Здраве

Уроци по хигиена на зъбките

Появата на първите бебешки зъби е едно от най-щастливо-драматичните събития в живота на мама и детето.

Уроци по хигиена на зъбките

С това обаче идва и необходимостта от ранната им хигиена. Всъщност дори малко по-рано... грижата за детските зъби започва още преди появата им, когато майката се старае да не позволява на мъничето да заспи с шишето с мляко в уста. Въпреки че то все още няма зъбки, профилактиката стартира през първите месеци от раждането и е предпоставка за появата на здрави зъби после.

Защо хигиената на бебешките зъбки е толкова важна?

  • Защото детските зъби са най-уязвими.
  • Защото биберонът е предпоставка за развитие на кариеси.
  • Защото, докато детето е малко, се оформя захапката му и от това ще зависи дали ще има нужда да се носят брекети или шини.
  • Защото е по-добре да поставите добро начало, отколкото да лекувате последствията.
  • Защото сега създавате навиците, които ще останат за цял живот.

Миенето на зъбките трябва да е с продължителност 2-3  минути

С четка и паста в ръка... и разбира се, с помощта на мама

Отначало ще почиствате бебешките зъбки сами - внимателно и нежно, като внимавате да не го нараните. След това, когато детето е достатъчно голямо, за да може да държи четката и разбира какво се иска от него, нанесете пастата върху нея и заедно направете своя първи опит за миене на зъбките. Важното в този момент е да му създадете полезния навик, затова, дори да не се справя добре, не му се карайте, а го насърчавайте да продължава да опитва, докато го усвои.

Как всъщност се мият зъбите?

Бъдете конкретни в онова, което искате от детето. Вместо да казвате: „Измий си зъбите", покажете му последователността от действията, които извършвате. За вас може да е просто, но детето за първи път се сблъсква с подобна задача и му е нужно време да запомни, да свикне и отработи движенията. И така: взимате четката в едната ръка, с другата изцеждате върху нея малко количество от пастата (колкото грахово зрънце) и разтривате зъбките с въртеливи движения (правите малки кръгчета), като внимателно и без силен натиск обхождате зъбчетата, дори и тези, които са най-отзад. Търкате ги от всички страни, после изплаквате добре и сте готови. Внимавайте детето да не изпита болка, защото ще намрази миенето на зъбите и трудно ще го убедите да влезе отново в банята да повтори. За да избегнете вероятността да го заболи, можете да натопите четката предварително в топла вода, за да омекнат косъмчетата й (имайте предвид, че детските венци са по-нежни и чувствителни).

Превърнете го в игра

Когато малчуганът е малък, обясненията тип „лекция" за това колко е важна устната хигиена за здравето на зъбите никак не помага. Затова, вместо да се впускате в дълги и сложни обяснения, които ще останат неразбрани от мигащия насреща мъник, го накарайте да заобича тази „игра". Забавлявайте се, правете заедно смешни муцунки в огледалото - детето трябва да свързва миенето на зъбките с нещо приятно, а не да го чувства като досадно задължение. В противен случай всеки ваш опит да го накарате да вкара четка в устата си ще завършва с протести и рев.

Дайте личен пример!

Знаете, че децата обожават да подражават на родителите си и се учат от тях и на хубаво, и на лошо. Затова се постарайте да виждат, че вие правите същото - сутрин и вечер след хранене измивате зъбите си, така както прави и малчуганът. Дори за да имате по-силна мотивация, можете в началото да направите това съвместен ритуал на цялото семейство, както закуската на масата, например.

Подходящите „инструменти"

В началото на устната хигиена можете да използвате специални дентални кърпички, с които да почиствате венците на бебето, и да създадете добра предпоставка за поява на здрави зъбки. Няма нужда да използвате вода или да изплаквате. Употребата на дентални кърпички е подходяща най-вече при бебета на адаптирано мляко за внимателно отстраняване на налепите от него.

Първата четка за зъби на малкото може да е с напръстник (нахлузва се на пръста на родителя) - така или иначе то ще има нужда от асистент още известно време.

Четката трябва да е с мек косъм и задължително да се сменя поне веднъж месечно, тъй като по нея се събират бактерии, а ако детето е прекарало вирус, задължително изхвърляйте четката след това, за да не се презаразява от нея. Измивайте я преди и след употреба с топла вода и течен сапун за дезинфекция. Не бързайте да поставите предпазното капаче, особено ако е плътно затворено, защото във влажна среда бактериите се развиват най-много.

Пастата също трябва да е съобразена с възрастта, за да не се страхувате, ако погълне повечко от нея. Доказано е, че най-предпочитан е вкусът на ягодата.

Между втората и шестата годинка е препоръчително да използвате паста с 0,11% натриев флуорид (добре е детската паста да съдържа флуор, освен ако вашият зъболекар не е препоръчал друго съобразно личните потребности на вашето дете).

Към устната хигиена след втората година може да прибавите и конеца за почстване на междузъбните пространства и труднодостъпните места.

В специализираните магазини можете да откриете богат избор и на други аксесоари, като гелове за зъби за бебета и деца, силиконови накрайници, масажори за венци и др., които целят да улеснят процеса и да го направят по-приятен за дребосъците.

Хранене за здрави зъбки

Освен редовното миене хигиената на зъбките и устата включва и правилно хранене с по-малко рафинирана и повече естествена захар (плодове). Миенето на зъбките трябва да става веднага след хранене, преди на малчо да му се е доспало и след като зъбките са измити, повече да не се консумира нищо друго освен вода.

Автор: Наталия Градинарова

Консултант: д-р Румяна Михайлова, стоматолог,

гр. Варна, „Белдент" ЕООД, тел.0899984021

 

 

Сподели: