Нашият дом

Верните помагачи в домакинството:Домашните духчета

Те са мили - изпълняват всички ваши желания за дома. Дискретни са - не вдигат шум, не гасят по грешка фасове в покривката, не разлистват вестника под носа ви, не се инатят за вечерята, а дори сами я приготвят и сервират. Със свещи, разбира се! Те са мъдри

Верните помагачи в домакинството:Домашните духчета

Те са мили - изпълняват всички ваши желания за дома. Дискретни са - не вдигат шум, не гасят по грешка фасове в покривката, не разлистват вестника под носа ви, не се инатят за вечерята, а дори сами я приготвят и сервират. Със свещи, разбира се! Те са мъдри, знаят как да подредят дома ви така, че стилът и уютът в него да са на висота.

- Откъде да си ги поръчаме?

Това е първият въпрос, който домакините задават, когато научат за тях. Сякаш домашните духчета са някакъв Cif , който можеш да грабнеш от щанда за домакински уреди.

В Приказната Страна

...Домашните духчета се срещат в английските приказки като закрилници и помагачи в домакинството. Техни разновидности има в приказките на още много други народи. В магическия свят всяко домакинство се радва на присъствието им, защото те носят късмет. Вършат само полезни неща - чистят, довършват задачи, готвят, гладят дрехи... Това те вършат тайно. В замяна на своя безмълвен и всеотдаен труд вечер домашните духчета получават паница мляко или попара. Всяко домашно духче (а след него и децата му), служи на господарите си, докато те не го освободят, като му дадат истински дрехи. Също като прислужниците в латиносериалите, то няма право да издава тайните на къщата, да напуска или да се противи на стопанина си. Но, за разлика от робинята Изаура, домашните духчета обичат своята работа, а повечето дори се ужасяват да бъдат освободени от господарите си (Така както и ние, хората, често се боим да бъдем отвързани от земните си робии).

Тези мили духчета притежават магическа сила, която обаче не могат да  ползват за себе си, докато са на служба в дома... Така цялото им съществуване, всичките им сили са в полза на семейството, на което служат.

Но забележете - когато домашното духче е крайно обидено на господаря си, то се оттегля за известно време и негов заместник става... злият богърт.

 А помните ли Братя Грим:

Домашните духчета

Живял някога един обущар, но толкова обеднял, че накрая му останала кожа само за един чифт обувки. Вечерта той скроил обувките, за да може на другата сутрин да започне да ги шие. И понеже съвестта му била чиста, легнал си спокойно и заспал.

На сутринта, когато станал и се приготвил да работи, видял, че обувките са напълно готови. Така продължавало ден след ден: обущарят скроявал вечер обувките, а на сутринта ги намирал готови.

Краят на приказката - както при всяка мъдра история - е поучителен: когато обущарят и жена му се отблагодарили на домашните духчета с дрешки, чорапки и обувки, те тъй се възгордели, че... напуснали дома завинаги. Затова пък обущарят до края на живота си успявал във всичко, с което се захванел.

 Така че, ако някога срещнете домашното си духче, правете се, че нищо не сте забелязали - и то ще ви служи дълги години. Но ако все пак сърцето ви не издържи пред гледката на милото джудженце с клепнали ушета, оставете до паничката му всичко нужно и го пуснете да си иде. Може би е дошъл вашият ред да бъдете добри и чевръсти като истински домашен дух.

...В Страната на неЧудесата

Както всичко истински красиво и добро, домашните духчета на тоя свят са невидими за очите. Те обитават онези ъгълчета, за които дори не подозирате. Ъгълчетата на вашето собствено съзнание. Вроденият женски усет, с който сте създадени. Домашният дух е красив като жена. Той е нежен като милувка. Той покровителства, закриля, стопля дома.

...Ето така:

С любимите шлагери на семейството ви

...Или така:

С каничка горещо кафе с усмивка от пяна

Или...

С нова, вълнуваща украса по стените, с блестящите прозорци с нови,ефирни завеси

и усмивки, усмивки, усмивки - от старите ленти и старите приятели. Домашният уют може да означава и скъпи гости - и специално приготвена вечеря.

Уютът е ухание: на прани чаршафи, печен хляб, свеж букет с градински цветя и здравец, прясно окосена трева след пролетен дъжд, купчинка запалени есенни листа. Аромат на кафе, на печени чушки, любимия ванилов сладкиш... И още: чесън, индийско орехче, пресни билки.

Но най-божественият аромат на този свят е несравним с всичко това - той е

АРОМАТЪТ НА БЕБЕ.

А какво си мисли дечко?

...Мммм, МАМА!

ТРИКОВЕ ЗА УЮТЕН ДОМ - с любезното съдействие на домашните духчета и техните сродници:

 1. Разделете дома си на няколко по-малки къта, като използвате мебелите и ги подредите на групи. Създайте място за разговори с помощта на канапе и табуретки. В друг ъгъл обособете телевизионния кът с дълъг диван. Трета площ може да е близо до прозореца - обзаведена с удобен фотьойл или люлеещ се стол, до който да наредите няколко хубави книги и списания.
 2. Освен с мебелите, кътове бихте могли да обособите и като използвате подовата настилка. Ако е възможно, повдигнете пода в избран от вас кът, като го обособите  с лавици. За целта можете да използвате и подходящи килимчета.
 3. Височината на тавана също може да варира, като създава визуално разделяне на пространството. Ако това не ви допада, използвайте широки и по-специални корнизи и украсете с лелени платнища, за да го направите по-различен.
 4. Ако желаете пространството да изглежда по-малко и уютно, използвайте топли и дълбоки тонове дори за тавана, за да го приближите визуално. За тапети изберете десен с едра шарка и дълбоки, плътни тонове.
 5. Уют придават също тапицираните дивани и столове, покрити с кадифе, бродерии и други тъкани. Забележете, че стъклените повърхности създават по-модернистичен и малко студен ефект.
 6. Украсете стаята с растения - така ще постигнете мечтания уют и близост с природата, които липсват в съвременните жилища и околните им площи. Можете да увесите и саксии от тавана.
 7. Натрупайте възглавници към канапето в хола и ги съчетайте с ефектно покривало. Изберете ги меки и приятни на допир. Можете също да натрупате няколко по-големи възглавници върху пода.
 8. Гоблените може да ви се струват демоде, но пък какъв уют и топлина внасят! Сякаш отново се връщате в детските си години, при баба. Някои дизайнери дори съветват да се използват парчета стар юрган, които се поставят в рамка или дори под стъклото на декоративната масичка.
 9. Ако не ползвате покривки, можете да украсите ръбовете на масата в трапезарията с ивици тъкан - дълъг шал или парче от стенен гоблен.
 10. Внимание трябва да се обърне както на материята, така и на цвета и десена на завесите, одеалата, покривките. Най-уютни остават ръчно изработените аксесоари за дома.
 11. Покривката върху масата може да бъде оставена дълга до пода, като материята пада свободно и на дипли отстрани на масата, придавайки й луксозен завършек.

 ЦВЕТОВЕТЕ, които домашните духчета предпочитат

Някои цветове също могат да се използват за създаване на уют в дома. Известно е, че те влияят върху емоциите и дори физическото състояние на обитателите му. Ето как:

Жълтото е като слънчев лъч и пречиства атмосферата. Стимулира положителното мислене, усещането за уют и топлина.

Оранжевото съчетава чувството за сигурност, безгрижие и лекота.

Зеленото връща към хармония с природата, предлага спокойствие, щедрост и елегантност.

Банановото дава чувство на свобода и същевременно изисканост в дома, особено в съчетание с виолетовото.

Бежовото може да придаде стилна и елегантна нотка в дома.

Резедата успокоява и стимулира, засилва с усещането за безопасност.

Люляковото дарява чувство за романтика, идиличност и спокойствие.

Кафявото стопля дома, като излъчва сигурност и спокойствие от природата.

Бялото освежава и разведрява. Отразява и разсейва съседните цветни акценти. Използва се за създаване на бодрост и свежест.

 ЛЕТНИ ДЕКОРАЦИИ от горските духчета

Природата е тъй пищна през лятото - и целият този разкош може да влезе в дома! Цветята - във вази или сандъчета на прозорците, са задължителен елемент за лятната украса. Самите саксии може да изрисувате с пъстри бои, да облепите с шарена хартия и панделки. Плаващите цветя също придават уютна и идилична атмосфера. Напълнете стъклен съд с вода, пуснете в нея различни цветя и мъниста. Вечер в купата могат да плуват и 1-2 малки свещички. Венец от цветя, икебана - идеите за дома са пред очите ви - те ви очакват в природата!

Юни е времето да предвкусите морето: разпръснете миди и рапани в банята, допълвайки ги с ароматни свещи с аромат на морски бриз; украсете стената със сламена шапка с цветя. Събраните миди боядисайте с акрилни бои и направете гердани и висулки. Заедно с децата си направете домашно морско дъно. Запазете кутията от новите сандали и я облепете със синя хартия (тишу) или синьо шалче. Украсете с миди, рапани, морски звезди. С глина или пластилин направете рибки. Можете да стигнете и по-далеч - като изпълните мечтата на своя мъник за истински аквариум с рибки. Скъпо и тежко начинание, той може да разпали детето и да придаде повече радост в дома.

Изобщо лятото е добро време за „майсторене" на уют в дома, а верни помощници могат да са най-малките домашни духчета...

Но дори ако възрастните домашни духчета са прекалено заети с домакинстване, за да творят специални декорации, лятото може да се посрещне и само с прочистване на дома от зимните украси и прибирането на всичко излишно. Домът трябва да е по-просторен и слънчев! Летният интериор няма нужда от тежки завеси, лампи с пищни абажури, зимни аксесоари. Добра идея е от стените да се свалят старите картини и пана, за да се освежи пространството и се създаде усещане за промяна. Мястото им могат да заемат фотографии или детски рисунки в леки рамки. Поостарялата кофа за смет заменете с плетен кош от ратан, а градинските столове боядисайте в свежи тонове. Кошници за цветя по пода или висящи от тавана, рогозки от ратан или рафия носят желания „слънчев ефект"... Лято е! Бъдете повече време навън, а когато сте у дома, вдишайте с пълни гърди радостта от живота.

 

Автор: Надя Йончева

 

 

Сподели: