Здраве

В болница с бебе

...или как да не си загубим ума от притеснение.

В болница с бебе

Никак не е трудно да си представим състоянието на родителите, които след извикването на екип на Спешна помощ чуват думите: "Трябва да приемем детето в болница"! В следващите редове ще разгледаме случаите, в които на мъничето предстои планиран прием в болница, както и тези, в които хоспитализацията е спешна.

Планиран прием в болница с малко дете

След като сте получили направление за планиран прием в лечебното заведение и съответното отделение или клиника там, можете да се обадите по телефона и да получите информация какво трябва да вземете със себе си. Не забравяйте следните вещи от първа необходимост:

- чаша, купичка и чинийка

- прибори - лъжица, вилица, нож (най-добре сгъваем)

- помпа за кърма, ако кърмите и шише за млякото

- аксесоарите за хранене на детето

- тоалетни принадлежности

- хавлиена кърпа

- удобни дрехи в зависимост от сезона, с които да стоите вътре

- пантофи

- дрехи за детето

- играчки и книжки за детето

- любимото одеалце или това, с което заспива

- зарядно за телефон

- електронен термометър

Подгответе детето

Психолозите съветват няколко дни преди планирания прием в болница да подготвите детето като поговорите с него за болницата, за лекарите и за това, че понякога се налага да отидете там за малко и че няма нищо страшно. Специалистите са на мнение, че най-добре би било да проведете този разговор под формата на игра.

Спешен прием в болница с малко дете

За съжаление, по-голямата част от неприятните инциденти с малки деца и бебета се случват късно вечер или през нощта. Родителите са ужасени и не са в състояние да мислят трезво и рационално, което е напълно разбираемо. Затова, ако у дома си имате малко дете, и ако се наложи инцидентно постъпване в лечебно заведение, направете списък с най-необходимото, което бихте взели със себе си там. Когато сте спокойни и мислите трезво и най-вече имате време, е много по-лесно да решите от какво бихте имали нужда както вие, така и детето. Списъкът, който дадохме по-горе, важи с пълна сила и тук.

Вашите права

  • Като родители на болното дете вие имате право да бъдете информирани с подробности за всичко, което касае лечението и манипулациите на детето.
  • Винаги и по всяко време лекуващият лекар е длъжен да ви обясни какво се прави и защо се прави с цел подобряване на състоянието му.
  • В някои болници има определени часове, в които се дава нужната информация, така че се поинтересувайте кои са те и се възползвайте от правото си на родител.
  • По време на престоя в здравното заведение всяка сутрин рано ще се налага извършването на рутинни изследвания, които почти във всяка една болница са едни и същи - мерене на температура, вземане на кръв и урина за изследване, както и манипулации, в зависимост от проблема, за който сте постъпили в отделението.
  • След приключване на дневните манипулации, имате право да попитате кога ще излязат резултатите и да получите информация за това какво е сегашното състояние на детето ви.
  • Имате пълното право да знаете с какви лекарства го лекуват, както и какви са техните странични ефекти, ако има такива.

Не забравяйте, вие сте пациенти, а пациентът има право да бъде информиран!

 

Автор: Нели Христова

 

Сподели: