Бременност

Ваксина по време на бременност

Защита или излишен риск?

Ваксина по време на бременност

Д-р Милко Папазов е акушер-гинеколог в Родилно отделение в МБАЛ „Св. Анна"АД-Варна. Лекар е от 1986 г., специалист АГ от 1991 г. Работил е като ординатор в гр. Добрич и като главен асистент в катедра по АГ на МУ-Варна. От 1992 г. работи в Родилно отделение на МБАЛ „Св. Анна"- Варна.

Може ли бременните жени да се ваксинират?

Прилагането на ваксини на бременни е изключително отговорен момент поради няколко причини:

1. През деветте месеца имунните механизми търпят промени, но е налице имунен отговор.

2. Ваксините са в категория С на лекарствените средства. Проучвания при животни са доказали съществуването на риск за плода, но няма адекватни и добре контролирани проучвания при хора. Все пак очакваната полза може да оправдае използването на лекарството при бременни жени въпреки потенциалните рискове.

Кои ваксини са най-опасни и не се препоръчват през периода на бременността? До какви последствия може да доведе използването им?

Преобладава становището, че по-сериозно увреждане могат да предизвикат „живите" ваксини - морбили, рубеола, а по-леко и без странични реакции се понасят тетаничният токсоид, полиомиелитната, както и противогрипната ваксина. Опасните усложнения са хипертермични и алергични реакции, а в първия триместър съществува и риск от увреждане на плода. По време на бременността не се поставят ваксините против морбили и рубеола.

По-големи ли са рисковете през първия триместър?

Да, затова през първите 3 месеца е по-добре да се избягва поставянето и на разрешените ваксини.

В кои случаи е задължително поставянето на ваксина, независимо че жената е бременна?

Ваксинирането е задължително например при съмнение за ухапване от бясно животно - поставя се противобясна имунизация и това е един от случаите, в които рискът при ваксинация е по-малкото зло пред опасността от заразяване и последствията от това.

А как стоят нещата с противогрипната ваксина? Много бременни се страхуват да не се разболеят от грип през бременността, но се натъкват на противоречиви мнения за ползите и вредите й.

Противогрипната ваксина не създава траен имунитет поради изменчивостта на грипния вирус. Всяка година Световната здравна организация обявява очакванията за щама грипен вирус и препоръките за вида ваксина. В САЩ се препоръчва ваксиниране на всички жители над 6-месечна възраст включително на бременните. Съветът на Европа също препоръчва ваксиниране на рисковите групи, като сред тях влизат и бременните жени. Други рискови пациенти са с хронични сърдечни и белодробни заболявания включително бронхиална астма, метаболитни болести включително захарен диабет, хемоглобинопатии, имуносупресивни състояния, включително СПИН и други.

Какво трябва да знае бременната, ако все пак реши да си постави противогрипна ваксина?

Препоръчва се бременната да се ваксинира срещу грип след първия триместър. Ваксинирането на всички членове на семейството подобрява прогнозите при епидемия. Важно е по време на грипна епидемия да се ограничат контактите с много хора и да се спазват хигиенните норми. Жените, които се ваксинират всяка година, създават по-устойчив имунитет и те, и децата им са по защитени по време на бременност.

У нас през последните 10 години все по-вече хора се ваксинират срещу грип, но при бременните, а и сред лекарите все още има съмнения и страхове по отношение на противогрипната ваксина. Все пак всяка ваксина крие своите рискове.

Предвижда ли се в пакета от грижи за бъдещите майки задължителна ваксина?

В нашата страна противогрипната ваксинация не е включена в задължителния пакет от грижи за бременната жена и не се покрива от НЗОК. Поставя се по желание и по лекарска преценка. За по-подробно и изчерпателно мнение и становище бременната може да се обърне към специалист  инфекционист. 

Интервюто взе: Наталия Градинарова

Консултант: д-р Милко Папазов,

началник на Родилно отделение, МБАЛ „Света Анна" АД - Варна

 

Сподели: