Бременност

В хармония със себе си

Чакате бебе – ефектът от новината е замайващ. При това в прекия смисъл на думата.

В хармония със себе си

Чакате бебе - ефектът от новината е замайващ. При това в прекия смисъл на думата.

Буквално до вчера сте били успяващи, свободни, отговаряли сте само за себе си, градили сте планове за велика кариера, мечтали сте за лятна почивка заедно с любимия. Но днес разбирате, че сте бременна - двете чертички на теста са доказали вашите подозрения.

Като правило, новината за предстоящо майчинство ни заварва неподготвени. Вероятно заедно с вашата половинка сте очаквали това събитие много отдавна, старали сте се с всички сили, а може би вече сте престанали да се надявате...

Някои се опитват да планират раждането на дете, други се доверяват на волята на съдбата, решили, че всичко си идва с времето. Навярно при някои тази вест е дошла не в най-добрия момент от живота, и не е било заедно с човека, готов да подели с вас неочакваната радост...

Всяка, даже най-дългоочакваната и изстрадана бременност, първоначално предизвиква в бъдещата майка паника и объркване. Планирането и мечтанието съвсем не е същото, като реалното осъзнаване на бъдещите промени в живота. Ролята на бъдеща майка за вас е нова, напълно непозната. А ако това не ви е първа бременност? Ще бъдете майка на две деца - вече няма да възпитавате едно-единствено. Обладава ви ураган от различни емоции, възникват милион въпроси. Как ще се справя? Искам ли тази промяна сега? Ще остана ли привлекателна?

Действително бременността силно променя живота на жената и би било много странно да не мислите за това. След първоначалното объркване се постарайте да се успокоите. Съгласете се, излишната тревожност и суета не водят до правилни решения. В края на краищата, пред вас са цели девет месеца! Това време ще ви стигне да подредите и мислите си, и всичко останало. През бременността - процес достатъчно продължителен, вие постепенно ще привикнете към измененията в своето състояние и ще ги овладявате. Не трябва да се разстройвате, ако не сте усетили мигновено безкраен възторг. Далеч не при всички се случва такава еуфория. Но със сигурност този ден ще го помните през целия си живот.

Носеща се по вълните

  • Главната задача, която ви предстои в най-близко време, е да се настроите на правилната вълна. С това започва формирането на така наречената „господстваща бременност", определяща изменението в работата на организма, с цел нейното съхранение, благополучното й износване и родоразрешение. Главното е - отговорно отношение към своя организъм, неговите потребности и желания, понякога даже необикновени. Сега на първо място носите отговорност за зараждащия се във вас живот. Затова помнете, че всичко ставащо с вас усеща и детето, а вие, както никой друг, можете да почувствате и разберете неговото състояние. И, разбира се, не забравяйте посещенията на женската консултация, те са част от отговорността.
  • Нека не ви смущава, че по някое време може да ставате малко егоизтична. Първо, отделяйки си повече внимание, автоматично го отделяте и за детето. Второ, това ви дава възможност да бъдете насаме със себе си, да помечтаете, да си припомните детството, да се потопите в атмосфера на нежност и любов. Трето, това е много приятно, а положителните емоции са само от полза. Възможно е понякога да ви се прииска уединение и покой, а хората около вас напротив, да са много активни. Позволете си да бъдете такава, каквато вие желаете. Обкръжете се с оптимисти, а контактите с мърморковци и предполагаеми завистници сведете до минимум. Ако някой се опитва да ви „подготвя" с разкази за „ужаса" на бременността и раждането, старайте се да преведете темата на беседата в друго русло, обяснявайки, че детето не трябва да слуша страшни истории, това може да го уплаши.

Купувайте си любимите лакомства - сега това е позволено (ще се ограничавате по-нататък).  Понякога може и да се позабавлявате - да отидете с мъжа си в някой любим ресторант, а после, защо не и на дискотека. Важното е това, което правите да ви носи положителни емоции. Така че егоизмът за вас сега е задължителен!

Такава загадъчна

Далеч не е тайна, че с бременността жените стават особено чувствителни, емоционални, настроенията им се променят внезапно. Много от тях се оплакват от своя ужасен характер, преживяват, опасяват се, че ще развалят отношенията си с близките, но нищо не могат да направят. В действителност една от главните причини за подобни състояния се явяват колосалните промени в организма: съществено се променя хормоналният фон, преустройва се системата на кръвотока, работата на сърцето е по-натоварена. Също така бъдещата майка се чувства най-отговорна за малкото човече и това предизвиква допълнителна тревожност в нея, което също обостря емоционалните й преживявания. Покрай всичко, свързано с новата ситуация, се появяват и различни страхове и тревоги. Същевременно жената таи емоциите в себе си, героично, очаквайки мъжът да се досети сам. Надали обаче вашият любим и близките ви имат телепатични способности. Разбира се, добре е всички свои преживявания да споделяме с близките си, но именно да ги споделяме, а не да обвиняваме тях и целия свят около нас. Затова  не  започвайте с думите: „Ти ме дразниш", по-добре: „Много се ядосвам, когато ти...". „Ти вече не ме обичаш" заменете с „Аз искам да ми говориш по-често за чувствата си към мен". Може би понякога е добре да напомняте причината за вашата чувствителност: „Ти нали знаеш, че с бременността съм станала много ранима, а днес още в магазина ме нагрубиха, едно момче в автобуса ме гледаше с нагъл поглед и не ми отстъпи място...". Но не забравяйте да поделяте също и положителните емоции със своите близки, макар и не винаги да разбират вашия възторг от покупката на розовата ваза, която ще е в изключителен унисон с розовите лампиони. Така или иначе близките ви ще се зарадват за вас.

Понякога част от жените казват, че с бременността са станали точно обратното, необичайно спокойни и уравновесени. Изчезнали са предишните вълнения, престанали са да се разстройват за незначителни преживявания. Сега вече не ги смущава и малко снизходителното отношение на обкръжаващите към менящите им се настроения и други странности.

Някой ден по-нататък сами ще се усмихвате, спомняйки си за тези мили чудатости. А днес вие - „същества от друга планета",  ценете това временно „умопомрачение" и се наслаждавайте на духовното общуване с бъдещото си дете.

Бременна и красива

Съвсем не е чудно, че вашите форми губят предишните си очертания за сметка на закръглящото се коремче, увеличават се гърдите, възможно е и бедрата ви да станат по-женствени. Но нали това е заложено в женската природа, такава е естествената, истинската красота на жената. А много мъже именно в този период намират своите половинки за най-сексапилни. За да нямате проблеми с фигурата си след раждането, старайте се да се храните здравословно, да се придържате към определен режим, да запазите физическата си активност в определени предели и се настройвайте за кърмене. Доказано е, че кърменето играе голяма роля за възвръщането към предишната форма.

Що се касае до другите „пагубни", по мнение на много жени, последствия от бременността за организма, а именно: развалянето на зъбите, чупливостта и падането на косата, влошаването на състоянието на кожата, то тук има две прости тайни - грижа и подръжка. Приемайте допълнително комплекс витамини и минерали по препоръка на доктора ви, коригирайте хранителния си рацион, своевременно вземайте мерки за зъбите и не пропускайте профилактичните прегледи.

Купете си поддържащо бельо, антиварикозни чорапогащи, използвайте крем против стрии. Много жени свято вярват в различни суеверия, касаещи външния вид на бременната - да не се подстригват, да не си боядисват косата. Съвременните качествени бои обаче не могат да повлияят на детето, а пък красивата прическа със сигурност ще ви повдигне много настроението и най-вече самочувствието. Сложете си лек грим, облечете се удобно и красиво (сега вече има дори и модни тенденции в дрехите за бременни). Изглеждате забележително и така се чувствате - млада и привлекателна!

Долу косите, хванати на опашка, безформените дрехи и обувките без токчета!

 Разкрасете живота си!

Ако в началото си мислите, че девет месеца е много малко време и може би нищо няма да успеете да свършите, то после откривате, че след излизането ви по майчинство трябва да запълните с нещо бившите работни часове. Иска ви се да се излежавате, да спите и просто нищо да не правите? Моля! Но това бързо ще ви омръзне. Свикналите да се трудят жени не могат да си представят как ще живеят без своята любима работа. Други ги обзема панически страх да не изгубят създадените навици, да изпуснат времето за кариерно развитие. Както е известно, медалът има две страни, затова остава този „недостатък" да го превърнете в преимущество. Временната почивка може да се окаже много полезна. За начинаещите има повод още веднъж да размислят дали са поели по най-добрия път за себе си, дали обичате това, с което се занимавате. Напълно възможно е в спокойната обстановка, далеч от забързания работен делник, да осъзнаете, че не желаете да се връщате там. В такъв случай пред вас има достатъчно време, за да определите новото направление, с което ви се занимава: да завършите съответен курс или даже да получите специално образование.

Ако сте достатъчно опитен специалист, то по това време си струва да превключите на друга, привлекателна за вас дейност, да си „проветрите" главата, може да ви дойдат и нови идеи (от разстояние нещата стават по-видими), и, връщайки се на работа, да сразите началството и колегите си с множество новаторски предложения. Между впрочем, статистиката показва един интересен факт - работещите жени, които имат дете, по-добре се справят със своите задължения. Обяснението на това е просто - майчинството способства за по-добра организираност, умение за рационално разпределение на силите и времето, бързо превключват от един вид дейност на друг и имат тонус. Наистина децата ни заставят да бъдем в крак с времето, да мислим творчески! На тези, които с ужас очакват дългия период на „безделие", можем да гарантираме - просторът за действие е огромен.

Първо, това са всевъзможни курсове, школи за бъдещи майки, там в достъпна форма опитни специалисти поднасят необходимите познания за бременността, раждането, следродовия период, отглеждането на детето, кърменето. На курса се отработват практични навици - например за поведението по време на раждането. Може да се консултирате и с психолог.

Посещението на такива школи ви дават възможност да общувате с други бъдещи майки, да споделяте своите преживявания и да обменяте мнения по различни теми.

Често в тези курсове има и програми, включващи гимнастика за бременни, занятия по аквааеробика в басейн.

Може да се запишете на курс по чужд език, компютърни умения и т.н.

Предстоящата първа годинка от живота на детето ще ви отнеме много сили, затова се постарайте добре да отдъхнете. Например, планирайте да отидете с мъжа си на някое прекрасно място, за което от дълго време сте мечтали, но все не сте имали време.

Времето вкъщи

Но наред с всички многобройни задължения, не забравяйте да помислите и за това, че психологическата обстановка във вашия дом, където съвсем скоро ще се появи новият член на семейството, трябва да бъде не по-малко предразполагаща към хармонично развитие. Благоприятната атмосфера едва ли ще се случи от самосебе си. За нея е необходимо да положите съзнателни усилия. Няма спор, че очакването, а след това и появяването на мъничето на белия свят, съществено преобразява вашия живот, изменя отношението към себе си, окръжаващата действителност, светоусещането въобще. Лицето ви се озарява от искряща светлина, идваща отвътре, а животът придобива особен смисъл. Но ако в семейството не всичко е наред, вълшебството във взаимоотношенията с близките не се случва. Наивно предполагате, че раждането на детето като летен дъжд ще отмие всички съществуващи проблеми. Точно обратното, те никога не изчезват, а даже и се обострят в най-неподходящия момент, а време и сили да ги разрешите едва ли ще намерите. Затова по-добре започнете действия сега.

Чудесно ще е, ако успеете да помислите за това, което ви тревожи в семейните отношения, още през бременността.

Опитайте се да разберете какво желаете и можете да промените, с какво сте готови да се смирите, без да усложнявате живота си с ненужни преживявания, след това опитайте да го осъществите. Открито и спокойно поговорете с мъжа си, постарайте се да чуете и разберете другата страна. Такива разговори още повече сближават и сплотяват семейството. Съвсем няма да ви е излишно да почете малко специализирана литература по семейна психология. Семейните отношения са доста застъпени на книжния пазар.

Ако сами не можете да се справите с проблема, обърнете се към специалист - психолог, психотератевт, практикуващ в сферата на семейните отношения.

В заключение ще подчертаем, че най-важното в настоящия момент е да се вслушвате в своите усещания, така наречения вътрешен глас, намерете и се старайте да не изгубите тази тънка невидима нишка на тайнствените и дълбоки взаимоотношения с бъдещото дете.

Пазете тази връзка, защото това време ще отлети като мигновение, а детето ви ще е станало самостоятелно. Тогава с копнеж ще си спомняте за щастливите мигове на безкрайна близост и единение с мъничето.

 

Автор: Силвия Чалъкова

 

 

Сподели: