Lifestyle

Търпението се изчерпва?

Вашият мъник иска да получи всичко и то веднага? Как да му докажете, че без труд не се постига нищо?

Търпението се изчерпва?

Вашият мъник иска да получи всичко и то веднага? Как да му докажете, че без труд не се постига нищо?

Новороденото реагира със силен вик на всеки дискомфорт, с който се сблъска? Не е от тези деца, които ще продължат да спят спокойно с мръсен памперс или тихичко да проплаква от колики. Съвсем скоро след раждането ще разберете за какво е нетърпеливо и вашето бебче.

ПОСТОЯННО В ГОТОВНОСТ

Доста е трудно да се разбереш с нетърпеливото дете, то вече на годинка и половина е в състояние да поиска вода и да изпадне в такава истерия, сякаш е стояло жадно от миналата вечер. Почти невъзможно е да изчакате реда си на опашката пред лекарския кабинет. Когато се качите в рейса, малкият разбойник веднага започва да пита кога ще слизате. Сигурно ви се е случвало и да не доизслушва отговора на въпрос, който е задал. Често нервничи и му се струва, че молбата му към вас може да бъде изпълнена много по-бързо. Постоянно има нужда от компанията ви и не може да дочака да сготвите супата или да приключите с чистенето. До 10-годишна възраст запазва навика си да буди родителите през почивните дни. Познато ли ви е всичко това? На фона на нетърпението, обаче, се развива и упорство: нетърпеливото дете е способно да използва всякакви методи, за да се добере до това, което желае. Всичко това е изключително натоварващо за родителите. Но най-важното е, че нетърпението при детето се отразява и на развитието му, и на способността за обучаване. Елементарните навици (завързване на обувките, умение за внимателно хранене, да се облича правилно) се усвояват не на 5-годишна възраст, както при по-спокойните му връстници, а към 7-8-та, дори и по-късно.

По-сериозните проблеми започват, когато мъникът отиде в училище. Както и всяко нещо, ученето изисква не само способности, но и труд и търпение. Нетърпението носи неприятности и за детето, то постоянно е в готовност и с усещането, че е недоволно от нещо. Така както вие нямате и минута покой от нетърпеливия калпазанин, така и той няма минута спокойствие от самия себе си.

НЕ НАКАЗВАЙТЕ СТРОГО

Какво да прави майката и как да възпита търпение у своето нетърпеливо чадо? Най-важното е в никакъв случай вие самите да не проявявате нетърпение. А това е най-трудното. Много често спокойни и разсъдливи родители възпитават именно нетърпеливо дете. Какво трябва да направите? Да се заредите с двойно повече търпение.

Старайте се постоянно и във всичко да демонстрирате въздържание. Не се обвинявайте обаче, ако в един момент нервите ви не издържат и се накарате на детето. За да избегнете такива ситуации, се настройте, че „зимата ще бъде дълга" и не очаквайте от мъника, че ще се вразуми, поумнее и ще ви разбере. Сам няма да поумнее, вие сте длъжни да му помогнете.

Важното е детето да не се сблъсква с примери, които му показват, че нетърпението е изгодно. Например чакате пет минути рейса на спирката и викате такси. Или татко вдига скандал в ресторанта, че се бавят с поръчката му и храната пристига на момента (за сметка на другите клиенти и претоварването на служителите). Във всички подобни случаи детето прави съответния извод: нетърпеливите хора живеят по-добре, по-комфортно и получават по-бързо всичко, от което имат нужда.

Възпитавайки търпение в детето, помнете, че вашата цел е да облекчите неговия и своя живот, а не да промените природата му. Все пак нетърпеливостта има и известни положителни страни. Майката на нетърпеливия мъник може да бъде сигурна, че когато той порасне няма да се примирява с обстоятелства, които не са изгодни, а ще се опитва да ги промени. Няма да си избере професия, която не е на душата му. Няма да встъпи в брак, където любовта си е отишла. Важното е да научите детето да управлява чувствата си и да съумее да съчетава своята нетърпеливост с доза търпение и така да постига добри резултати.

УПРАЖНЕНИЯ

Упражненията за трениране и изграждане на търпение трябва да съответстват на възрастта на детето. Също така този процес трябва да търси златната среда между търпение и нетърпение. Особено ефективни са следните игри и занимания:

- рисуване

- свирене на музикален инструмент

- игра с различни конструктори

- приказки с трудолюбиви герои

ДЕЛИМ НА ДВЕ

Не се поддавайте на първичния си инстинкт, породен от плача за нужда на бебето: по-бързо да направите, донесете, дадете, само за да прекратите виковете по-скоро. Покажете на детето, че сте го чули и разбрали, разговаряйте с него спокойно. Ако е поискало вода, му покажете, че първо трябва да я сипете и после да я донесете, тя не е от само себе си в шишето. Покажете на мъника, че сте с него, че му съчувствате, помогнете му да достигне това, което иска.

Ако вашето дете е нетърпеливо, трябва да знаете, че ще се наложи всичко да правите заедно. Защото, за да усвои основни навици и после да ги прилага самостоятелно, то просто няма търпение. И все пак не трябва да изземвате всички функции на детето. Когато му помагате, оставяйте „работа" и за него, иначе след време ще се окажете в положението да пишете домашните.

Нетърпеливият е съсредоточен върху резултата и смята, че времето от началото до края, за свършването на нещо, трябва да бъде сведено до минимум. Затова трябва да научите нетърпеливото дете да получава удоволствие от процеса. Тук помощници могат да ви станат дългите и приятни разходки в парка, когато събирате листа, цветя или се любувате на дърветата.

ЧАКАМЕ, НО НЕ СКУЧАЕМ

- Помолете детето да ви помогне в подреждането на апартамента, като по време на работата му разказвате интересна приказка.

- Измислете игри и занимания, които се вършат на етапи и през всеки етап се вижда резултат. Подобни игри са тези за апликиране.

- Запознайте мъника с времето по-рано. Разказвайте му какво може да се направи за една минута, десет, един час.

- Научете детето да се съсредоточава върху чакането, да бъде спокойно и да получава удоволствие от това.

- Обяснете му, че може и сам да влияе на ситуациите. Например може да избере дали да се прибирате пеша, или с рейса.

- Докажете му, че това, което чака, със сигурност ще се случи в обещаното му време. Често децата стават нетърпеливи, защото имат лошия опит да са им обещавали нещо и после да не са го изпълнявали.

 

Автор: Биляна Цветкова

 

 

Сподели: