Lifestyle

В добри ръце

Отглеждане на малкото дете – какви са вариантите?

В добри ръце

Мама остава вкъщи за дъъълго майчинство, баба поема руля, правите кастинг за бавачки, „хвърляте хлапето в дълбоките води" на държавната ясла или бръквате сериозно в джоба за частна забавачка?! Общо взето това са опциите ви, след като минат година-две от раждането на детето и трябва да се вземе решение кой ще гледа малкото съкровище оттук нататък. Преди обаче да изпадате в истерия, нека започнем със следната успокояваща и много вярна мисъл: какъвто и начин да изберете, детето ви ще порасне здраво и щастливо, не се съмнявайте в това! Важното е да сте напълно спокойни, че правите най-доброто за него, и нито за миг да не си позволявате да изпитвате чувство за съмнение или вина!

У ДОМА С МАМА

Преди да се спрете на този вариант, задайте си първо въпроса, можете ли да си го позволите - и финансово, и професионално. Това означава поне 3 години да останете у дома - с минимален или никакъв доход и извън работната си среда, контакти, развитие в професията и т. н. Ако това не е проблем за вас или професионалните ви занимания дават възможност за гъвкавост и дистанционна работа, да си гледате сама детето вкъщи, наистина е най-доброто за него. Според редица водещи психолози ключово за правилното психическо и емоционално развитие на децата до 3-годишна възраст е те да бъдат в постоянен и непосредствен контакт с майката.

Препоръки: Опитайте се да не бъдете максималистка! Направете всичко възможно поне веднъж седмично да оставяте детето на някой близък, за да се отдадете на срещи с приятелки, грижи за красотата, релакс или някакво хоби. През деня се опитайте да почивате всеки път когато хлапето спи и... ЧЕТЕТЕ! Няма нищо по-добро за поддържане на ума и общата култура на майката домакиня от четенето на книги. Правете тези неща за себе си, за да се чувствате в хармония, пълноценна и приобщена към света. За детето е важно да ви усеща щастлива! Така и то ще расте щастливо, дори и да имате някакви пропуски в грижите по отглеждането му.

 БАБА (И ДЯДО)

Ако живеете в един град с вашите или тези на съпруга ви родители и те имат желание да гледат своя внук, докато вие ходите на работа, определено сте късметлийка. Бабата и дядото са най-добрият вариант за детето (след мама и тати, разбира се!). Освен че ще е в сигурни ръце, то ще разнообрази и разшири социалния си кръг и ще получи ценен опит благодарение на различните игри, правила и навици в другия дом.

Препоръки: Не упражнявайте свръхконтрол върху бабата и дядото, заели се с отглеждането на малчугана. Разяснете им основния му дневен режим, но извън определените за сън и хранене часове им дайте свободата да се наслаждават на прекараното заедно време, както намерят за добре. Не забравяйте, че същите тези хора са отгледали вас (или съпруга ви), а вероятно и вашите братя и сестри, така че не са новаци в професията.

БАВАЧКА

Ако обмисляте да наемете детегледачка, вероятно вече сте преценили, че можете финансово да си го позволите. Проучете все пак как вървят цените на тези услуги (на час или твърдо заплащане на месец, със или без транспортни разходи, евентуално и включена храна). Съветваме ви да се доверите на професионална агенция за детегледачки или на човек с опит, препоръчан ви от някой близък. Когато оставяте детето си на чужд човек, е нормално да се притеснявате, но сведете това чувство до минимум, като направите задълбочено проучване и внимателна селекция.

Препоръки: Тук може да се изпише много по темата, но главното е да тествате избраната от вас бавачка в реални условия (във ваше присъствие) - наблюдавайте не само как се грижи за малкото, но и какво е отношението й към него, дали успяват двамата да изградят връзка. Това е и най-важното при този тип отглеждане на детето.

 ЯСЛА

Съветваме този вариант да ви е резервен, поне ако детето е все още под две години. Причините са много, няма да се спираме подробно върху тях. Да речем, че отглеждането на 20 малки деца накуп, всяко от тях жадно за внимание, индивидуални грижи и любов, не ни допада твърде. Няма как да не споменем и вирусните опасности, които дебнат все още неукрепналия бебешки организъм в толкова голяма и интензивна среда. НО! Ако наистина нямате друг избор, имате пълната ни подкрепа!

Препоръки: Не забравяйте това, което споменахме в началото - да не изпитвате никаква вина. Повтаряйте си поне по няколко пъти през деня, че сте страхотен родител и правите най-доброто, на което сте способни, за детето си. Вечер прекарвайте колкото се може повече „качествено" време с него, дори и ако трябва да зарежете някоя домакинска работа. Помолете партньора си за разбиране и съдействие. В момента сте в труден за цялото семейство период и няма как нещо да не „куца" - нека това не са отношенията помежду ви и вниманието към детето!

ЧАСТНА ЗАБАВАЧКА

Добър компромис между необходимостта от социализиране на детето и качествената индивидуална грижа. Групите в частните детски градини са относително малки (между 5 и 10 малчугана), а персоналът е значително по-усърден и мотивиран да дава максимума като грижи, внимание и отношение. Цените в зависимост от предлаганата услуга варират, но се движат най-общо в рамките на 300-800 лв. Ако това не е проблем за вас, твърде е вероятно да сте направили много добър избор.

Препоръки: Проучете внимателно отзивите за избраната от вас забавачка - както в интернет, така и чрез директен контакт с майки, чиито деца я посещават. Помолете персонала в началото да оставате заедно с детето си за час-два, за да свикне по-лесно с новата среда, а вие да се уверите лично в условията и отношението.

И накрая - също както при държавната ясла, не забравяйте вечер и през почивните дни да обграждате детето си с много внимание и любов, за да не се чувства то изоставено и пернебрегвано. И най-добрата бавачка или детска градина не струват нищо без топлата прегръдка след това на мама и тати!

 

Автор: Весела Захариева

 

 

Сподели: