Здраве

Внимание! Алергенни храни

Към какви храни детето може да бъде алергично и колко голям е рискът от подобна реакция?

Внимание! Алергенни храни

Би било хубаво родителите да знаят отговора на този въпрос, защото хранителните алергии при децата са все по-често срещани от преди.

• Краве мляко, или по-скоро протеина от кравето мляко, не се понася от много деца под 2-годишна възраст. Причината е липсата на ензими, необходими за преработката му. Когато те се формират и започнат да се произвеждат, проблемът ще изчезне от само себе си.

• Рибата също е един от най-опасните алергени. Освен това за някои хора само миризмата на риба може да предизвика пристъп на задушаване. Поради тази причина тя се въвежда много внимателно, след 8 месеца, в минимални дози, и реакцията на бебето се наблюдава внимателно.

• Яйца, и по-точно яйчен белтък. Широко разпространеното убеждение, че пъдпъдъчите яйца не са толкова алергични, колкото пилешките, е само мнение на неспециалисти. Всъщност алергичният отговор към тях се проявява с приблизително същата честота като отговора към пилешки протеин. Ето защо запознаването с яйцата започва с жълтъка.

• Червени плодове и зеленчуци

При по-малките деца специалистите препоръчват да се предлагат зелени зеленчуци и плодове. Например, можете да дадете пюре от зелени ябълки и круши. Що се отнася до зеленчуците, детето първо се запознава с тиквички, карфиол и бяло зеле.

• Мед

Ако човек е алергичен към цветен прашец, то неговото присъствие, дори в минимални количества, може да предизвика проблеми. В меда поленът присъства в много големи количества. Детето може да се запознае с меда след 3 години, като е необходимо да започнете с микроскопични порции и внимателно да наблюдавате реакцията. При първите признаци на непоносимост продуктът се изключва от менюто. Следващият опит може да се осъществи след две седмици.

• Гъби

Гъбите абсорбират всички вредни вещества, намиращи се в почвата и във въздуха. И ако във въздуха и почвата присъстват вредни вещества, тогава след ядене на гъби може да последва алергична реакция. Освен това гъбите са почти чист протеин, който сам по себе си е най-силният алерген. Следователно можете да дадете на детето гъби след 5-годишна възраст, а някои диетолози съветват това да се отложи до 7 години.

Автор: Нели Христова

 

Сподели: