Вкусно и полезно

Великден

Рецепти

Великден

Салата с яйца и рукола

Необходими продукти за 4 порции

200 г микс зелена салата с рукола

4 бр. яйца, твърдо сварени

4 бр. малки картофа, сварени, необелени

8 бр. репички

1 и 1/2 ч.л. мед

3 с.л. бял оцет

4 с.л. зехтин екстра върджин

1 ч.л. ретро горчица

сол и черен пипер

4 с.л. кедрови ядки

 

Начин на приготвяне

Картофите се обелват и се нарязват заедно с репичките на колелца. Обелените яйца се разрязват на четвъртини. Всичко се смесва със салатните листа в купа и се залива с дресинга, направен от меда, оцета, горчицата, зехтина, солта и черния пипер. Поръсва се с кедровите ядки.

 

Яйца с горгонзола в доматен сос

Необходими продукти за 4 порции

8 яйца, твърдо сварени

180 г горгонзола

3 с.л. заквасена сметана

900 мл пасирани домати, консерва

1 голяма глава лук, на дребно

2 с.л. масло и 1 с.л. зехтин

2 скилидки чесън, на ситно

1 ч.л. сух риган

1-2 щипки индийско орехче

 

Начин на приготвяне

Лукът се запържва в загрятата мазнина. Добавят се доматите и чесънът. Подправя се със сол, пипер и риган и се оставя да къкри 10-ина минути. Обелените яйца се разрязват наполовина, жълтъците се отделят и се намачкват заедно със сиренето, сметаната и индийското орехче. Доматеният сос се изсипва в керамична тава, отгоре се подреждат белтъците, а върху тях се разпределя подготвеният пълнеж. Запича се за 10-15 минути на 180 градуса.

 

Козунак

Необходими продукти  за 2 козунака

500 г бяло брашно

21 г прясна мая

3 яйца и 1 жълтък

100 г краве масло, разтопено

150 г захар

100 мл прясно мляко, топло

настъргана кора и сок от половин лимон

40 г дребни тъмни стафиди, накиснати в 2 ч.л. коняк или ром

филирани  бадеми

 

Начин на приготвяне

В млякото се разтваря 1 ч.л. захар и 1 ч.л. брашно с натрошената мая, покрива се и се оставя за 10 мин. да шупне. Стафидите се кипват, отцеждат и подсушават. Яйцата се разбиват със захарта. Брашното се пресява 2 пъти, прави се кладенче, в което се изсипват щипка сол, лимоновата кора, яйчената смес, маята и лимоновият сок. Замесва се меко тесто, като поетапно се прибавя масло и месенето продължава 30 мин. Стафидите се поръсват с брашно и се прибавят към тестото, което се оформя на топка, поставя се в намазнен съд, покрива се и се оставя на топло да втасва 90-120 минути. От тестото се оформят фитили и се правят на плитка, която се завива в кръг в облицован с хартия за печене съд. Покриват се и се оставят на топло за повторно втасване - 90 мин. Намазват се с жълтък, разбит с 1 ч.л. вода, поръсват се с бадеми и захар, пекат се в загрята на 160 градуса фурна с вентилатор около 40 минути.

 

Ягодов шейк

Необходими продукти за 1 порция

100 г ягоди

1 с.л. пълномаслено кисело мляко

120 мл прясно мляко

1 с.л. мед

3-4 капки лимонов сок

 

Начин на приготвяне

Ягодите се нарязват и се пасират заедно с останалите продукти. Сервира се веднага.

 

Автор и фотограф: Димитрина Бунова

 

 

Сподели: