Lifestyle

ВИТАМИН K

Витамин К, познат и като менадион, не е толкова известен като някои от останалите витамини, но той е не по-малко необходим на организма.

ВИТАМИН K

Витамин К, познат и като менадион, не е толкова известен като някои от останалите витамини, но той е не по-малко необходим на организма. За първи път за него се заговаря през 1929 година. Тогава датският учен Хенрик Дам попада на ново и непознато химично съединение. Едва през 1974 година обаче специалисти категорично обявяват съществуването на витамин К и споделят със света неговите функции, но само частично. Всъщност учени и до днес проучват свойствата му.

Витамин К се образува с помощта на бактерия в човешкото тяло, но може и да се набавя външно чрез консумацията на определени продукти. Витаминът е полезен за сърдечната дейност, предпазва артериите от уплътняване, отразява се добре на черния дроб и съдейства на организма за бързото усвояване на калций. Освен това има съсирващо действие и предпазва от кръвозагуба. Последни проучвания показват, че витамин К предпазва от остеопороза, като поддържа костите здрави и участва активно в борбата с рака.

За да се предотврати рискът от появата на т.нар. хеморагична болест при пеленачетата, на новородените се прави профилактика с витамин К още в родилното отделение. Тази профилактика се практикува в много страни по света, като у нас се заговори за нея преди четири години.

Защо е необходим

Хеморагичната болест представлява кръвоизлив при новородените. Получава се, тъй като при тях има смутено кръвосъсирване, свързано с недостатъчност на витамин К. Рисков период са първите 2-4 дни след раждането. С увеличаване на възрастта този недостатък на фактори на кръвосъсирване се компенсира и няма опасност бебето да изкърви отново. По-податливи са децата, при които има по-проблемно раждане. Най-често кървенето е от стомаха и червата, но може да се появят кръвонасядания по кожата. Състоянието е бързо преодолимо и няма опасност за бебето. Няма последици и не се повтаря.

Профилактиката

Профилактиката на хеморагичната болест на новороденото с витамин К е задължителна във всички страни, които имат сериозна педиатрия. Прилага се непосредствено след раждане в доза 1 мг интрамускулно. Новороденото е с недостатъчни запаси и прием на този витамин, което според неонатолозите го излага на особено висок риск.

Някои лекарства, които майката е приемала по време на бременността, влияят негативно върху факторите на съсирване на кръвта у новороденото.

От мама

Препоръчително е не само новородените да получават допълнително витамин К, а и бременните, особено в последния месец преди раждането. Той се съдържа във всички зеленолистни зеленчуци, като изключително богати са дивата коприва и спанакът. Всички зелени подправки също са добър източник - магданоз, босилек, девесил и други. От зеленчуците се препоръчват къдравото зеле, спанакът, цикорията и брюкселското зеле. Плодовете не са богати на витамин К, освен кивито, което обаче го съдържа в ограничено количество. От ядките единствено кедровите ядки и кашуто могат да бъдат източници на витамина.

Витамин К преминава без проблеми в кърмата. Следователно в първите дни след раждането майката също трябва да яде много продукти, богати този витамин.

Витамин К пази от:

  • Гадене и повръщане по време на бременност;

  • Възпалителни заболявания на червата;

  • Костни счупвания;

  • Камъни в бъбреците;

  • Хронични чернодробни заболявания и други.

Автор: Цветелина Терзиева


Консултант: Д-р Лилия Недялкова, педиатър в МБАЛ „Здравето" - София

 

 

Сподели: