Раждане

Вертикално раждане

Нововъведение в съвременната медицина, мода или завръщане към отдавна забравени методи?

Вертикално раждане

Когато раждат, жените заемат хоризонтално положение, лягайки по гръб. Но това не е единствено възможната поза при раждане! В съвременното акушерство се водят спорове доколко тя е естествена за майката и бебето. Практиката показва, че ако жената има възможност да се движи по време на раждането, тя инстинктивно заема тези пози, които са най-удобни за нея и за детето. Световната здравна организация препоръчва да се прилагат алтернативни, щадящи методи на родоразрешение. Когато ситуацията позволя, родилката трябва да има право сама да избира удобната за себе си поза, която да е благоприятна както за родовия процес, така и за състоянието на плода. Вертикалната поза не е панацея, а още една възможност за жената.

КАК ПРОТИЧА ВЕРТИКАЛНОТО РАЖДАНЕ?

Контракции

На началния етап от раждането, докато контракциите не са регулярни и достатъчно интезивни, вертикалното положение е изключително ефективно за родоразширението. Можете да се разхождате, (като по време на контракции спирате и се подпирате на стол или маса), да седите на специален „родови" стол или на голяма гумена топка за отпускане на перитонеума, да вземете душ. До момента на пълното разкритие разполагате с пълната свобода да заемате пози, които обезболяват контракциите и помагат на бебето да се роди по най-лекия начин. Именно заради това при вертикалното раждане почти не се налага приемането на средства за стимулация и обезболяване. „Свободното" поведение по време на контракции се толерира в почти всички родилни домове /включително и у нас/.

Изгонване

При вертикалното раждане се създават оптимални условия за минаване на главата на бебето през родовия канал, поради което намаляват значително и травмите. Вертикалната позиция по време на изгонването е възможна в няколко варианта: в клекнало положение или на колене. За най-подходящо се приема положението, при което родилката е на колене върху нормално легло с лице към гърба на леглото, като леко се навежда напред. Лекарят и акушерката наблюдават родовия процес.

В някои родилни домове (по света, не у нас) има специален стол, предназначен за вертикално раждане. Неговата конструкция позволява жената активно да се движи по време на раждане и да заема най-целесъобразното за родовия процес положение.

Раждане на плацента

След като бебето се появи, се ражда плацентата. Вече можете да седнете. Това  положение благоприятства по-ефективното (помага силата на тежестта) съкращение на матката, при което раждането на плацентата става сравнително по-бързо, отколкото ако сте в хоризонталната поза. Разбира се, ако искате можете да родите плацентата и легнала.

ПРЕДИМСТВА

Вертикалната поза е особено полезна при слаби контракции, тесен таз, когато бебето е голямо или напъните отслабнат. При нормално раждане целият процес се съкращава с 2-3 часа.

Подобрява кръвообращението, като намалява натиска на матката върху големите кръвоносни съдове. При обичайната хоризонтална позиция на раждане матката, бебето и околоплодните води (общата им маса е около 6 кг) притискат големите кръвоносни съдове - аортата и долната куха вена. Това влошава кръвообращението, бебчето не получава достатъчно кислород и може да развие кислороден глад (хипоксия). Когато жената е права или на колене, натискът върху големите кръвоносни съдове намалява и се предотвратява появата на хипоксия на плода както по време на контракциите, така и при преминаване на главата на бебето през родовите пътища.

Контракциите са по-ефективни, по-равномерни и по-малко болезнени. Намалява се и напрежението в гърба и майката се отпуска по-лесно. Шийката на матката се разкрива по-бързо, тъй като главичката на бебето я натиска (за което помага и гравитацията) и я разтяга по-бързо. Времето от първите контракции до излизането на бебето се съкращава  с около 2-3 часа.

Намалява се рискът от родови травми за майката и бебето. Изгонването на плода във вертикално положение се увеличава с 20-30 минути в сравнение с това при хоризонтално положение. Но това не означава, че е по-мъчително. Наблюденията показват, че бебето се придвижва по родовите пътища по-плавно. По време на раждането се постига оптимална координация между работата на мускулите на корема, гърба и тазовото дъно. Благодарение на последователната работа на скелетната мускулатура и силата на земното привличане родовите пътища по-лесно се разтягат и се приспособяват към размера на главата на плода. Почти не възниква необходимостта да се изтегля бебето с форцепс или вакуум или прилагане на епизотомия.

Намалява се рискът от маточни инфекции.

Без опасност от кръвоизливи, тъй като плацентата излиза по-бързо, отколкото при обичайното хоризонтално положение.

По-малко стрес. Установено е, че при вертикалното положение се понижава производството на хормоните на стреса и родилката по-малко изпитва тревога и напрежение. Жената активно участва в родовия процес, сама избира удобна за себе си поза и така сама да оказва влияние върху родовия процес.

По-умни деца. Изследвания върху психомоторното развитие на деца показват, че процентът на изпреварващи в интелектуалното си развитие при вертикално родените е 31%, докато при хоризонтално едва - 8%.

 Не се прилага вертикално раждане при:

  • преждевременно раждане;
  • тазово предлежание на плода;
  • недостиг на кислород у плода;
  • необходимост от използване на форцепс и епизотомия;
  • при стремително протичащо раждане, тъй като по време на напъните има риск от разкъсвания.

При всякакви усложнения както от страна на майката, така и на детето, най-подходящата поза е традиционната.

В НАШИТЕ БОЛНИЦИ

У нас се ражда само и единствено в класическа поза, въпреки че осъществяването на раждане във вертикално положение не изисква особени организационни усилия и не предполага наличието на специално скъпоструващо оборудване. Ако решите да раждате вертикално, обсъдете го предварително с лекаря, за да е ясно доколко състоянието ви го позволява и доколко екипът, който ще ви изражда, е склонен да се съобрази с това ваше желание.

 Вертикално раждане - позата на нашите баби

Оказва се, че жените раждат в „класическа поза" едва през последните столетия. В миналото по време на раждане бъдещата майка клякала или заставала на колене /т.е. раждала при вертикално положение на торса). В Централна Африка, когато жената усещала, че бебето е на път, отивала в гората. Докато настъпи решителният момент тя се движела, разхождала, а по време на раждането клякала. В Холандия, Германия и Китай до началото на ХІХ век жените раждали, сядайки на специален стол (кресло с подлакътници и дълбока  дупка в седалката).

В Русия жената раждала в затоплена баня, бабата акушерка я карала непрекъснато да се движи и дори да преминава през препятствия по време на контракции. Такова активно поведение способствало за по-силно и ефективно съкращение на матката, ускорявало слабата родова дейност и  продължителното раждане.

До XVI - XVII век във Франция жените раждали клекнали. Има версия, че през XVII век Людвиг XIV разчупил многовековната традиция. Според него раждането на наследник  е държавническо дело и трябва да е достояние на целия народ. Кралицата е трябвало да легне по гръб, за да може да се наблюдава по-удобно родовия процес. Кралското раждане веднага намерило своите последователи.

Смята се, че причината да се наложи като масова практика хоризонталното положение на родилката по време на раждане е задължителното лекарско наблюдение на родовия процес.

Автор: Татяна Вълчанова

 

Сподели: