Бременност

УВИТА ПЪПНА ВРЪВ

Едно от усложненията, които много често плашат бъдещите майки, е увиването на пъпната връв.

УВИТА ПЪПНА ВРЪВ

За да не предизвиква този проблем излишни страхове, е важно да се изясни картината и да се отговори на въпросите: „Какво е увиване на връв?", „По какъв начин застрашава майката и бебето?", „Как да се избегнат нежеланите последствия?".

Неизвестността е източник на повечето страхове. В плен на множеството опасности преди раждането, бъдещите майки започват да разпитват свои по-опитни, вече родили приятелки, майки, баби. И в този момент на бял свят изплува такова количество страшни истории, че дори и най-смелата бременна може да изпадне в паника.

Връзката между майката и бебето

Нека още в началото да изясним какво представлява пъпната връв. Ако трябва да се изразим на медицински език, тя е връзка, в която се намират три кръвоносни съда - вена и две артерии. Пъпната връв се формира напълно към втория месец от бременността, след което само расте, като достига на дължина около 50-70 см. Чрез вената на пъпната връв ембрионът получава всичко необходимо за своето развитие: кислород, хранителни и минерални вещества, витамини и микроелементи.

Кръвта, която съдържа въглероден двуокис и други обработени продукти, се събират в пъпните артерии и се извеждат чрез плацентата в организма на майката. Тези два потока никога не се смесват и се грижат за нормалното развитие на бебето.

Ситуациите, пречещи на свободния поток кръв по съдовете на пъпната връв, преди всичко са свързани с това, че мъникът се движи в корема на мама. При дълга пъпна връв, маловодие и при повишена активност на плода може да възникне увиване на пъпната връв или оплитане около шията, крачетата или ръчичките на детето. Това се случва доста често, но ако кръвопотокът в пъпната връв не е нарушен, то и състоянието на детето няма да пострада. Нужно е да знаете, че около 20% от всички новородени се раждат с еднократно или двукратно оплитане на пъпната връв около шията.    

Защо възниква увиване на пъпната връв?

Научните изследвания в тази област показват, че дължината на съдовете в пъпната връв е генетически определена. Също така учените са установили, че основен предразполагащ фактор за обвиването на пъпната връв е вътреутробният недостиг на кислород (вътреутробна хипоксия) при детето. Тези деца се раждат с многочислено обвиване на пъпната връв. Много вероятно е да е свързано с това, че поради недостига на кислород бебето се движи по-активно.

Зона с повишено внимание

Разбира се, воденето на бременността и раждането при увиване на пъпната връв има своите особености. Само по себе си увиването на пъпната връв около шията не се смята за патология, все пак в утробата на майката бебето не диша чрез дробовете, затова затягането около гърлото и по време на раждането не му вреди. Но е много важно да знаете, че по време на бременността нарушаването на кръвопотока по съдовете на пъпната връв води до развитието на много патологични ситуации. Преди всичко - до нарушаване на вътреутробното развитие на бебето. Освен това силното притискане на шията или крайниците може да предизвика проблеми с кръвоснабдяването на тъканите на малкия човек. Заради силното стягане на пъпната връв плацентата може да се отлепи преждевременно, което предизвиква и преждевременно раждане.

За да се избегнат усложнения от подобен род, на майката задължително се правят редица допълнителни изследвания. Още през втория триместър на бременността ултразвуковото изследване помага да се определи наличие на увиване на пъпната връв около шията на бебето. За уточняване на подобна диагноза се прави доплерометрия - измерване на кръвопотока в съдовете на плацентата и на пъпната връв. Допълнително докторът може да преслуша шума в съдовете на пъпната връв в областта на шията на плода. Също така бременната трябва да си направи кардиография - регистрират се сърцебиенето и движенията на бебето. Обикновено всички тези изследвания се повтарят, тъй като плодът се движи постоянно и увиването може да изчезне.

Избиране на правилна тактика

В случаите, в които към момента на раждането обвиването се потвърждава, в зависимост от вида (брой на увиванията, натегнатост) акушер-гинекологът избира оптималната тактика за водене на раждането. При правилно водене с еднократно или двукратно обвиване, бебето не е застрашено. Обвиването на пъпната връв около шията или крайниците изисква специална тактика, като раждането става по естествен път. Веднага след прорязването на главичката акушерът освобождава шията от пъпната връв, намалява силното притягане и нарушението на кръвопотока по нея. Ако пъпната връв е много силно обвита около шията е възможно да се развие хипоксия и асфиксия.

Вътреутробната хипоксия на плода е състояние, свързано с недостиг на кислород по време на бременността и раждането. Тя се характеризира с намалено или прекъснато постъпване в организма на кислород и натрупване в кръвта на надоокислени продукти на обмена на веществата.

В случаите, в които хипоксията е остра, се полагат екстремни акушерски действия за бебето. Острата хипоксия се нарича асфиксия. Синдром, който се характеризира с отсъствие на дишане или отделяне на нерегулируеми неефективни дихателни движения. В този случай на новороденото се оказва спешна медицинска помощ още в родилната зала.

Затегнатото и многократно обвиване на пъпната връв около шията е основен фактор за риск от развитие на хипоксия и асфиксия по време на раждането. Затова е и показател за назначаване на оперативно родоразрешение. Днес акушер-гинеколозите много успешно се борят с усложненията от обвиването на пъпната връв. На първо място, това е възможно благодарение на мерките за профилактика, своевременната и ефективна диагностика на състоянието, лечението на заболяванията и усложненията по време на бременността, рационалното водене на ражданията.                   

Автор: Биляна Цветкова

Консултант: д-р Валентин Шкодров, акушер-гинеколог

 

 

Сподели: