Отдих и туризъм

Уикенд в Кръстова гора

Летописците разказват, че майката на император Константин Велики, Елена, пропътува хиляди километри до Йерусалим в търсене на гроба Господен.

Уикенд в Кръстова гора

Летописците разказват, че майката на император Константин Велики, Елена, пропътува хиляди километри до Йерусалим в търсене на гроба Господен. На Голгота открива три кръста, един от които има необикновената сила да изцерява и вдъхва живот. За да може повече хора да се докоснат до Божията благодат, Христовото разпятие е разделено на части - едната остава в Йерусалим, друга е отнесена в Рим, а трета - в Константинопол, където е положена в обкована със злато и сребро ракла.

След падането на Константинопол под османско владичество през 1453 г., Цариградската патриаршия е ограбена и раклата с частицата от животворящия Христов кръст е пренесена в съкровищницата на султана. Съществуват различни легенди за това как безценната светиня се озовава в Родопите. Едни разказват, че руски цар провожда пратеници с богати дарове за султана. В замяна те отнасят раклата с частицата от кръста. Когато разбира, майката на султана казва: „Трябва да го върнеш, в този кръст им е силата". Преследвани от потерята на султана, руските пратеници оставят раклата в манастира „Света Троица" на връх Кръстов. Според друго предание, монасите от Бачковския манастир откупуват със злато християнската светиня и я отнасят на същото място за съхранение.

През онези мрачни години от нашата история са опожарени и разрушени стотици църкви и манастири. Не е пожален и „Света троица", където под руините на манастира остава завинаги частицата от свещения Христов кръст.

Наричат това място „Българския Йерусалим". Многобройни са свидетелствата за силата на Кръстова гора, където сакати прохождат, слепи проглеждат, неми проговарят, бездетни жени зачеват.

След пренощуване на върха оздравява и неизлечимо болната княгиня Евдокия, сестра на цар Борис III. Изцерява се и внучето на подполковник Величков. От благодарност цар Борис III и подполковник Величков даряват средства за отливането на 66-килограмов кръст, който през 1936 г. е изкачен от богомолци на връх Кръстов и поставен там, където ги отвежда едно бяло гълъбче. Друго гълъбче пък посочва на вярващите мястото, където бликва лековита вода.

През тоталитарните години, на площ от 42 хектара, е разположено развъдно дивечово ловно стопанство „Кормисош", на територията на което е изградена и правителствена резиденция. Ето защо този район е достъпен само за „богоизбрани" ловци. Въпреки строгите рестрикции, вярващите успяват да стигнат до Кръстова гора, изкачвайки се по стръмни кози пътеки и преодолявайки труднопроходими места.

С идването на демокрацията у нас започва набирането на дарения за възраждането на манастира. Само за година са събрани средствата за построяването на храма „Покров на Пресвета Богородица".

През октомври 1994 г. от Кръстова гора изчезва дареният от цар Борис III кръст. За да не бъде изнесен зад граница, дори е поискан откуп в размер на 100 000 лв. Какви беди са застигнали похитителите на кръста само можем да гадаем, но след няколко месеца прерязаната на две светиня е открита захвърлена недалеч от манастира. И днес ясно личат следите от това посегателство, тъй като заварените места не са шлайфани.

През 2009 г. манастирът „Света Троица" - Кръстова гора получава безценен дар - частица от Христовия кръст. Реликвата, съхранявана близо век в Националния исторически музей, е вградена в кръст, който се намира в храма „Покров на Пресвета Богородица".

Всяка седмица стотици вярващи от цялата страна се стичат тук за петъчното богослужение, което още от стари времена се извършва нощем. Манастирът е най-посещаван на 14 септември, когато се отбелязва Въздвижение на Светия Кръст Господен (Кръстовден). От гората на чудесата, като я наричат, освен лековита вода от аязмото, хората отнасят и малки камъчета. Казват, че върху всяко камъче в района на Кръстова гора има изобразен кръст.

Кацналият на 1545 м.н.в. манастирски комплекс като че ли е по-близо до небето, отколкото до земята. За да стигнете до него, движейки се по пътя Асеновград - Смолян, при Юговското ханче трябва да се отбиете към град Лъки, след което да поемете към с. Борово. От селото до Кръстова гора има още около 6 км по тесен и стръмен път с много завои, разкриващ през цялото време изумителни гледки.

Към Кръстова гора водят и няколко екопътеки. Една от тях, от близкото село Белица, е с дължина едва 4 км, но пък ще изпита не само вярата, но и волята ви. Дръзналите да тръгнат по нея ще бъдат запленени от божествени планински пейзажи. Преди да тръгнете от селото, живописно разположено по десния бряг на река Белишка, не пропускайте да посетите местните забележителности. В единия му край може да се полюбувате на водопада Гюмберджията, а в другия - на скалния феномен Шапран дупка или Еркюприя (от турски „ер" - земя и „кюприя" - мост), изваян от водите на река Белишка.


текст и снимки: Елица Лукова

 

 

 

 

Сподели: