Тя и Той

Укротяване на опърничавите… Зълви

Как звучи само - ЗЪЛ-ва! Що за природно явление е зълвата и поради що се налага тя често да бъде укротявана? Тълковният речник е крайно пестелив по темата, от него научаваме само, че това е „Сестра на съпруг по отношение на съпругата му".

Укротяване на опърничавите… Зълви

Как звучи само - ЗЪЛ-ва! Що за природно явление е зълвата и поради що се налага тя често да бъде укротявана? Тълковният речник е крайно пестелив по темата, от него научаваме само, че това е „Сестра на съпруг по отношение на съпругата му". Да надникнем в самия живот, да видим какви зълви е раждала, ражда и до днес свекървата, майка юнашка.

Проблемът със злата свекърва е елиминиран, чувстваш се истински победител, но имаш странно, тревожно усещане под лъжичката. Неочакван удар? Но откъде? Според теорията на вероятностите, възможно е той да е отново по-роден от свекървата. Този път - буквално, в лицето на дъщеря й. Сценариите са безброй - колкото са човешките съдби. Но в основата на всички тях лежи разголена и безсрамна... ревността женска.

Жанрът е безмилостно жесток: правим уточнението, че става дума за жена, която се изправя на пътя ви, при това с недобри намерения. За да направим картинката по-ясна, ще да послужим с познати образи от социалния живот на българина.

ЗЪЛВА ТИП КАЛИНА ИЛИЕВА

Скандалната бивша шефка на Фонд „Земеделие", известна със своята диплома-менте е типичен пример за съвременен доносник. Ако зълвата ти прилича на нея, ще разказва до припадък, че мивката ти е пълна с чинии, че не гладиш ризи и че си излязла сама в четвъртък. Неуморно ще следи всяко твое дейстие и в подходящия момент ще изсипе доноса си където трябва. Какво пък! Казват, всичко се връща, затова, нищо чудно да откриеш, че животът на твоята зълва е пълно... менте. Камера, моля! Прожектори!

ЗЪЛВА ТИП АЛИСИЯ

Поп фолк звездата изглежда точно като жена, която създава проблеми. Ако и твоята зълва от сутрин до мрак се труди неуморно на козметичния фронт, ако вечният въпрос за нея е „Да бъда или да не бъда - с тази рокличка", съществува вероятност за миг съзнанието й да се пропука за външния свят, и ако в този момент й влезеш „на фокус" - по-добре бягай. Срещу товарния влак за Ихтиман застава ли се?

ЗЪЛВА ТИП МИС БЪЛГАРИЯ

Външно миловидна, почти красива. Погледът - омайниче, мозъкът - заминал да обядва (и не се върнал). Тя прилича на празна къща: вратите са отворени, лампите светят, но вътре няма никой. Безобидна е! - преценяваш я ти на първата среща, без да си даваш сметка какви титанични изчисления и схеми са задвижени в кухината на хубавата й главица (всъщност, тази зълва спокойно може да мине и само с гръбначен мозък, другият й е излишен). Единственият начин да ти се размине: вкарай фалшив герой в схемата - измислен враг, срещу когото двете геройски да се сражавате. Поради липса на материал, кварталната магазинерка също би свършила работа.

ЗЪЛВА ТИП ИСКРА ФИДОСОВА

Жената тип „майка". Тя винаги ще бди над твоето щастие, дори над... брачното ти ложе. Тя е тежка гемия. Ако я пренебрегнеш дори само веднъж, ще й станеш враг, както се казва "докато смъртта ви раздели". Очевидно, с Него, ти се жениш и за Нея - тя е част от сделката. Звучи злокобно? Животът не е вечеря в изискан ресторант, казал е мъдрецът. И като стана дума за ежедневното меню, всички знаем какво да правим, когато животът ни поднася лимон(к)и...

 

Автор: Надя Йончева

 

 

Сподели: