Отдих и туризъм

Трявна

Най-китната прегръдка на Балкана

Трявна

Питала съм се как е възможно мъж, пък бил той и поет, да изреди така педантично, стрък по стрък, толкова много цветя в градинката на една девойка. Говоря за Петко Славейков, който е сложил описанието в устата на своята героиня Гергана от поемата „Изворът на Белоногата". Това лято разбрах - Дядо Петко може би е описал с поетическия си талант, но и с точността на документалист, цветята в градината на тревненския си дом. Имах щастието да пребивавам в Трявна и видях с очите си това изобилие от цветя - скромни и трогателни като хубостта на невинна селска девойка.

МАЛКО ГЕОГРАФИЯ И ИСТОРИЯ

Трявна е разположен на северния склон на Стара планина. Ландшафтът е мек и уютен, като в прегръдка. Градът е само на 440 метра надморска височина, разположен в долината на Тревненска река. Отстои на 14 км от Дряново, на 42 км от Велико Търново, на 20 км от областния център Габрово, на десетина километра от приказното село Боженци...

През Възраждането градът е водещ селищен център, а в края на ХІХ век е безспорен културен и стопански лидер в района. Тук са се зародили едни от най-старите възрожденски художествени школи - иконописна и резбарска. Произведения на тревненските майстори се разпространяват из цялата Османска империя, Румъния, Сърбия и Русия, а развитието на занаятите води до значителен стопански възход.

След Освобождението през 1878 г. в Трявна започва индустриално производство на вълнен текстил, като първата фабрика е открита през 1883 г.

Откъм Южна България най-прекият път до Трявна е през прохода Шипка. Мине ли се високото планинско било, потъваме като в прегръдка в топлите дипли на Тревненския Балкан. Трябва да отбележим, че пътищата в района са добре поддържани. А до Трявна може да се стигне и с влак.

Тук човек може да отседне в някоя от къщите за гости, има и хотели, и квартири с удобства за семейства, най-важното от които е оборудвана кухня. Цените, в зависимост от това дали се намирате в новата или в старинната част на града, варират от 20 до 40 лв. за легло в стая за двама или в апартамент за семейство.

За да обходите спокойно всички музеи, архитектурни паметници, че и кръчмички в Трявна, ви трябва горе-долу седмица.

Една от забележителностите на града е черквата „Св. Архангел Михаил". Тя датира от ХІІ в., а преданието разказва, че е построена от цар. Храмът е бил опожарен от кърджалиите през февруари 1798 г. и след това изграден отново. Предполага се, че иконостасът му е дело на резбаря Витан Коев. В града има и друга черква - паметник на културата - „Св. Георги".

Старият площад на Трявна - „Дядо Никола", е един цялостно запазен площад от времето на българското Възраждане. Акцентът му е прочутата Часовникова кула на града, датираща от 1814 г. Тя е висока малко над 21 метра. Построена от местни майстори, имената на които са неизвестни. В кулата е монтиран часовников механизъм, изработен от габровските майстори Къню и Геню Радославови. От 1971 г. насам, всяка вечер след отброяване на десетия час, се разнасят звуците на песента „Неразделни" по едноименното стихотворение на Пенчо Славейков. Тази традиция е атракция за гостите на града и умилява дошлите да се разтъжат с родното си място тревненци, а живеещите тук местни хора не могат да си представят да заспят без „Стройна се Калина вие...".

На стария тревненски площад е и „Славейковото (старото) школо", където Петко Славейков е бил учител по модерната за онова време взаимоучителна система. Днес училището е музей, в сградата му се помещава и художествена галерия с постоянна експозиция от над 500 картини на известния художник Димитър Казаков - Нерон и пластики на брат му Никола Казаков. Тук е единственото място в България, където могат да се видят толкова много творби на художника, чиито работи са изложени в Лувъра.

От площада „Дядо Никола" тръгва и старинният каменен мост - Гивгиреният, към старата чаршия. Тази част на града е архитектурен резерват - къщите са запазили автентичния си вид с покривите от каменни плочи и с резбарските работилници и дюкяни. От тези работилнички и множеството магазинчета за сувенири и произведения на изкуството можете да си купите красиви неща, които да ви напомнят за Трявна.

В иконната галерия пък, разположена над града, ще видите оригинални образци на Тревненската и Самоковската иконописни школи.

Ако сте в Трявна през лятото, планирайте разходка до Боженци. Това ще е незабравимо преживяване. Пътят минава първо през обширни поляни по билото на планината, откъдето се виждат на хоризонта високите старопланински върхове, а след това меката пътека потъва в сенчеста букова гора. Така неусетно, за около два часа спокоен ход, се стига до Боженци.

Старинното селище е бухнало от зеленина и цветя. Преди век Боженци е да лъсва спомена за някогашния „Балкантурист"... бил административен, търговски и културен център, но постепенно хората се изселват. Стотината къщи са между 100 и 250 години, а жителите са 40 души. Всъщност животът тук се поддържа от хилядите туристи, които идват през всички сезони на годината. От 1964 г. селото е обявено за архитектурен и исторически резерват. Тук човек сякаш е в декора на филм - всичко изглежда толкова невероятно автентично. И наистина е такова. Няколкото механи, кафенета и дюкянчета също носят отпечатъка на автентика, макар под тънката патина.


Автор: Тони Тодорова

 

 

Сподели: