Нашият дом

Вана или душкабина?

Ако ви предстои обзавеждане на нов дом, или просто искате да направите ремонт на банята си и се чудите какво точно да поставите в нея - дали да има вана, или душкабина, е добре първо да си отговорите на някои въпроси и тогава да решите кой вариант е най-п

Вана или душкабина?

Ако ви предстои обзавеждане на нов дом, или просто искате да направите ремонт на банята си и се чудите какво точно да поставите в нея - дали да има вана, или душкабина, е добре първо да си отговорите на някои въпроси и тогава да решите кой вариант е най-подходящ.

 Много модели вани се правят за двама. Обикновено разполагат с две срещуположни седящи места и една широка единична седалка. Често тези модели са ъглови, но има и подходящи за малки пространства. 

ВАНА

Преди да се засилите към такава инвестиция, се замислете дали искате вана, просто за да я има, или действително ще я ползвате по предназначение, ще се излежавате дълго и почти ежедневно в нея?! Защото повечето хора биха отговорили положително, но на практика се оказва, че не става така и ваната се ползва изключително рядко. Въпреки все приятните асоциации за вана с ароматни свещи и шампанско, времето невинаги го позволява. А ако често пътувате през уикендите и посещавате спа центрове, ваната вкъщи също може да се окаже излишна. Ако обаче сте убедени, че това е нещото, което ще ви донесе така нужното презареждане и релакс, вземете си вана.

Наличието на вана е страхотно за децата в семейството. За тях времето за къпане се превръща в най-приятното удоволствие. А ако децата ви са две или повече, къпането им едновременно е голямо удобство и забавлението още по-голямо. Може да се присъедините и вие.

Възможността да кърмите бебето си във водата в първите месеци след раждането му е незаменимо. Връзката между майката и бебето в този интимен момент е уникална, то ще се чувства спокойно, топлата вода му е позната от утробата и ще го успокои най-добре.

Изборът на вида вана, зависи не само от потребностите и от финансовите ви възможности, но преди всичко и от пространството, с което разполагате. Разнообразието вече е голямо - от обикновена до такива с модерен дизайн и функционалност, тангенторна, хидромасажна тип джакузи, че дори и мини басейни за домашни условия. Повечето вани вече имат възможност за добавяне на всякакви екстри - хидромасаж, аеромасаж, система за дезинфекция, озонова терапия, ароматерапия, хромотерапия, подводно осветление, пневматично управление, дигитално управление, каскади и още много аксесоари според модела. Помислете за вариант водата да поддържа температурата. Към ваните може да има удобни облегалки за глава, но внимавайте от какъв материал са, че често са благоприятна среда за образуване на гъбички и мухъл. Хидромасажните вани изискват специални препарати за поддръжка, за да се удължи животът им, така че имайте и това предвид. Когато купувате вана, добре е да видите демонстрация на употреба, а и така ще проверите колко са шумни, за да не останете неприятно изненадани.

Факт е, че за една такава придобивка като ваната се изисква повече пространство в банята, за съжаление това често е проблем, а и новото строителство също не е щедро към тези помещения. Практична комбинация в такива случаи е вана с каскадна батерия - инсталират се на борда на ваната в комплект със смесител, най-добре да е термостатичен, разграфен на скали за автоматично поддържане на зададената температура на водата.

По-модерният вариант е вана, комбинирана с душкабина. Това е удачен вариант за хора, които се колебаят кое да изберат. Самата душкабина може да е оборудвана с всичко от гореизброените екстри при ваните. Неудобството е, че винаги трябва да се влиза вътре във ваната, дори и за бърз душ. Съществуват и модели, които се водят душ бокс, т.е. цялата вана е затворена със стъкла, а не само частично от едната страна.

ДУШКАБИНИ

Индивидуалните душкабини са все по-популярни и харесвани, макар и понякога принудително, отново заради липсата на пространство. Те се предлагат като успешни алтернативи на хидромасажните вани и не им отстъпват по нищо като функционалност, даже често имат повече възможности. Единствената разлика е, че не можете да сте легнали, в повечето модели обаче се сяда. Освен обикновените хидромасажни, най-търсени са душкабините с парна баня, снабдени с парогенератор със система за почистване на котлен камък, отново присъства хидромасаж, аеромасаж, система за дезинфекция. Душът винаги е многофункционален, подвижен и стационарен, с възможност за регулиране на струите, също т. нар. шотландски душ (за рязко сменящи се топли със студени струи вода), смесителите е добре да са термостатични. Системата от джетове може да варира като брой дюзи, също с регулиращи се сърцевини за хоризонтален и вертикален хидромасаж, контролът на всички функции е дигитален. Добре е да има вградена седалка, поддушово корито със специална скара (най-добре дървена), предпазваща от подхлъзване. Обърнете внимание на стъклата, по възможност да са темперовани кристални. Други възможни екстри са наличието на радио, аромотерапия, хромотерапия, озонатор, масажор за крака, подвижен и стационарен душ, вентилатор, осветление, вградена седалка и пр.

Душкабината може да се окаже неподходяща за хора с уклон към клаустрофобия, а също и за използването от и с деца. Недостатък може да бъде и по-трудното почистване.

Ако не искате нито вана, нито душкабина или комбинация от двете, може да сложите голяма душ пита - кръгла или правоъгълна. Водата ще ви облива приятно и изобилно като пороен дъжд. Има възможности това да се случи и частично с тавана или направо целия таван. Така може да се къпят и няколко души наведнъж.

А за тези, които си харесват баните или имат вече подходящите вана или душкабина, предложението ни е да се поглезят още, като добавят един безжичен водоустойчив телевизор. Най-атрактивни са моделите, при които телевизорът изчезва, когато е изключен. Вече се предлагат високотехнологични HD телевизори с огледален екран - когато е изключен, телевизорът се превръща в огледало. Имат си вградени високоговорители, стилен тач контрол панел и водоустойчиво дистанционно управление, което дори може да плува във ваната. Телевизорите приемат сигнала чрез Wireless  или по конвенционалния начин чрез кабелна връзка. Функциите са многобройни, дори надвишават тези на обикновените телевизори. Цените са поносими, така че помислете поне за смяна на вашето огледало с едно такова мултимедийно - комбинация от часовник, метеорологична станция, радио, телевизор.

 

Автор: Силвена Чорбаджийска

 

 

Сподели: