Бременност

Витамин D

Витамин D играе значима роля както за здравето на бъдещата майка, така и за това на бебето й. Отговорите на най-важните въпроси за хранителното вещество – в следващите редове.

Витамин D

1. Какво представлява?

Витамин D е мастноразтворимо съединение, което се състои от витамини D1, D2, D3. Наричан е „слънчев“, защото се синтезира в тялото под влияние на слънчевите лъчи. Елементът е и стероиден хормон, влияещ върху около 200 гена в организма.

2. Защо е важен по време на деветте месеца?

Витаминът е известен най-вече със свойството си да доставя калций и да поддържа калциевия баланс, гарантиращ оптималното състояние на костите. Освен това, той е ценен за бременната жена и заради следните си действия:

  • редуцира опасността от усложнения, като: прееклампсия, гестационен диабет, преждевременно раждане, ниско тегло на новороденото;
  • намалява риска от депресия преди и след появата на детето;
  • защитава малкото човече от анормален растеж на костите, фрактури или рахит.

3. Как се набавя?

Можете да си осигурите витамин D по два начина:

  • чрез излагане на слънчева светлина;
  • с помощта на храни, които го съдържат: риба, рибено масло, яйца, черен дроб, кисело и прясно мляко, гъби.

Защита

Когато събирате слънчеви лъчи, не забравяйте да използвате лосион, който ще предпази кожата от изгаряне и преждевременно стареене.

4. Нужно ли е да се приема и чрез добавки?

Препоръчително е да се снабдявате с витамина и чрез хранителни добавки, предназначени за бременни. Консултирайте се с гинеколога си за точния продукт, който ще удовлетвори и вашите потребности, и тези на мъничето.

5. Как се установява недостиг?

Дефицитът на витамин D е видим след кръвен тест. Лекарят, който следи бременността ви, ще назначи такова изследване, ако има съмнения за недостатъчно количество на веществото.

Автор: Ива Лалова

Консултант: д-р Любомир Дамянов, акушер-гинеколог

 

Сподели: