Тя и Той

Трудната любов

Да се опитаме да си спомним всичките устойчиви словосъчетания за любов в съзнанието ни: любов от пръв поглед, ученическа любов, любов по време на холера, ммм... любов... от разстояние. За нея ще стане дума по-надолу. Не е лесно. Но пък е поучително.

Трудната любов

Да се опитаме да си спомним всичките устойчиви словосъчетания за любов в съзнанието ни: любов от пръв поглед, ученическа любов, любов по време на холера, ммм... любов... от разстояние. За нея ще стане дума по-надолу. Не е лесно. Но пък е поучително.

 Живеем във времена, които се описват с движението. Понякога това движение, мобилността, с която така се гордее нашата цивилизация, ни идват в повече. Така е, когато любимият ни човек оцелява някъде другаде, далеч от нас, поставяйки под въпрос оцеляването... на връзката ни.

Още по-трудна е ситуацията, когато любовта е дала плодове - деца, които страдат за липсващия родител не по-малко от нас. Тук няма да разглеждаме причините за раздялата - те може да са много различни, макар че най-често повтарят прастария мотив на номадстването - гурбета. Вместо това ще се съсредоточим върху болката и оцеляването, когато любовта е трудна задача.

И така - любимият е далеч - не за ден или два. Това винаги е било сериозно изпитание пред всяка връзка - но и важен момент за осмислянето и преоценката й. Често при раздялата двамата си дават ясна сметка дали са достатъчно значими един за друг - и дали бъдещето им е заедно. Но колко дълго може да продължи това? - въпросът, който неизбежно си задаваме. Отговора ни поднася самата история: а тя помни не една и две дълги разлъки, когато любовта, поставена на изпитание, не само оцелява, но и разцъфва - като рядко цвете, пуснало корени върху голата скала на времето.

Времето, в което живеем, обаче не е точно голата скала на първобитната пещера - и слава Богу! Съвременните средства за общуване (естествено, че няма да ги изброяваме) са лек за забравата и унинието. Нещо повече - поставени в ситуация да копнеят един по друг, свързаните в интернет влюбени стават много по-активни в общуването от онези, свързани от всекидневния бит... Те дори имат ценната възможност да се опознаят както никога досега! Емоцията на писането и споделянето в мрежата, макар и често отричана като илюзорна, носи много по-висок градус от къкрещата на умерен огън всекидневна постсватбарска ситуация...

Вие отново сте като младоженци - възползвайте се от това! Говорете си както никога досега, споделяйте недоизречени мисли и чувства, разкрийте се в нова и неочаквана светлина. Когато бъдете отново заедно, ще откриете, че връзката ви има нови, може би по-стабилни основи.

Тъкмо времето, което сте отделяли един на друг, загледани в монитора на свързващия ви компютър (а не в екрана на телевизора например), е залог за това, че сте осъзнали защо сте заедно и кой стои от другата страна. Дори този, когото откриете там, да не ви хареса, дори с мъка да откриете, че бъдещето ви не е заедно, това ще е осъзнат и напълно информиран избор. Важното е да помним: разстоянието не е преграда, а възможност!

„Намирахме някаква романтика и старинност в начина, по който комуникираме - Skype и ICQ. Не знам какво предстои и как ще се развие връзката ни занапред. Знам само, че се обичаме и няма да допуснем малката подробност - разстоянието, което ни дели, да стане причина да не сме заедно."

Нели, 29 г., София


Автор: Надя Йончева

 

 

Сподели: