Отдих и туризъм

Троян - притегателна точка за всякаква „порода” туристи

Макар да е дал името на най-високия старопланински проход - Троянския, самият град е живописно приютен в северното подножие на планината. Разположен е по долината на река Бели Осъм.

Троян - притегателна точка за всякаква „порода” туристи

Макар да е дал името на най-високия старопланински проход - Троянския, самият град е живописно приютен в северното подножие на планината. Разположен е по долината на река Бели Осъм. Разстоянието до София е 160 км, а до Варна - 300 км. Оттук някога е минавал старият римски път Виа Траяна, който е свързвал Дунав с Бяло море. Именно този път е дал името на града.

АЛПИЙСКИ СКИОРИ, БЕГАЧИ И КРОТКИ ПЛАНИНАРИ В БЕКЛЕМЕТО

Троянският проход е известен още като Беклемето. Това са най-красивите части на Национален парк Централен Балкан. Заради обширните поляни и вековни широколистни гори на това място отдавна има туристическо селище, прераснало в курорт и ски-център. Всъщност климатът е доста суров. Тук зимата продължава шест месеца. Истински рай за скиори. На Беклемето се намира най-добрата писта у нас за биатлон и ски-бягане с дължина 2, 3, 5, 7 и 10 км. Има и три писти за ски алпийски дисциплини с обща дължина 2,5 км, оборудвани с влекове - два стационарни и един помощен. Курортът разполага и с топографско трасе от 120 км за ски ориентиране.

Има какво да привлече и „летните" туристи. Съвсем близо е местността Хайдушко сборище - огромна зелена поляна, от която се разкрива невероятна панорама. Човек спокойно може да се разходи и по стария римски път Виа Траяна, за който има указателни табели. През лятото оттук тръгват туристически маршрути към хижите „Дерменка", „Козя стена", „Чучул" и др. Беклемето е изходна база за по-екстремни преходи като например до резервата „Козя стена", връх Вежен, хижа „Хайдушка песен" и др.

Хотелите тук са три- и четиризвездни, но множеството почивни станции на троянските заводи, построени по времето на „соц"-а, а сега реновирани и благоустроени, предлагат удобства според джоба ви, със специални оферти за семейства и уикенд пакети. Каквото и да изберете обаче, направете резервация по-рано, особено през зимата, която тук без съмнение преобладава...

ЧИФЛИК - ЕДНО МЯСТО С ГОРЕЩИ ИЗВОРИ СРЕД АЛПИЙСКИ ПЛАНИНИ

В близост до Троян се намират селища с топли минерални извори, които предлагат чудесни условия за балнеотуризъм. Такива са Шипковските минерални бани и курортът Чифлик. Село Чифлик е разположено в горното течение на Бели Осъм и е на 15 км от Троян. Близо до селото има геотермален извор с температура 52 градуса. От него се захранва открит басейн с олимпийски размери, но водата се разрежда със студена, за да може да се плува. Ако човек не е заклет планинар, може да прекара чудесни летни дни. Не и в събота и неделя обаче, когато целият Троян, заедно с дошлите за уикенда курортисти, е на „градския плаж" в Чифлик. Впрочем тук е хубаво и през зимата. Разликата в температурата на въздуха и тази на водата е особено удоволствие, родеещо се с финската баня. В курортното селище повечето хотели имат открити басейни, но с по-камерни размери. Водата в Чифлик лекува болести на дихателните органи, на опорно-двигателната система, неврологични и стомашни проблеми. Наистина е невероятно да релаксираш в топлия басейн и да гледаш снежената планина.

Множество места за хранене предлагат чудесна кухня с балкански специалитети и, разбира се, прочутата троянска сливова. Но ако човек е дошъл с по-малък семеен бюджет, повечето почивни станции и къщички за гости разполагат с добре обзаведени кухни, в които семейството може да приготвя храната си. Цените в този тип места за отсядане са около 40 лв. за двойна стая на вечер, като предлагат всички необходими стандартни удобства. За любителите на лукса имаме добра новина - в Чифлик има петзвезден хотел. Но непременно си направете резервация поне месец по-рано.

За планинарите Чифлик предлага изключителни възможности за излети и екстремни преходи. Наблизо е хижа „Хайдушка песен", която е изходен пункт за много планински маршрути - до хижа „Козя стена" (2,5 часа), до хижа „Ехо" (4,30 часа), до връх Козя стена - 1670 м (2,30 часа) и др. Не подценявайте планината - районът е с насечен релеф и е богат на пещери и пропасти.

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ И МАНАСТИРА

Макар да го оставихме накрая, Троян е първото място, което трябва да се разгледа. В града има редица интересни туристически обекти, между които Музеят на народните художествени занаяти и приложни изкуства, където могат да се видят много образци на старото занаятчийско производство. През ХІХ в. тук са процъфтявали всякакви занаяти -дърводелство, калпакчийство, ковачество, абаджийство, но грънчарството донася най-голяма известност на местните майстори. И до днес Троянският край се слави с производството на керамични съдове.

В града могат да се посетят още Художествената галерия, Градската кула, множеството старинни възрожденски къщи, както и църквата „Света Параскева". Храмът е построен през 1835 г. Известно е, че там е участвал в богослужение Апостолът на свободата Дякон Игнатий (Левски).

Прочутият Троянски манастир „Успение Богородично" е на десетина километра от града. Той е третият по големина в България след Рилския и Бачковския. Основан е от неизвестен българин, монах от Атон, през около 1600 г. Тук е чудотворната икона „Света Богородица Троеручица", дарена от пътуващ монах. Манастирът е бил убежище на Васил Левски, а игуменът му архимандрит Макарий оглавявал тайния манастирски революционен комитет. По време на Руско-турската освободителна война отец Макарий го превръща в лазарет за руските войници.

 

Автор: Тони Тодорова

 

 

Сподели: