Бременност

Умеете ли да дишате?

По време на бременността в организма на жената настъпват немалко изменения.

Умеете ли да дишате?

Едно от най-важните е свързано с това, че постепенно се увеличава натоварването на сърдечно-съдовата и дихателната системи. Например, за за се снабдява растящото бебче с кислород и храна, обемът на кръвта се увеличава, а сърдечният пулс се учестява. Особено забележимо това се установява през 25-28-та седмица от бременността, когато натоварването на сърцето става максимално и бъдещата майка усеща, че пулсът й е забързан. В резултат даже у съвършено здрави жени се появява задъхване - при това не само след ходене или физически упражнения.

Дишайте - не дишайте!

За да се справите по-леко и успешно с увеличаващото се натоварване по време на раждането, докато сте бременна трябва да отделяте известно време да се учите да дишате правилно.

А ето общите принципи за правилно дишане.

Първи период на раждането

1. По време на контракция необходимостта от кислород се увеличава на 85%, а по време на напън - на 150-250%. В момента на контракция към сърцето отиват 0, 5 л кръв повече, отколкото обикновено, затова налягането се увеличава, а пулсът и дишането се учестяват. Вие трябва да се стараете да правите дълбоки вдишвания и пълноценни издишвания - не трябва да оставяте и малко количество „употребен" въздух.

2. След контракцията настъпва пауза, и в това време по-добре от всичко е да правите това, за да се отпуснете и отдъхнете. Вдишвайте и издишвайте равно и спокойно, като насън. Пробвайте да си представите, че вашето тяло е в безтегловност - това може да ви помогне да заспите за кратко.

3. Известно е, че в отговор на болката човек започва да диша учестено, повърхностно, а и задържа вдишването или издишването. Обаче по време на раждането дишането е задължително, и по-добре е да правите това правилно.

4. Помнете, че, когато правите дълбоки вдишвания, кръвта насища пълноценно с кислород всички клетки във вашия организъм.

Втори период

1. Получили сте пълно разкритие и главичката на бебето се отправя към входа на малкия таз. Ако у вас се появи желание да се напъвате, но е още рано (за това ще ви съобщи докторът или акушерката), по-добре е да се сдържите. Дишайте често, като куче, само следете за това да не ви се завие свят. След това, когато позивите за напъни дойдат, се върнете към дълбокото и спокойно дишане.

2. Преди напъна вдишайте с пълни гърди, като преди скок във вода, задръжте въздуха (но не в бузите!) и напъвайте с всичка сила. Старайте се силата на напъна да нараства постепенно, а не рязко. Затова издишайте въздуха, вземете си нова порция и напънете още веднъж.

3. В промеждутъка дишайте дълбоко и спокойно - това е нужно да направите не само за себе си, но и за детето, което в момента на контракцията също изпитва недостиг на кислород.

4. Обичайно веднага след раждането дишането влиза в нормалния си ритъм, а измененията в сърдечно-съдовата система изчезват след две седмици.

По време на бременността натоварването на сърцето става по-голямо: поради това, че бебето расте, матката увеличава своите размери, бъдещата мама натрупва килограми. Именно затова към 12-та седмица то започва да бие с по-голяма скорост (82-88 удара в минута), а кръвното налягане се понижава. След раждането налягането се връща към предишните си стойности.

Автор: Силвия Чалъкова

 

 

Сподели: