Здраве

Трудно, но не и невъзможно

Изследванията при малките деца по един или друг повод са задача с повишена трудност за повечето мами и татковци.

Трудно, но не и невъзможно

Така понякога дори най-простите от тях, като взимане на урина или фекалии от бебе, се превръщат в предизвикателство, достойно за „Оскар”.

Взимане на урина

За изследването на урина е необходимо най-напред да си купите специален контейнер от аптеката. Той е направен от пластмаса, което автоматично изключва възможността да се счупи, като освен това е стерилен и не е необходимо да го изварявате вкъщи. В аптеките предлагат и колектори – стерилни полиетиленови торбички със специално лепило в основата за по-лесното фиксиране към кожата на бебето. Колекторчето се залепва в интимната зона на детето, според указанията на опаковката, и след като се напълни с урина, много лесно можете да го изпразните в контейнерчето и така ще имате чиста проба за лабораторията.

Малки хитрости

За по-лесното изпразване на пикочния мехур можете да направите следното:

  • Дайте вода на детето и изчакайте малко.
  • Пуснете чешмата близо до мъничето.
  • Направете лек масаж с топла длан ниско долу на коремчето, където е пикочният мехур.

Взимане на фекалии

За изследване на изпражненията също има специални контейнери. Те приличат много на тези за урина, с единствената разлика, че към тях има малка лъжичка или шпатулка. Акото може да се вземе и направо от пелената на бебето с помощта на лъжичката, като количеството, необходимо за изследване, е колкото грахово зърно.

Важно!

  • Преди взимане на урина и фекалии е необходимо да направите тоалет на детето – да го измиете и подсушите. Имайте предвид, че мокренето може да предизвика по-бързото изпразване на пикочния мехур, затова трябва да бъдете бързи и сръчни.
  • След като вземете проба, не забравяйте да надпишете контейнерчето на обозначените за това места с имената и възрастта на детето. Понякога има изискване и за точния час на взимане на пробата.
  • Занесете пробата не по-късно от 1-2 часа след взимането й, или следвайте препоръките на лекаря, назначил изследването.  

Автор: Нели Христова

Консултант: д-р Пламен Масларски, педиатър

„Сити Клиник” – София

 

 

Сподели: