Нашият дом

Трикове за образцова кухня

Казват, че кухнята е сърцето на дома.

Трикове за образцова кухня

Помещението е арена на забавно готвене с децата, вкусни семейни хапвания, романтични вечери. За да бъдат всички тези мигове топли и запомнящи се, са нужни: 100 г пространство, 1 ч.л. въображение и щипка идеи как да въведем ред и... радост. Снабдете се със съставките и започнете работа по рецептата!

 

По местата

Правило №1 за подредена кухня е да не оставяте предмети върху плотовете. Приберете в чекмеджета и шкафове прибори, съдове, малки уреди. Така стаята ще изглежда по-чиста, организирана и голяма.

 

Мащаб

Големите уреди, като хлебопекарните и кухненските роботи, нямат място на плота, ако рядко се ползват. Отделете им кътче в шкаф в друга стая, като старателно подредите приставките им.

 

Преглед на наличното

Всяка домакиня пази някоя стара тенджера или неразопакован комплект дървени лъжици например, с идеята, че и тяхното време ще дойде. Щом досега не е дошло обаче, едва ли трябва да продължавате да ги държите. По-добре направете следното:

 

  • разделете се с посудата, която отдавна не е влизала в употреба – щом не стигате до нея поне веднъж в месеца, едва ли е нужна;
  • разгледайте новите предмети – ако разполагате с несметен брой солници или поставки за чаши, подарете част от тях. 

 

В резерв

Освободете място, като съхранявате резервните продукти в килера. Преместете там допълнителните бутилки олио или консерви, за да остане в кухнята единствено това, което е необходимо всеки ден.

 

Кулинарни зони

Обособете различните видове продукти в отделни зони:

 

  • лавица с подправки;
  • шкаф с основни провизии (сол, захар, брашно, ориз, макарони);
  • кът със сладки и солени изделия;
  • зърнени закуски, кафе, чай. 

Не пропускайте да надпишете кутиите, в които съхранявате продуктите, за да ги намирате по-бързо.

 

Съвет

Удачен вариант е и да подредите храните, в зависимост от тяхната употреба. Например: доматените пюрета могат да са до пастата, а сладкарските добавки (бакпулвер, ванилия, сода бикарбонат, какао, канела) – до брашното. 

 

Удобен достъп

Важно е съдовете, които използвате най-често, да бъдат най-отпред, а останалите – в задната част на шкафовете. Когато сервирате вечерята, ще имате достъп до чиниите, а формичките за мъфини няма да се пречкат, грижливо сложени отзад.

Добра идея е и да държите в кухнята единствено водните чаши, а тези за алкохол и други напитки – в бюфет в трапезарията или хола. Колкото до приборите, можете да ги:

 

  • поставите в керамични буркани в ярки цветове на плота – ще се прашат, но ще бъдат на една ръка разстояние;
  • закачите на кукички над мивката – практично е, но безкрайната редица от черпаци и цедки е далече от естетиката;
  • приберете в разделител за прибори в чекмедже – продават се с различни размери, затова преценете кой ще подхожда най-добре.

 

И стените помагат

Оползотворете максимално площта в кухнята, като монтирате лавици на стената. Те могат да приютят бурканчета с подправки, стойка за кухненска хартия, чаши за кафе, захарница или солница. Освежете стенния органайзер с кокетни саксии с цветя, няколко лимона за цвят и снимка от семейна ваканция.   

 

Бонус идеи

1. Купете си поставка за капаци – с нейна помощ капаците на тиганите и тенджерите ще бъдат обединени на едно място в шкафа, докато самите съдове са почти незабележими, сложени едни в други. На стойката можете да поставите и дъски за рязане, както и големи чинии. 

2. Използвайте подрафтови кошници – прикрепят се лесно и побират купички и всевъзможни аксесоари.

3. Закачете висящ органайзер от вътрешната страна на шкаф – в джобовете му сложете домакинска тел, гъба за миене на съдове, препарат за почистване на фурна, готварски рецепти.  

По темата работи: Ива Лалова

 

Сподели: