Здраве

В СВЕТА НА МАЙЧИНОТО МЛЯКО

Хормони

В СВЕТА НА МАЙЧИНОТО МЛЯКО

Кърменето на бебето е едно от най-важните неща, след първата му глътка въздух. Затова и предварителната подготовка и информираност на майката относно кърменето (а защо не и на бащата и другите членове на семейството, които ще помагат) е много важна, за да бъде то приятно и комфортно и е  от решаващо значение за това всичко да бъде наред за вас и малкото човече.

И така, още след шестата седмица от началото на бременността в плацентата се образуват хормони, които стимулират образуването в гърдите на жлезиста тъкан - алвеоли (малки зърнести образувания, наподобяващи грозд). В алвеолите се образува и съхранява млякото. Те са свързани с млечни канали, по който млякото се доставя на бебето. Достигайки до ареолата млечните канали се разширяват и образуват синуси, които имат отвори в зърното. Когато новороденото засуче зърното, притиска с езика и небцето синусите и млякото потича навън. 

Магията на млечните хормони

За производството и отделянето на млякото, както и за и контрола на неговото количество в гърдите най-голяма роля играят три хормона - пролактин, окситоцин и локалният инхибитор на кърмата.

Пролактинът произвежда

Основната функция на хормона пролактин след раждането е да участва в производството на кърмата. Той се образува в хипофизата, а отделянето му се стимулира, едва след като бебето започне да суче. Ето защо е важно новороденото да бъде поставено на гърда колкото се може по-скоро след раждането. По време на сукането на бебето нервните окончания, които се намират на зърното и ареолата се стимулират, което от своя страна изпраща сигнал до хипофизата и пролактинът започва своята работа - образуването на кърма за следващото кърмене.

Стойностите на пролактина намаляват много бързо при жени, които не кърмят.

Оситоцинът отделя

В задната част от хипофизата пък се отделя хормонът окситоцин. Неговата главна роля в отговор на бебешкото сукане е да отдели кърмата от алвеолите и по млечните каналчета да я изпрати при бебето.

Нивата на окситоцин са най-високи по време на раждането и благодарение на него майчиното чувство и любовта към детето са по-силни от всякога.

 

Локалният инхибитор на кърмата преценява колко и кога

Затова дали да се произвежда кърма или не и в какво количество, отговорност носи третият хормон - локалният инхибитор на кърмата.

 

Този хормон действа поотделно за всяка една гърда и се задейства тогава, когато тя се напълни с кърма. Освен това хормонът отговаря млякото да е достатъчно за кърменето на бебето. Локалният инхибитор на кърмата не е активен, когато гърдата е празна и затова кърмата се произвежда с по-голяма скорост. В момента, в който гърдата започне да се пълни хормонът се активира и производството на мляко се забавя или спира напълно щом като достигне необходимото количество. 

Търсене и предлагане

Кърменето е процес на търсене и предлагане. Колкото повече бебето суче, толкова повече мляко се произвежда. И обратно - колкото по-рядко поставяте бебето на гърда, толкова по-малко кърма ще произвежда тялото ви.

Ако нямате достатъчно кърма, за да се стимулира производството й изключително важно е гърдите да се изсукват или изцеждат често.

 

Без рагади по време на кърмене

Еластичната кожа на зърната и правилното поставяне на бебето на гърда са важни за предотвратяване образуването на рагади по време на кърмене.

В случай на рагади, най-добре би било да се посъветвате с акушерка или консултант по кърмене как да процедирате, така че максимално своевременно да продължите да кърмите, и това да не ви създава болка и дискомфорт.
Много често причината за появата на рагадите е неправилно позициониране или засукване на бебето.Разбира се има и други причини, но акушерката или консултанта по кърмене ще оценят ситуацията и ако няма няма нищо друго притеснително ще Ви покажат как да поставяте бебето на гърдата, за да предотвратите разраняванията и болката.
Ако е необходимо  ще ви препоръчат и локално лечение под формата на крем, който да омекотява и подхранва кожата на зърната, да стимулира зарастването и възстановяването на тъканите, без мирис и аромати, подходящ дори по време на кърмене.

Автор: Нели Христова

Консултант Тони Калушкова, акушерка

Център за родители "Happy Mums" - Велико Търново

Заместник-председател на "Алианс на българските акушерки"

www.happymumsbg.com

 

 

Сподели: