Здраве

Варицела: симптоми и лечение

Варицелата е вирусна инфекция, причинена от варицела зостер вирус. Заболяването е силно заразно и причинява обрив по кожата. Как да я разпознаете и лекувате?

Варицела: симптоми и лечение

Варицелата започва с оплаквания, като:

  • висока температура (38-39 градуса);
  • липса на апетит;
  • главоболие;
  • умора и общо неразположение.

Основната проява на инфекцията е обривът. Той засяга цялото тяло, но често е по-ясно изразен по лицето. Преминава през 3 фази:

1. Розови или червени петна.

2. Мехурчета, пълни с бистра течност.

3. Корички и струпеи.

Период

Варицелата обикновено продължава от 7 до 10 дни.

Как се лекува инфекцията?

Педиатърът ще предпише медикаменти за понижаване на температурата и облекчаване на сърбежа. При усложнения може да се наложи прием на антибиотици. Погрижете се малчуганът да пие достатъчно вода, за да не се дехидратира. Не го обличайте с твърде много дрехи и сведете завивките до минимум.

Без чесане

За да не се разранява кожата и да не останат белези след време, детето не трябва да чеше раздразнените зони. За да не го прави, нанасяйте охлаждащ гел, който ще хидратира и успокои обривите, помагайки за възстановяването на епидермиса.

Предпазни мерки

Тъй като вирусът се предава по въздушно-капков път чрез кихане и кашляне, болното от варицела мъниче не посещава детска ясла и градина и трябва да бъде изолирано от членовете на семейството, които не са прекарали болестта.

Автор: Ива Лалова

Консултант: д-р Костадинка Пенджакова, педиатър в Медицински център „Детско здраве“

 

Сподели: