Lifestyle

Вече се обличам сам!

Предлагаме ви седем съвета, които ще помогнат на детето да се научи да се облича само̀.

Вече се обличам сам!

1. Започнете игрите и упражненията с обличането между първата и втората годинка, за да използвате периода на „Аз сам/а”.

2. Предлагайте на хлапето да играе с играчки за развитие на фината моторика. Те ще му помогнат без проблем да се научи да закопчава копчета, ципове, или да връзва обувките си.

3. Когато обличате детето, постарайте се да привлечете вниманието му към процеса. Разговаряйте за действията, предлагайте му да подържи определена вещ, или самостоятелно да изпълни определено действие.

4. Често първите дрехи, които малчуганът си облича, са тениската за футбол на татко, или обува обувките на мама. Така той удовлетворява потребностите си да прилича на родителите. Не забранявайте такива експерименти – със сигурност имате дреха, която можете да пожертвате за играта.

5. Слагайте дрехите на достъпно за детето място. Все пак в началото ще трябва да му ги подавате, или подсказвате кое къде се намира, но постепенно тази необходимост ще отпадне. Купувайте му удобни за него вещи – обувки с лепенки, свободни панталони и чорапи, които се обуват лесно.

 

Правила

  • Колкото по-малко детайли има по дрехите, толкова по-добре.
  • Не бива да има елементи, които висят, или затрудняват движенията на малчугана, както и мъниста.
  • Заменете шнурчетата с лепенки.
  • Дрехите трябва да са съобразени с размерите на детето и не бива да пречат на неговите движения, а от вътрешната страна е нужно да няма етикети и/или лепенки, които да дразнят кожата.

 

6. Предлагайте „хитри” начини за обличане. Например покажете как се държат панталоните, за да се получат две тунелчета. И как всяко едно краче влиза в съответното тунелче.

7. Ако мъничето се е облякло само̀, не го критикувайте и не го преобличайте, дори и дрехите да не са облечени правилно. Задължително го похвалете. За по-големия малчуган пригответе дрехите и обувките – грешките при обличането ще са значително по-малко.

 

Доказано качество

Обличайте малчугана с дрехи и аксесоари на марки с високо качество. Тоалетите трябва да са от естествени материи и със свежи десени. Удобство е пазаруването от онлайн магазини, които ви позволяват подробно запознаване с всеки модел и сравняване на цените.

Важен е и изборът на перилни препарати, с които да поддържате чистотата на дрешките. За предпочитане са концентрираните гелове с естествени екстракти, подходящи за чувствителната кожа на детето.

 

Автор: Милена Тошева

 

Сподели: