Здраве и красота

ВАЖНА ФУНКЦИЯ

Отделянето на пот предизвиква у жените цяла гама от чувства, основно негативни. Възможно ли е да се справим със ситуацията?

ВАЖНА ФУНКЦИЯ

Кожата на всеки човек е покрита с милиони малки „дупчици" - пори. С право те могат да бъдат наречени вторите дробове на организма ни. Неведнъж сме чували, че кожата ни диша или че има нужда от повече кислород. Порите извеждат от организма вредните обработени вещества основно чрез потта. Освен като „изход", кожата играе роля и като „вход", през нея в организма ни постъпват някои хранителни вещества, газове, вода.

Кожата, съвместно с черния дроб, бъбреците, белите дробове, постоянно прочиства организма от ненужните, обработени и вредни вещества. Ако по някаква причина извеждането на тези вещества от тялото ни се забави, общото ни здравословно състояние се влошава. Появяват се умора, раздразнение, безсъние, забавени реакции, отслабва паметта.

За денонощие през кожата се изпаряват от 200 до 600 мл вода и ненужни течности. При силни физически натоварвания и когато е горещо, количеството на изпаряемите течности може да достигне до 2-2,5 л в денонощие. По време на жегите, изпарените течности охлаждат организма и подпомагат работата на сърцето и бъбреците. Дори съществува метод за лечение на бъбреци: препоръчва се престой в сух и горещ климат, където кожата работи най-активно, а през това време бъбреците си почиват и възстановяват. Такива курорти има в Средна Азия и в Египет.

Понякога е достатъчно да влезете в банята и хубаво да се запарите, това рязко ще подобри състоянието ви, особено след изкаран грип или настинка. Влажният горещ въздух в „руската баня" загрява цялото тяло, отворя порите и разширява капилярите. Всички течности и системи в организма приемат активно действие: кръв, лимфа, телесна течност.

ЗАКОНИ НА ПРИРОДАТА

Потенето при човек рязко се увеличава по време на болест, тъй като именно чрез потта се извеждат от организма много от вредните вещества. Например обилното потене може да свидетелства, че човек е започнал да оздравява от грипа или ангината. Силно потене се наблюдава при възпаление на белите дробове, защото донякъде се затруднява извеждането на вредните вещества чрез дробовете. При заболяване на бъбреците течностите се отделят трудно от организма и затова кожата се натоварва с допълнителна работа, като отделя течността заедно с токсините.

Също завишено потене се предизвиква при усилено мускулно натоварване. При такава работа в мускулите протичат интензивни окислителни процеси, в резултат на които се образуват вещества, които трябва бързо да се изведат от организма, за да не се самоотрови.

Потенето е много важен и нужен за организма процес, който помага за запазването на здравето и силата. Да се борите с него, означава да вървите срещу законите на природата.

ВСЕКИ СЪС СВОЙ АРОМАТ

Човешката, а и всяка друга пот, има свой аромат. Основно мирисът при хората зависи от това какви продукти ядем, доколко качествено протичат окислителните процеси в организма и доколко той е прочистен.

Ароматът също зависи и от нивата на определени хормони в кръвта. Например мъжкият хормон тестостерон прави аромата на потта на представителите от силния пол доста по-силен от този при жените. И все пак това не е показател за каквито и да било недостатъци. Напротив, силният мирис може да свидетелства за добра потентност.

Феромоните, които присъстват и в аромата на кожата при жените, пряко въздействат на съответен център в мозъка на мъжа и още повече усилват неговата потентност.

Според характера на миризмата може да се съди и за някои заболявания на организма. Например неприятният мирис на краката, говори за това, че човекът има дисбактериоза на стомаха.

СВЕЖЕСТ ПРЕЗ ЦЕЛИЯ ДЕН

Ефективна борба срещу потенето, с помощта на народната медицина.

При потене на ръцете

- Направете си ваничка с 1 л вода, 3 ч. л. оцет. Дръжте ръцете си в разтвора 5 минути.

- За да намалите потенето на дланите, си направете контрастни ванички. Последователно топете ръцете си ту в ледената, ту в горещата вода, дръжте 30-60 секунди.

При потене на краката

- Правете си всяка вечер ваничка с отвара от дъбова кора (50-100 г и 3-5 л вода) или от босилек и коприва (50-100 г от сместа и 3-5 л вода).

- Добър ефект дава готварската сол: в леген сложете две с. л. сол, сипете вода и си натопете краката за 10 минути, след това си намажете стъпалата със специален крем за крака. Много полезно срещу потене на краката е и ходенето бос.

При потене под мишниците

- Изключително полезни са промивките с вода и лимон.

- При общо изпотяване, всеки ден си взимайте душ, като прибавяте щипка сода или смес, съставена от стрък кимион и 50 г нишесте, смесени с глицерин.

СПЕШНО: ДЕЗОДОРАНТ!

Нерядко възниква въпросът „трябва ли да се борим с неприятните миризми", по-точно с тези от потенето и доколко прецизни трябва да сме? Нормалният, здрав човек има свой собствен аромат. И в него няма нищо лошо, той се явява като наша визитна картичка. Всъщност, всеки химически аромат влошава нормалната реакция на човека към миризмите изобщо, притъпява се работата на обонятелния център - една от най-важните структури на мозъка. Влошаването на работата на този център оказва отрицателно влияние на храносмилането, дълготрайната памет и сексуалния живот.

Съвременната козметология предлага широк асортимент от дезодоранти-антиперспиранти, които подтискат изработването на пот. Без тези препарати не можем, но все пак трябва да имаме и едно наум. За почти всеки човек е достатъчно да спазва елементарните правила за хигиена, за да бъде мирисът му в предела на нормите и да не пречи на обкръжаващите.

Освен това, има ли нещо по-хубаво от аромата на чисто и измито тяло? Всеки мъж знае как мирише неговата любима. Всяка жена различава своя мъж по аромата му от другите мъже. Всяка майка с наслада поема мириса на тялото на своето бебе.

ЗДРАВОСЛОВНО

Спрямо потоотделянето може да се съди дали една, или друга физическа натовареност е полезна за здравето ни. Ако след работа или физически упражнения се потите, то натоварването е напълно достатъчно. От друга страна, ако физическите упражнения не предизвикват потене, то стои въпросът: не е ли напразна загуба на време? Упражненията, които се изпълняват в прохладно помещение и не предизвикват потене, не са полезни за здравето. Потоотделянето служи за мярка на физическото натоварване. Наистина, това е субективно, при всеки човек интензитета на потене е различен, зависи и от сезоните, и от моментния период. И въпреки това е доста точен метод. Всеки човек знае колко силно се поти, затова и винаги може да каже съвсем точно дали е дозирал правилно натоварването.

За да функционира нормално човешкият организъм, са му необходими не по-малко от 3-4 изпотявания в денонощие. Ако потенето е понижено, може да се погрижите, като започнете някакви физически упражнения. При повишено потене, обаче, трябва да се консултирате с лекаря си.  

По холивудски

Антиперспирант - Във всички магазини продават специални кремове, талкове, спрейове и сухи дезодоранти. Антиперспирантите са разработени да блокират порите и да предотвратят потенето. Алуминиевите или цинкови соли, които често са част от съдържимото на продукта, запушват порите, така че потоотделянето е силно намалено. Препаратът трябва да се нанася на чиста, суха кожа вечер, когато дейността на жлезите е минимална. За 6-8 часа сън веществото прониква в тях и образува „тапи", които защитават от потене на следващия ден.

Инжекция Ботокс - Малки дози ботокс, се въвеждат в челото, за да парализират мускулите и да изгладят бръчките. Ботоксът обаче се инжектира  не само за борбата с бръчките, а и с потенето. Вкаран в дланите или мишниците, създава усещане за прохлада и блокира работата на потните жлези.

Симпатектомия - В превод означава отстраняване на нерв, но в крайна сметка при симпатектомията нервът не се отстранява, а се притиска. В подмишничната гънка се прави продупчване с дължина 5 мм. След това с помощта на специални оптични инструменти се намира нервът и върху него се поставя титанова скобка (клипс). Операцията трае 20-30 секунди и се прави при пълно обезболяване. Недостатъкът на тази манипулация е, че отстраняването на потта в някои области може да предизвика появата й на други места, например около талията.

Автор: Биляна Цветкова

 

Сподели: