Lifestyle

Тънкости при смяна на пелени

Макар често да се подценява, смяната на пелени има своите тънкости, които обобщаваме в помощ на всички майки и татковци.

Тънкости при смяна на пелени

Размерът на пелените е само насока

Въпреки многообразието от големини, нормално е посоченият на опаковката размер да не съответства напълно на размерите на бебето. Това е така, защото всяко тяло има своите специфики. Затова използвайте килограмите на мъника като ориентир, но допускайте и вероятността пелената да му е по-малка или голяма.

По-голям размер

Забележите ли, че пелената протича по краищата, преминете към модели с по-голям размер. Друг показател са следите от ластиците, които стягат крачетата на бебето, ако пелената му е малка. Не чакайте детето да достигне горната граница на размера, за да купите по-голям. Например, ако използвате пелени за 4-9 кг, сменете ги с по-големи, когато теглото на мъника достигне 7-8 кг. 

Винаги готови

Когато сте у дома, зареждайте периодично масата за смяна на пелени, за да бъдете подготвени. Излезете ли навън, носете със себе си няколко бройки и не забравяйте мокрите кърпички за мигновена хигиена.

Удобство и красота

Освен задължителен елемент от арсенала с продукти за бебето, пелените са и аксесоар, чийто цветен десен създава настроение и на него, и на мама. Разнообразете стандартния вид на важния артикул със свежи вариации в различни цветове, които ще превърнат смяната му в забавление.

Създайте си система и я следвайте

За да бъдете професионалист при смяната на пелените, трябва да изработите модел, който да следвате. Предлагаме ви класическата последователност от действия, но се чувствайте свободни да я модернизирате, ако имате нестандартни идеи:

  • Поставете бебето върху пелена или кърпа.
  • Свалете използваната пелена и избършете дупето с предната й част.
  • Почистете с мокри кърпички.
  • Правете тоалет на момиченцата от срамните устни към дупето, а на момченцата – от пениса и тестисите към задните части.
  • Подсушете гънките, за да предотвратите подсичане. Можете да използвате и специален крем за тази цел.
  • Оставете мъничето голо за кратко – кожата се нуждае от въздух.
  • Вземете чиста пелена и поставете бебето в средата й, след което затегнете от двете страни с лепенките. Пелената трябва да прилепва плътно, но не и да е прекалено стегната.

Под око

Не изпускайте малкото човече от очи, докато сменяте пелената – само миг невнимание може да се окаже фатален, ако то падне от масата за преповиване, например. 

Автор: Ива Лалова

 

Сподели: