Родителска практика

Великденски прекрасности

Наближава Великден - един от празниците, които децата (и възрастните!) чакат с почти такова нетърпение, с каквото очакват и Коледа.

Обичайното приготовление, което човек прави, е да боядиса яйца в четвъртък или събота сутрин (някои хора твърдят, че тря

Великденски прекрасности

Наближава Великден - един от празниците, които децата (и възрастните!) чакат с почти такова нетърпение, с каквото очакват и Коледа.

Обичайното приготовление, което човек прави, е да боядиса яйца в четвъртък или събота сутрин (някои хора твърдят, че трябвало да се случи преди зазоряване, но това не може да е вярно, тогава е време за задължителен разкрасителен сън, нали?) и в най-добрия случай да вземат наръч ярко оцветена „великденска трева" от магазина, върху която да наредят красивите яйца в очакване на Голямото Борене с Яйца. 

И все пак - щом четете това списание, вероятно очаквате или вече имате деца. Разбира се, за тях самата възможност да боядисат странно, а след това да изпочукат всичките 30 яйца от раз, е безкрайно вълнуваща, но какво още можете да измислите, за да бъдат очакването и самият празник още по-интересни и забавни? Ето някои идеи:

Великденски забавления

Лов на яйца

Тази традиционна за западните страни великденска игра може да е повече от весела за децата. В какво се състои: из апартамента/ квартала/ двора, ако сте от щастливците с къща, има скрити пластмасови, шоколадови или истински яйца. Целта е, когато обявите „старт", децата да се опитат да съберат възможно най-много яйца. Желателно е да има достатъчно много яйца, така че всяко да може да намери поне няколко. За пластмасово яйце можете да използвате вътрешната част от шоколадовите яйца, предвидливо изядени (от вас?), в които да сложите дребни изненадки: малки рошави пиленца (в магазините тип „Всичко за лев"), временни татуировки (може да се наложи да се жертвате и да изядете няколко пакета чипс за целта), стикери, малки играчки или бонбони. В шоколадовите яйца си има изненада, а другите - е, те са просто боядисани яйца.

За деца на възраст 2-3 години сложете яйцата на видими места, за да са лесни за събиране. За деца от четири до шест, сложете яйцата на малко по-скрити места (зад вратата, в саксиите, на рамката на прозореца). За по-големи деца сложете яйцата по дърветата (по гардеробите и високи лавици за лов в домашни условия), в храсти, в пощенски кутии... След това обявете начало на лова - и не се изненадвайте, ако на вас ви е отнело два часа да скриете всички яйца, а децата ги намерят за по-малко от десет минути. Ако твърде много яйца останат ненамерени, можете да подскажете внимателно къде да ги търсят.

Екстремен лов на яйца

За деца над 4 години - отново яйцата са скрити, но на места, където не се виждат. Предварително направете карти със загадки - всеки верен отговор води до следващото яйце, където също е и новата загадка. Самите въпроси трябва да предвидите според възрастта на децата.

Кошници за яйца

Всеки истински ловец на яйца трябва да има къде да събира съкровището. Вместо да купите готови кошници, можете да поканите децата да направите заедно такива кошници като част от подготовката за празника.

Лесно се правят кошници от еднолитрова кутия за сок или мляко:

  1. Вие, възрастният, махнете едната страна на кутията и я запазете за направата на дръжка.
  2. Облепете с помощта на детето с едноцветна хартия кутията от всички страни и ако трябва, закрепете с телбод.
  3. В центъра на кутията, където по-рано е бил върхът й (мястото на слепване), пробийте дупки и прикрепете мустаци - от канап или друг подходящ материал. Залепете или нарисувайте очи.
  4. Изрежете уши от същата хартия, с която сте облепили кутията, ако желаете, изрежете розова вътрешност по-малка с един размер и залепете вътре. Прикрепете ушите с телбод.
  5. Изрежете дръжка от отрязаната страна на кутията, облепете я с хартия и я прикрепете с телбод за кошницата.

Надбягване с яйца

Нищо няма да развесели децата след лов на яйца така, както би едно бързо надбягване с яйца. За целта ви трябват по-дълбоки супени лъжици, сурови яйца, вие в ролята на мажоретки и предварително покрити килими, ако играете у дома.

При подаден сигнал играчът тръгва с яйцето, поставено в лъжицата, като целта е да стигне от точка А до точка Б с цяло яйце. Възрастните също могат да се състезават под инструкциите на децата си!

Екстремно надбягване с яйца

Тъй като при екстремното надбягване сред яйцата падат много повече жертви, може да е разумно да изберете твърдо сварени яйца. Разликата от обичайното надбягване? Когато играчът тръгне с яйцето си, получава указания от ръководителя: „Завърти се!", „Ходи патешки!", „Подскочи на един крак!" и трябва да го направи, преди да продължи. При повече играчи яйцето може да се предава от човек на човек, докато всички се изредят да носят яйцето, или да се разделят на два отбора и да се състезават за време.

Театър за двама

След като успешно сте намерили всички яйца и сте се упражнили в носенето им в лъжици, сигурно сте доста уморени - може би това е добър момент да починете, като присъствате на великденското представление, което детето или децата могат да ви изнесат с малко предварителна подготовка. От картон изрежете заедно подходящи форми - яйце, пиленца, пеперуди, зайци, моркови - оцветете ги подобаващо, а след това ги прикрепете на дървени клечки за шишчета. Това и празна кутия с дъното нагоре за сцена е всичко, което ви трябва, за да раздадете следващите Аскеери.

Маскирайте се!

Просто и ефикасно забавление: от картон изрежете подходящи маски: пиле, заек, пеперуда, яйце, оцветете или нашарете подобаващо, прикрепете в дупки ластик с подходяща дължина и сте готови!

Вихрене в кухнята

Без съмнение имате повече сварени счупени яйца, отколкото бихте могли да изядете на едно сядане, особено ако са гарнирани само със сол. Поканете детето да ви помогне в кухнята да приготвите разнообразни ордьоври, включващи варени яйца, още варени яйца и - изненада! - варени яйца. Марули, репички и други пролетни зеленчуци могат да внесат разнообразие.

Младият Пикасо

Чудесен завършек на великденските дейности може да е да пренесете боядисването на яйцата... на лицето си. Приберете косата си и с бои за рисуване по лице (от големите детски магазини и книжарници) позволете на детето да разпусне въображението си. После е ваш ред. След това забравете какво сте правили и се разходете заедно до кварталния магазин - успехът ви е гарантиран!

Прочети ми приказка!

След напрегнатия ден приказката е винаги добре дошла. Ако сте религиозни, можете да заложите на класическата история на Великден и свързаните с него традиции. Ако не, изберете друга приказка или измислете своя. Ако имате сили, можете да илюстрирате с клечките за театър.

Великденски украси

Сигурно имате желание да дадете възможност на децата да се насладят на празника, също както преди Коледа украсявате къщата подобаващо. Първият избор - боядисаните яйца, красиво аранжирани в купа на масата - е очевиден. Какво още можете да добавите?

Изрисувани празни яйца 

С върха на ножа, шило или дебела игла внимателно пробийте две малки дупки в двата края на яйцето (да се прави само от възрастен). С клечка за зъби пробийте жълтъка вътре, а след това издухайте над купа съдържанието на яйцето. Внимателно измийте празното яйце, като се опитате да го изплакнете максимално добре отвътре. Оставете да изсъхне, а след това украсете както желаете - с такива яйца стават чудесни човешки лица, например. Ако имате време и търпение, можете да украсите главите с коса (от великденска трева), панделки или бомбе и мустаци. Можете да заложите и на по-традиционни шарки - няма значение. Така украсените яйца можете да увесите на дебел конец (прекаран с помощта на дълга игла и завързан на възел в другия край) и да украсите къщата.

Кошница с живи цветя и яйца

След името не остава много какво да се каже. В хубава кошница можете да аранжирате грижливо живи яйца (може би забучени в мокра гъба, за да издържат по-дълго), около които да наредите боядисаните яйца (отделени от гъбата с парче найлон).

 Гирлянди/мобили

От картон изрежете яйца и цветя, а можете да добавите зайци, моркови и пиленца. С помощта на детето украсете и оцветете подобаващо и от двете страни, след което с помощта на игла и конец закачете в единия им край. Закрепете към подходящо извита тел или нанижете едно след друго на малки отстояния, а след това закачете на добро място - под лампата, на рамката на вратата или другаде, където и лек полъх в стаята да раздвижва гирлянда и да го обръща.

Цветя „на клечка"

Поради сезона надали имате много цъфнали цветя в саксиите, които да създават пролетно настроение. Е, направете си сами! От картон изрежете цветя в причудливи форми и заедно оцветете. След това закрепете на клечки за шишчета (може да ги боядисате в зелено с водни бои преди това) и набучете по саксиите - веселото настроение е готово. Тук-там за разнообразие можете да сложите и по някое яйце на клечка.

Великденско-пролетни активности

Великден е чудесен, но все пак е само три дена. Той обаче съвпада с настъпването на пролетното време, следователно може да е чудесно начало за проекти, които детето да осъществи (с малко ваша помощ).

 Собствена саксия

Може да изглежда като нещо дребно, но да отгледа самостоятелно, и по-важното, да задържи живо едно растение, може да е чудесен проект за детето. Според характера му изберете дали да купите заедно семена, които търпеливо да чакате да покълнат, да посеете и след това да гледате как растат, дали да вземете готово малко цвете в саксия, или да заложите на класиката Чичко Тревичко - детето ще бъде възхитено да има своя отговорност.

 Собствена градинка

Независимо дали детето се е справило успешно със собствено растение, или тайно сте го спасили (или подменили с ново), може да е много интересно и за него, и за вас да направите собствена градинка. Дори да живеете в блок на безкрайно много етажи, все някъде наоколо ще има парченце земя, което да е подходящо да се превърне във вашата градинка, за която да се грижите. Разкопайте, наторете, засейте семена, поливайте, оградете с ниска оградка, ако е нужно... знаете как. И ето - имате малко късче красота насред града!

 Хранилка за птици 

Дървена или в по-прост (и по-нетраен) вариант - от картон, изработката на хранилка за птици може да е интригуващ проект за децата. Подходящи разнообразни модели има в интернет, като акцентът пада върху възможността на детето да се включи в изработката й, както и редовното й зареждане след това. Един лесен и прост вариант на хранилка за птици с подръчни материали: еднолитрова чиста пластмасова бутилка от напитка (за предпочитане е бутилката да е безцветна) и две дървени лъжици е всичко, от което се нуждаете. В бутилката се изрязват по две дупки за всяка лъжица, така че дръжката й да е в по-малката дупка по-високо от дупката, в която се пада широката част на лъжицата, която остава извън бутилката. Лъжицата се вкарва (с дръжката напред) в бутилката и така е под лек наклон; ако е нужно, дръжката може да й се залепи неподвижно. Същото се повтаря за втората лъжица, поставена под ъгъл и на различна височина от първата лъжица. Пробийте малки дупки близо до върха и поставете телена дръжка или направо я закрепете на гърлото на бутилката. След като лъжиците са добре закрепени, бутилката се напълва със зърно, капачката се слага на място и хранилката се окачва или поставя на подходящо място.

Независимо дали ще предвидите специални забавления за децата по време на великденските празници или просто ще боядисате яйцата заедно, сигурно е едно: това, да сте заедно и да вършите неща съвместно, е достатъчно, за да създаде прекрасно настроение у дома.

Автор: Таня Русева

 

 

Сподели: