Родителска практика

Трябваше да стана майка, за да срещна най-добрата си приятелка

Моята малка синеока Богиня е смешно и здраво дете с добро сърце и характер на истински войн.

Трябваше да стана майка, за да срещна най-добрата си приятелка

Това са фактите за моята лъчезарна събеседничка:

1. Тя е носителка на наградата „Аскеер" за главна женска роля, приза получава за Лия в "Милост за мама".

2. Тя ме очарова и вдъхнови, докато я гледах в постановката "Красиви тела", режисьор Владимир Люцканов в Нов драматичен театър "Сълза и смях".

3. Тя е гласа на Кари Брадшоу от сериала "Сексът и градът".

4. Тя е посланик на добра воля на "SOS Детски селища-България".

5. Тя участва в кампанията срещу рак на гърдата, организирана от Ейвън България.

6. Тя е и още много други чудни неща.

7. Тя е женена за актьора Васил Бинев.

8. Те имат прекрасна дъщеричка Елица, за която ще ви разкаже лично Тя- майката Силвия Лулчева! Приятно четене!

1. Oпишете с по няколко думи детето си?

Моята малка синеока Богиня е смешно и здраво дете с добро сърце и характер на истински войн.

2. Какъв е ритуалът ви преди лягане?

Сигурно, за да спечели още малко време преди лягане, започва трескаво подреждане на стаята до постигане на маниакален ред. Тогава се намесва татко й и предлага сделка: бърз душ, зъби, гушкане и приказка. Малките ръчички заработват още по-скоростно, но с часовникарска точност подреждат миниатюрния свят на детската й стая. Ако се появи въпросът: "А къде ми е... (еди какво си?)", просто полудявам и мога да вдигна къщата във въздуха. Това безценно нещо или е на най-необичайното място или  е точно пред очите й, но при всички случаи въобще не е жизнено важно да бъде намерено или спасено от изхвърляне точно в минутите преди лягане. Така си мисля само аз обаче и си позволявам да правя забележка при условие, че аз съм човекът, който сутрин търси кафето си из цялата къща.

3. Какво мислите за свободата на детския избор?

Уважение, чуване, доверие и внимание към вродената им детска интуиция. Много често обработвам почвата, за да предложа своя избор, но само, за да й дам и друг вариант, който може да бъде отхвърлен,  защото е нещо непознато за нея.

4. Как се отнасяте към детските неудобни въпроси и истината?

Честно и без заобикалки. Спестявам само това, от което много боли, и нещата, за които трябва да порасне още малко и физически, и психически. (Макар че нейната възраст ме шокира).

5. Какви са родителските ви правомощия?

Внимание, доверие, обич  и търпение!!! Ако успееш да създадеш атмосфера на спокойствие и сигурност, в която да израсне самостоятелен човек, със самочувствие и желание да търси и да се развива, ти си най-великият човек на света.

6. Каква е тайната на щастливото детство?

С по-трудно нещо не съм се сблъсквала. Никой не те учи на това, без никаква практика влизаш в боя и се оказваш безсилен пред неща, които отстрани изглеждат незначителни. Никак не се справям блестящо и се уча всеки ден. Лошото е, че грешките струват скъпо и понякога са непоправими. Понякога раняваме децата си като си мислим, че правим нещо за тяхно добро. Не познавам майка, която поне веднъж да не си е изпуснала нервите и да не е засипала децата си с товара на неподредения си емоционален свят. Нищо не ни оправдава!!! Опитите да заживеем в хармония със себе си продължават. Трябваше да стана майка, за да разбера каква дъщеря искам да бъда. Трябваше да стана майка, за да разбера колко по-незряла съм от дъщеря си. Трябваше да стана майка, за да разбера колко много неща наистина не са важни. Трябваше да стана майка, за да срещна най-добрата си приятелка.

7. Майчината ласка?

Бяла полярна мечка с три мечета.

8. Бащината къща?

В студена зима, всички край камината.

9. Обгрижването?

Зависимост, която води до пристрастяване и от двете страни.

10. Вдъхновението?

Светещите сини очички, които чакат отговор и си мислят, че си най-важният човек на света.

 

Интервюто взе: Боряна Петрова

 

 

Сподели: