Родителска практика

Универсална рецепта

Никак не е приятно да си седиш вкъщи с термометър под мишница, докато другите деца се пързалят на кънки, правят снежни човеци и не пият лекарства.

Универсална рецепта

Никак не е приятно да си седиш вкъщи с термометър под мишница, докато другите деца се пързалят на кънки, правят снежни човеци и не пият лекарства. Кой иска през цялото време да лежи в кревата и да спазва домашен режим? Друго е, обаче, ако креватчето е ракета, изпратена на околосветско пътуване, на необитаем остров или в космоса. А може това да е единственото вълшебно място в света и само тук да се раждат истинските чудеса?

ЛЕКАРСТВА ЗА ХРЕМА

  • Вълшебна кърпичка

Навийте на руло носната кърпичка и завържете възел в единия край. Покажете на мъника как гъсеницата се превръща в пеперуда, тя гордо разтваря криле - краищата на кърпичката. Изведнъж пеперудата вижда разхождащ се човек, завържете крилата на пеперудата на възелчета - за да станат ръчички. Единия възел наденете на показалеца си, другия на палеца, а третия на средния пръст. После зайче, тази игра е безкрайна и зависи от вашата фантазия. Вълшебната кърпичка може да се превръща в когото и каквото пожелаете, а може и да помогне на мъника да „освободи" нослето си. Запушвайки едната ноздра и използвайки кърпичката, детето лесно ще се научи да се издухва. А това е задължително, за да се избегне отит.

Ако палавникът често има хрема, лекарите могат да забележат разстройства на носовото дишане. А при децата, дишащи през устата, мускулите и каналите на носа са много слаби, на помощ при този проблем могат да помогнат специални игри. Те тренират дихателната мускулатура, подобряват местното кръвообращение и възпрепятстват разрастването на анедоиди. Когато носът започне да диша свободно, проведете с детето тези занятия: в някои случаи те успешно заместват физиотерапията.

  • Въздушен балон

Тази игра също ще научи мъника да отпуска мускулите на тялото си, да развие умението си да реагира на звуков сигнал. Детето трябва да разтвори ръчички встрани и дълбоко да поеме въздух през носа като образува кръг. Сега малчо е  надут и голям балон. След пляскане балонът трябва да се спука. Мъникът трябва да произнася „ш-ш-ш-ш" докато отпуска ръчички на коленете си и изпуска въздуха. Упражнението е хубаво да се повтори 3-4 пъти.

Лекарят подробно ще ви разкаже как да лекувате детето, какви лекарства да купите, какви процедури да правите. Универсална рецепта не може да ви даде дори професор: в задълженията на педиатъра не влиза разясняване как радостта ускорява оздравяването. Въпреки че, именно лекарите потвърждават: „Бързото оздравяване преди всичко зависи от настроението на болния". Покрай веселите и полезни игри и развлечения мъникът няма да забележи как се е излекувал. А именно това искаме ние!

  • Плуващо яйце

За това занятие ще са ви необходими 2 сламки, 2 чаши с 1/3 вода, яйце, 2-3 с. л. сол.

Предложете на детето да направи буря: докато духа през сламката, потопена във водата, тренира силата си на издишане. Състезавайте се с мъника на кой бурята ще е по-силна. Като награда за първото място, връчете вълшебното яйце. Яйцето не е обикновено, въпреки че не е златно, то е плаващо.

Когато пуснете яйцето в чашата, то, разбира се, ще потъне, но когато посипете солта, ще видите как започва да плува.

Освен това, ако докторът е предписал да промивате нослето със солен разтвор, то мъникът е малко вероятно да бъде във възторг. А да вдиша вълшебната смес, е съвсем друго. Когато яйцето стане награда, сварете го и го поднесете на детето. Изобщо, ако детето губи апетит, не го насилвайте, а пробвайте да направите храната по-красива и интересна.

ОВЛАЖНЯВАНЕ И ЗАГРЯВАНЕ

Ако въздухът в апартамента е сух (а това се случва често през зимата, когато се отоплява помещението), поставете в детската стая влажна кърпа. Апликирайте я със забавни животни, изрязани от хартия. Може да предложите  на детето заедно да нарисувате лице на кърпата, а това ще му помогне по-бързо да оздравее. За да не се отказва малкият от лекарствата, позволете му да закача щипка на кърпата всеки път, когато е изпило лъжица с лекарство. Ако и това не помогне особено, се възползвайте от „трите щипки", т.е. на всеки три щипки му правете изненада: може да е четене от любимата книжка, мини театър с играчки.

За повишаване на влажността може да поставите на стол купа с вода, пуснете вътре хартиени корабчета. Ако детето няма температура и са му предписали затопляне на краката и ръцете с вода, такова топло езеро може да се превърне в прекрасен игрови аксесоар. В него може да добавите лайка, евкалипт, босилек или чаено дърво - ако, разбира се, няма някакви противопоказания.

Да убедите детето да стои на място не е лесно. А ако добавите в легена морска сол, сложете и играчки и устройте забавна игра, като следите водата да не изстива.

При лечение на гърло е полезно да „постреляте" с детско оръжие: не просто игра, а терапевтично упражнение. За изпълнението му е необходимо да се произнася звукът „д-д-д" 3-4 минути.

Докато детето не навърши 4 годинки, не е хубаво да му разказвате истории за вредните микроби. Разказите как се гонят лошите микроби при духане на носа, как се борят доблестните таблетки с армиите на противника, най-добре да оставите за по-големите деца.

АНТИСТРЕС

Когато детето си седи дълго вкъщи изпитва дефицит от общуване. Лекарство за това са ролевите игри, например „Бояджия". Представете си, че сте бояджии и ще боядисате цялата стая - и тавана, и стените, и пода, и леглото, и чаршафите, и всичко. След като заедно с мъника „боядисате" помещението и всичко вътре в него в бяло, го накарайте да застане с гръб към шкафа с играчките, например, и да си спомни какви играчки има там и в какъв цвят са те. Старайте се да предлагате на детето спокойни игри като: речеви, с пръсти или так. нар. игри за сън.

СРЕЩУ СТРАХ

Четете заедно книжки. Сега е времето да си спомните за „Доктор Ох Боли". Измисляйте свои истории по картинки. В тях, разбира се, всички болни оздравяват, всички герои пият лекарства, даже горчивите и най-важното, никой не се страхува от инжекциите.

Ако на детето му е тягостно от болестта, предложете му да изобрази на лист хартия с различни цветове болестта. Разбира се, няма да се получи весела рисунка. Затова вашата задача е да превърнете неприятното и мрачното във весело и смешно. Може да използвате ярки цветове или цветя, звезди, разпръснати из листа. И така, гледайки подобна картина, и болестта не е така тежка.

Ако смятате, че назначената процедура от лекаря няма да се хареса на мъника, се заемете със спецподготовка. Например, импровизирайте игра на медицинска тема. Съберете всички „болни" играчки в детската поликлиника. За главен лекар назначете детето, а неговата медицинска сестра сте вие. Пригответе детски набор с медицински инструменти „Доктор" или съберете всичко необходимо сами: празна спринцовка (без игла), лъжички от лекарства, празни флакончета и шишенца, молив за термометър, бинт и марли.

Разкажете за професията на лекаря, за названието на всеки медицински предмет и може да пристъпвате към „лечението" на играчките. Още по-хубаво ще е, ако пациенти на клиниката на мъника станат и татко или баба. Такива ролеви игри помагат на детето да преодолее страха си от лекарите, а дори и от инжекциите.

Малкият болен ще престане да се крие под възглавницата като зайче или да плаче като плюшеното мече. Оказва се, че животните напразно се страхуват, а инжекциите не са толкова болезнени. А колко е приятно да оздравееш и отново да отидеш на разходка.  

 

Автор: Биляна Цветкова

 

 

Сподели: