Детска психология

Влезте в главата и душата на детето (рисунките ще ви помогнат)

Не е чудно, че рисунките могат да кажат много за настроението на детето. Всяко хлапе прелива от емоции и изразяването им на хартия е начинът да излее душата си пред света. Децата не рисуват определени неща, за да говорят по този начин с родителите си. По

Влезте в главата и душата на детето (рисунките ще ви помогнат)

Не е чудно, че рисунките могат да кажат много за настроението на детето. Всяко хлапе прелива от емоции и изразяването им на хартия е начинът да излее душата си пред света. Децата не рисуват определени неща, за да говорят по този начин с родителите си. По този начин те просто изкарват наяве подсъзнателното си състояние и то се случва лесно - под формата на игра. Ако искате да разберете как детето ви вижда света, разглеждайте по-подробно рисунките му - те ще ви „разкажат" много неща за хлапето.

Психолозите твърдят, че децата, които рисуват по целия лист с големи фигури, са щастливи, безгрижни и емоционално освободени. Докато, рисуващите мънички човечета и животинки в единия ъгъл на листа, са притеснени, безпокои ги нещо, което не могат да изразят гласно.

ПОРТРЕТ НА СЕМЕЙСТВОТО

Децата обичат да рисуват семейството си. То е техният свят поне до 7-годишна възраст. Ако мъникът е нарисувал себе си на първо място в редицата, това изобщо не означава, че е егоцентрик. Той просто рисува собствения си свят и е нормално да започне от собствената си личност. Обикновено на второ място, точно до него, детето поставя най-важният за него човек - мама, тати, кака, батко, баба или друг.

Ако детето рисува единствено себе си, означава, че то не се чувства член на своето семейство. Добре е да го приобщите към общите занимания у дома.

В края на редицата обикновено се появяват и домашните любимци. Психолозите твърдят, че ако кучето или котето са нарисувани веднага след детето, означава, че то се чувства самотно и не умее да споделя чувствата си с възрастните в семейството. Понякога, когато хлапетата са сърдити на някого или не го усещат близък до себе си, те не го рисуват изобщо в своите картини.

Обикновено децата рисуват себе си близо до размера на мама и татко. Ако ви направи впечатление, че мъникът се е нарисувал твърде малък до вас, означава, че той се чувства силно зависим от вас. Можете да „разхлабите" строгите правила на възпитание и да му дадете малко свобода сам да решава проблемите си. Следете своето място върху листа - не е добре да сте нарисувани в ъгъла на картината или с гръб към детето.

Когато детето рисува всички членове на семейството си и те се държат за ръце, то усеща семейното щастие и силата на своята фамилия. Цветчетата, разхвърляни по листа, летящите пеперудки и пчелички, многото слънца и усмивките от ухо до ухо са сигурен знак, че хлапето е напълно удовлетворено от мястото си в света.

Понякога по-малките братя и сестри са „изпратени" някъде към края на рисунката или са с много малки размери. Нормално явление е детето, което доскоро е било единствено, да минава през период на ревност.

СТРАХОВЕТЕ НА МЪНИЧЕТО

След навършване на 4 годинки, децата вече могат да изобразяват на хартия крака, ръце, пръсти, шия. Това умение може да помогне на родителите да „разшифроват" мислите и емоциите на наследниците си. Ако бащата крещи често на детето, то ще го нарисува без уста. Прекалено дългите ръце говорят за страха на мъника да не бъде ударен от този човек. За напрежение в семейството говорят и твърде дебелите крака на хората. Изобразените с много големи пръсти, плашат детето.

Ако синът или дъщеря ви рисува прекалено дълги крака, значи се стреми към независимост, която вие не му давате.

КОЙ Е ЛЮБИМИЯТ МУ ЦВЯТ

Ако детето ви е нарисувало себе си и вас с един и същ цвят, радвайте се - то ви обича много и иска да е до вас.

Нетърпеливите и енергичните хлапета рисуват повечето хора и предмети с червено и оранжево. Мечтателите и тихите предпочитат синьо и жълто. Използването само на черно и бяло в една картина говори за вътрешен конфликт, с който детето не може да се справи само. Спокойните натури избират зеленото, а чувствителните - розовото.

Обръщайте внимание и на начина, по който рисува вашето дете. Ако моливът му постоянно излиза от листа, означава, че то е свободолюбиво и е надарено с вродена независимост. Ако картината е подредена като документ и мъникът оставя празно пространство между ръба на фигурата и основния цвят, с който е запълнена, означава, че детето изпитва неувереност и има нужда от вашата подкрепа.

Прецизното „четене" по рисунките на децата с емоционални проблеми се прави от специалисти в областта на психологията. Не се притеснявайте излишно, ако наследникът ви е нарисувал нещо, което ви тревожи. Днес децата гледат твърде разнообразни филмчета и често просто изобразяват героите, които са видели на екрана. Ако все пак забелязвате промяна в поведението на детето си, можете да помогнете на психолозите, като им покажете неговите рисунки.

 

Автор: Десислава Христозова
Консултанти: Цветелина Тодорова и Елена Дражева, психолози в център „Как да...", тел.: 0898223318

 

 

Сподели: