Здраве и красота

Уреаплазмоза по време на бременността

Най-малките бактерии, обитаващи лигавицата на половите органи и пикочните пътища, се наричат уреаплазми.

Уреаплазмоза по време на бременността

Наименованието им е сложно за произнасяне, а самото заболяване е не рядко също толкова сложно за преодоляване. То обаче е лечимо и за да не прояви лошите си последствия, е добре да знаете за него преди да планирате бременност.

Уро-гениталната уреаплазмоза е наименованието на инфекция, предавана основно по полов път и много по-рядко по битов.

ОПАСНОСТТА

Коварните бактерии се срещат дори и при здрави хора. Понякога обаче те предизвикват по-сложни заболявания, касаещи пряко планирането и протичането на бременността. Уреаплазмите са причинители на възпалителни процеси в матката и маточните тръби. Освен това тяхното наличие повишава значително риска от спонтанни аборти или преждевременно раждане. Не на последно място те могат да станат причина и за образуване на камъни в бъбреците, появата на цистит (възпаление на пикочния мехур) или цервисцит (възпаление на канала на маточната шийка).

СЛЕДИТЕ ЗА СИМПТОМИ?

Няма как да ги „хванете". Уреаплазмоза протича без специфични симптоми или се крие зад тези на друг вид инфекция. Тя се среща както при жените, така и при мъжете, но не проявява особени белези, които да ви изпратят в лекарския кабинет. Ето защо е важно провеждането на профилактични прегледи веднъж годишно и по време на планиране на бременност.

СРЕДА ЗА РАЗВИТИЕ

Инфекцията може да съществува незабележимо и обикновено се активизира при спадане на имунитета, при наличие на други инфекции в организма, по време на бремнност, раждане или след аборт, в периода на климакса или при наличието на хормонални изменения поради заболяване на щитовидната жлеза.

ЛЕЧЕНИЕ НА УРЕАПЛАЗМОЗА

Инфекцията е лечима, но отнема време. В никакъв случай не предприемайте самолечение. Вашият лекар ще ви обясни, че провеждането на определена терапия е задължителна както за вас, така и за партньора ви. Тъй като инфекцията се предава по полов път излекуването на единия от вас не е гаранция за повторно предаване от другия.

Наличието на уреаплазмоза не е причина за прекъсване на вече съществуваща бременност. Наблюдаващият ви акушер-гинеколог ще направи необходимите изследвания, ще ви наблюдава по-внимателно и ще започне лечение при поставяне на диагнозата, независимо от срока на бременността. Липсата на навременно лечение може да бъде заплаха за развитието на бременността.

ОТ МАЙКАТА НА БЕБЕТО

Заболяването може да бъде предадено от майката на нейното бебе по време на вътреутробното му развитие и при естествено раждане. Официалната статистиката сочи, че всяко трето момиченце се ражда с наличието на ураплазми в носоглътката или половите органи. Момчетата също приемат инфекцията от майките си, но много по-рядко. Интересен факт е, че инфекцията се лекува самостоятелно, без лекарска намеса при повечето от децата, получили я по време на раждането си.

ПРОФИЛАКТИКАТА

Ако планирате бременност, най-целесъобразно е да си направите предварително изследвания за наличието на инфекции. Съществуването на уреаплазмоза е основателна причина да отложите зачеването, докато изчистите проблема.

Учените все още спорят по въпроса дали уреаплазмите са вредни за организма на жената или могат да съществуват в нас, без да предизвикват странични заболявания. Някои специалисти смятат, че тяхното наличие в нормалната женска микрофлора не е причина да се провежда лечение, ако не водят до здравословни проблеми. Според тях то се налага само тогава, когато уреаплазмите се размножават активно и предизвикват възпаление в пикочните и половите органи.

Въпроси към специалиста

Д-р Венета Стойкова

Може ли уреаплазмоза да причини стерилитет?

Да. При мъжете води до влошаване в качеството на спермата или хроничен простатит. При жените може да причини салпингит, както и да влоши качеството на цервикалната слуз.

Какви изследвания се правят за откриването на уреаплазмоза?

В зависимост от предполагаемата локализация на инфекцията могат да се изследват урина, цервикален, уретрален, простатен секрет или еякулат. Кръвният тест е неспецифичен и нискоинформативен, поради което не се използва за диагноза на уро-генитална микоплазмоза.

Уреаплазмозата причина ли е за провеждане на секцио?

Не. Провеждането на адекватно антибиотично лечение е достатъчно за лечение на майката и профилактика на инфекцията на новороденото.

Автор: Десислава Христозова
Консултант: д-р Венета Стойкова, акушер-гинеколог, МЦ „Св.Димитър"; тел. 0898408872

 

Сподели: