светлина – едва забележим аплик до прозореца може да е билетът ви за отбора на  гледащите тавана нощем.

Визуализирайте

За да заспите мигновено, трябва да си представите мечтания момент. За целта дишайте дълбоко, усещайки как всяка част от вас се отпуска. 82 % от участниците в проучване на авторитетно списание споделят, че тази техника им е помогнала да се справят с безсънието.

Вземете топъл душ

Вземете топъл душ преди лягане. По този начин ще помогнете на ума да релаксира, а тялото ще се отпусне заради смяната на температурата под течащата вода. Ако пръстите на краката ви са студени, обуйте чорапи. Затоплянето разширява кръвоносните съдове, което казва на мозъка ви, че е време за почивка.

 

Автор: Ива Лалова

 

 

Сподели: