Здраве

ВЕСЕЛИ КРАЧЕТА

Здравите крачета са основата на доброто физическо развитие на детето, тъй като осигуряват основния двигателен механизъм на малкото човече след края на първата годинка.

ВЕСЕЛИ КРАЧЕТА

За да бъдат обаче и краката, и стъпалата на детето ви в отлична форма, най-важната предпоставка са качествените, правилно подбрани като размер, форма и материали обувки.

Любопитното е, че почти всички хора (около 98%) идват на този свят със здрави крака. Впоследствие обаче не малка част от тях започват в една или друга степен да страдат от болки, костно-ставни деформации или кожни проблеми. Основната причина, оказва се, най-често са неподходящите обувки. При това тук не говорим само за жертвите на красотата вследствие на несполучливи дизайнерски решения, умопомрачителните платформи и шеметно високите токове. Огромна част от тези здравословни проблеми имат за своя основа обувките от детството ни и най-вече онези, с които правим първите си крачки. Изследвания на специалисти са доказали, че повече от половината деца до 3-годишна възраст носят обувки, които не са подходящият за тях размер.

Какви обувки трябва да купим за бебето?

Преди бебето да проходи, то не се нуждае от обувки. В действителност обувките с висока над глезена пета и неогъваема подметка могат дори да възпрепятстват растежа и правилното развитие на костите и ставите на стъпалото. Поради това, преди детето ви да започне да ходи навън, не му слагайте обувки. За да предпазите крачетата в по-студени дни, използвайте просто по-топли чорапки (или няколко чифта един върху друг), терлички или термоботинки от плат.

Първите крачки

Когато детето направи своите първи стабилни стъпки, вече е време и за първите истински обувки. Важно е те да бъдат с мека, гъвкава подметка, която не се хлъзга (това е много важно за предотвратяването на неприятни инциденти). Горната част на обувката трябва да е от естествена материя - плат или кожа, а отпред да има достатъчно ширина за комфорт на бебешките пръцтчета, за които природата е помислила да са разперени като ветрило за по - голяма стабилност на детето. Тези обувки нямат толкова поддържаща, колкото предпазваща крака роля. Все пак за правилното израстване и развитие на малкото краче най-добре е то да ходи босо, единодушни са специалистите. Ние бихме добавили - когато времето и настилката го позволяват, разбира се!

Съвет: Не се притеснявайте, ако забележите странности в походката или начина на поставяне на стъпалото по време на първите стъпки на детето. Това е съвсем нормално - бебешките крачета нито изглеждат, нито функционират все още като тези на възрастните. Стъпалата на почти всички прохождащи деца изглеждат плоски. Клатушкането и залитането също са нещо обичайно както поради недобре развитата координация, така и заради строежа на самото ходило. Много деца ходят на пръсти или свиват пръстите на крачетата при съприкосновение със земята, в това също няма нищо тревожно. Ако все пак състоянието, което ви притеснява, продължава по-дълго, задълбочава се или видимо причинява дискомфорт на детето, непременно се обърнете към вашия педиатър или към специалист-ортопед.

Как да изберем обувките на детето?   

Материята на обувката трябва да е лека, дишаща - най-добре мека естествена кожа или плат. Избягвайте твърдо подплатените кожени обувки, които могат да забавят растежа на малките костици. Синтетичните материи също не са добър вариант, тъй като запарват и изпотяват крачетата, причиняват дискомфорт за бебето и дразнения по кожата.  

  • Огънете подметката - тя трябва да е гъвкава, но не абсолютно гладка (т. е. трябва да осигурява сцепление с пода и да не позволява подхлъзване на детето). Гумената подметка с релеф или дори лек грайфер осигурява доста добра основа за безопасни първи крачки.
  • Внимавайте с размера! Обуйте и двете обувки на детето и го накарайте да се изправи. Трябва да има достатъчно място да промушите кутрето си в обувката зад петичката, както и около сантиметър-сантиметър и половина разстояние между носа на обувката и големия пръст на крачето му. Просто обувката трябва да осигурява достатъчно пространство на крачето вътре, без обаче да е прекалено дълга или широка. Детското ходило е като всеки друг орган на човешкия организъм - то трябва да диша.
  • Не взимайте на детето обувки с ортопедични стелки, които ще отслабят мускулите и сухожилията, поддържащи свода. Както вече казахме, много деца страдат до 4-годишна възраст от 'фалшиво плоско стъпало', за което не се препоръчва корекция освен в отделни случаи при препоръка на ортопед.
  • Купувайте обувките за вашето мъниче през късния следобед. Краката и особено бебешките ходила се подуват в края на деня, затова, ако купите новите обувки сутринта, може да се окаже, че вечерта му стискат.
  • Преди да излезете за дълга разходка навън, оставете детето да поноси обувките в продължени на няколко часа вкъщи. След това събуйте чорапките и огледайте внимателно краката. Добре прилягащата обувка не би трябвало да причинява протриване или зачервявания по кожата, нито да оставя белези.

Бебешките крачета растат наистина много бързо, така че е добре да проверявате редовно дали пръстчето или петата на детето не опират вече плътно в обувката. В същото време нервните окончания по детското ходило не са все още така добре развити, както нашите, затова не разчитайте на детето да покаже, че обувката му е неудобна или вече му е тясна. Малчуганите са в състояние, увлечени в играта и откривателството на околния свят, изобщо да не усетят болка, да не обърнат внимание на дискомфорта или да не го свържат с обувките.

Автор: Весела Захариева

Консултант: д-р Венелин Алексиев, детски ортопед

 

 

Сподели: