Отдих и туризъм

Виена за малки и големи

След горещите летни дни, мамещи ни към планини и морета, есента ни привлича обратно в града. Но ако все още имате време и сили за почивка, вълнуващи възможности ще откриете и по градските улици.

Виена за малки и големи

След горещите летни дни, мамещи ни към планини и морета, есента ни привлича обратно в града. Но ако все още имате време и сили за почивка, вълнуващи възможности ще откриете и по градските улици. А ако трябва да забавлявате освен себе си и подрастващото поколение, Виена е много добро решение за семеен туризъм.

ДО ТАМ И ОБРАТНО

Пътят до Виена с кола е 1044 км и може да бъде изминат и за един ден, особено ако разполагате с двама шофьори. За улеснение, ако сте с деца, планирайте предварително маршрута и предвидете 2-3 места за почивка. Да използвате собствен транспорт е удобно, когато пътувате с повече хора и искате да вземете повече багаж, иначе пътуването със самолет може да ви спести и време, и пари, особено с множеството промоции и отстъпки, които предлагат авиокомпаниите постоянно. От летището до центъра на Виена има удобен транспорт с бърз влак (САТ

http://www.cityairporttrain.com/), в който лесно може да се качите и с детска количка. Билети за него се резервират и он-лайн.

До Виена може да се стигне и с влак или автобус, но тогава пътят отнема доста време и това не е подходящ вариант, ако разполагате с един уикенд.

ПОДСЛОН ИЛИ НАСТАНЯВАНЕ

За вкусовете и възможностите на всеки градът предлага от евтини хостели до луксозни многостайни апартаменти. Добре е да се информирате предварително за условията за настаняване на децата - например дали разполагат с бебешки легла. Освен през интернет, резервирането на хотел или апартамент може да е изгодно и чрез туристическите оператори. Много от тях имат договори за допълнителни отстъпки, а и може да уточните предварително редица ваши изисквания, като местоположение, специални услуги и достъп до интернет.

ОБИКОЛКИ

Придвижването из града е много удобно с метрото, дори и да сте с деца. Още от летището може да си закупите карти за 24 часа и да ползвате всички линии. Другият вариант е Vienna Card (http://www.wien.info/en/travel-info/vienna-card), която освен възможност за безплатно пътуване с всички видове градски транспорт, осигурява и редица намаления в музеи, магазини, ресторанти и  т. нар. „хойриге" - традиционните австрийски винени локали.

Ако искате да усетите духа на миналото, разгледайте с файтон централната градска част. Така не само децата може да се почувстват като кралски особи.

А ако предпочитате водните пътища, с лодка или платноходка под наем (http://www.hofbauer.at/) или на борда на атракционните корабчета (http://www.ddsg-blue-danube.at/), може да направите кратка разходка по Дунав.

ДЕТСКИ ЗАБАВЛЕНИЯ 

Безспорно спомене ли се Виена и децата, Пратерът е първото място, за което се сеща всеки. Но не си мислете, че ще е интересно само за малчуганите. Освен забавни игри, влакчета и въртележки за всички възрасти, може да опитате и различни местни и чуждестранни гозби и закуски (http://www.prater.at/ и http://www.praterservice.at/).

Но не се захласвайте твърде дълго там, защото има и други интересни места за разглеждане - зоологическата градина например (http://www.zoovienna.at/). Тя се намира в парка Шьонбрун, в който има още оранжерия, лабиринт и дворец. В него децата могат да изпробват исторически костюми и да се запознаят с дворцовите церемонии.

Друго вълнуващо място е „Къщата на пеперудите", която се намира само на 200 метра от Операта. Щом прекрачите прага й, ще се озовете в тропически дебри, из които император Франц Йозеф е търсил отмора сред екзотичните пеперуди. (http://www.schmetterlinghaus.at/)

За любителите на животните ще са интересни и заниманията в испанското дворцово училище по езда (http://www.srs.at/), и разходката в морския зоомузей (http://www.haus-des-meeres.at/). Интересно място за децата е и детският музей Zoom, в който децата не просто разглеждат експонатите, а имат възможност да експериментират с тях, както и „Къщата на музиката" (http://www.hausdermusik.at/) - интерактивен музей на звуците.

Всички възможни забавления трудно ще се поберат само в един уикенд, още повече, ако искате и да ви остане време за обиколки по магазините и търсене на подаръци и сувенири. Както и да се възползвате от възможността да се запасите с няколко бутилки австрийски вина (http://www.weinco.at/). Ако имате възможност, опитайте освен вече утвърдените им вина от сорта грюнер велтнер, някои от типичните червени сортове - цвайгелд, блауфренкиш и др.

Дори и да планирате предварително туристическата си програма, винаги изникват непредвидени отклонения от плана, но каквото и да правите във Виена, ще усетите градския чар на австрийската столица.

 

Автор: Ирина Иванова

 

 

Сподели: