Здраве

Туп – туп, сърчице!

Има ли нещо по-мило на света от едно бебе? Едва ли. Още с появата си /а и преди това/ то ни радва и осмисля живота ни... но не винаги всичко е безпроблемно. Понякога се появяват тревожни сигнали, които показват, че със сърчицето на бебето има проблем. Тог

Туп – туп, сърчице!

Има ли нещо по-мило на света от едно бебе? Едва ли. Още с появата си /а и преди това/ то ни радва и осмисля живота ни... но не винаги всичко е безпроблемно. Понякога се появяват тревожни сигнали, които показват, че със сърчицето на бебето има проблем. Тогава се обръщаме за помощ към специалистите.

При новородените се прави ЕКГ, когато има нарушения в сърдечния ритъм.

Какво представлява електрокардиографията?

Електрокардиографията (ЕКГ) е метод за записване на електрическата активност на сърцето с апарат, наречен електрокардиограф. Най-важната функция на сърцето, а именно тази на помпа, която изпомпва кръвта в кръвоносните съдове, в значителна степен се определя от активността на миокарда (мускулната стена). Електрокардиографията позволява да се оцени състоянието на обменните процеси в миокарда, по косвени признаци да се установи ненормално удебеляване на сърдечните прегради. Този метод за изследване е повсеместно достъпен и е абсолютно безопасен, което позволява да се правят повторни изследвания и да се оцени динамиката на промените в следствие на проведеното лечение, например.

За записване на електрическата активност на сърцето се използват специални електроди, които се поставят на 12 определени места по тялото - по два на всяка ръка и всеки крак и шест върху гръдния кош. Електрическите колебания се записват с помощта на специална регистрираща система. Електрокардиографията е обективна, тъй като точките на поставяне на електродите са постоянни. Методът за изследване е напълно стандартизиран и се прилага еднакво навсякъде по света.

Какви са особеностите при изследване на новородените?

Електродите се поставят по ръцете, краката и отпред на гръдния кош - точки на определени места, които са едни и същи както при новородените, така и при останалите хора.

Особеното при бебетата е, че при тях изследването се затруднява, заради множеството движения, които извършват постоянно. При движението на тялото се получават артефакти, затрудняващи правилната интерпретация на изследването.

Освен това гръдният им кош е твърде малък, за да се поставят всички точки наведнъж. Затова при новородените изследването се извършва поетапно и се подхожда с много търпение и любов.

Кога изследването на бебето е наложително?

При новородените се прави ЕКГ, когато има нарушения в сърдечния ритъм - сърчицето бие бавно или ускорено или когато има съмнение за вроден дефект.

Необходима ли е предварителна подготовка?

Специална предварителна подготовка не се изисква. Важно е помещението, в което се осъществява изследването да е топло, а детето трябва да е спокойно. Продължителността на изследване при новородените е от 5 до 15 минути.

Какъв е редът, по който се минава?

Електрокардиографията се прави от личния лекар и се поема от НЗОК. Ако резултатът от изследването буди съмнения за наличието на кардиологичен проблем, детето се насочва към кардиологична клиника (например Клиниката по детски болести и детска кардиология към Националната кардиологична болница - София).

За това изследване не се чака. В зависимост от спешността на конкретния случай, ЕКГ може да се направи веднага или да се планира предварително.

Кои сигнали у бебето са тревожни?

Има два основни признака, че нещо с бебешкото сърчице не е наред:  промяна в цвета на кожата (посиняване) и прояви на сърдечна недостатъчност (сърцето помпа по-слабо). Родителите трябва да наблюдават детето и при съмнение за проблем да се консултират с личния лекар, който ще ги насочи към подходящия специалист.

От какви сърдечни проблеми страдат най-често новородените?

Най-често новородените страдат от вродени сърдечни малформации, вродени аномалии. Тяхната честота е от 7 до 10 на 1000, т. е. 1 от 100 деца има вроден кардиологичен проблем.

Има ли бебета в риск?

Всички новородени се намират под постоянно наблюдение, но с повишен риск спрямо останалите са тези, които имат наследствена обремененост (чиито родители страдат от сърдечно заболяване). Вероятността при тези бебета да се появи кардиологичен проблем е по-голяма, отколкото при останалите деца със здрави родители.

Ако в семейството има кардиоболен и родителите са притеснени за здравето на бебчето, те могат да се консултират с личния лекар, а при необходимост той ще ги насочи към педиатър.

Изследване за здравината на сърчицето на бебето може да се направи още през периода на бременността.

Какво трябва да знаят родителите?

На първо място родителите трябва да вземат предвид факта, че сърдечните заболявания в детска възраст не са толкова редки и че медицината позволява диагностициране и лечение на кардиологичните заболявания. Затова в никакъв случай те не бива да пренебрегват тревожните сигнали, а да потърсят навременна помощ. Това, обаче трябва да направят при личния си лекар.

Родителите не бива да водят децата си директно в кардиологичното отделение, без да са насочени предварително.

Важно е да се знае, че ЕКГ при новородените се различава от тази на другите хора. Затова разчитането на резултата трябва да се осъществява от детски специалист.

И не на последно място: електрокардиографията е напълно безопасна!

И така, уважаеми родители, подхождайте разумно и спокойно към здравословните проблеми на бебчо, защото така ще сте му максимално полезни!

 

Автор: Наталия Градинарова
Консултант: д-р Анна Кънева, гл. ас., детски кардиолог
в Клиника по детска кардиология към Национална кардиологична болница

 

 

Сподели: