Здраве

Внимание! Грип!

Есента дойде, обагри всичко в чудни цветове. Но този приказен сезон е известен не само с шума на листата в гората, а и с опасността от грип. Какво се крие зад буквите ОВИ, ОИГДП и ОКГДП? Как да предпазим децата и как да се преборим с този враг?

Внимание! Грип!

Есента дойде, обагри всичко в чудни цветове. Но този приказен сезон е известен не само с шума на листата в гората, а и с опасността от грип. Какво се крие зад буквите ОВИ, ОИГДП и ОКГДП? Как да предпазим децата и как да се преборим с този враг?

Какво е ОВИ, ОИГДП и ОКГДП?

Грипът е остра вирусна инфекция. Негов причинител е грипният вирус Influenza virus, с два типа - А и В. Протича с внезапна висока температура, втрисане, болки в ставите, кашлица, хрема, обща отпадналост.

Острите респираторни инфекции (ОРИ) са цяла група от болести, които имат общи черти: те са инфекциозни (бактериални и вирусни). Инфекцията се „подслонява" и размножава в дихателните пътища на малки и големи и предизвиква немощност. ОИГДП - остра инфекция на горните дихателни пътища и ОКГДП - остър катар на горните дихателни пътища и ОВИ - остра вирусна инфекция.

До скоро тези заболявания се наричаха „простудни". Сега се знае, че те се причиняват от вируси. По-честата им поява през студените сезони се дължи на струпването на децата в големи колективи - детски градини, училища, което създава условия за възникването на епидемии. Вирусите, които причиняват простудите, се „чувстват добре" в прохладно и мрачно време. Когато детето настине, неговата имунна система отслабва и вирусите проникват по-лесно.

Вирусните инфекции на дихателните пътища се предават по въздушно - капков път - при кихане, кашлица и говор. Малките пръски от устата на човек отиват на 1,5 метра разстояние.

Обикновената настинка се причинява от повече от 200 различни вируса, а детето може да си изгради имунитет само срещу един от тях за едно разболяване. Помните ли всички настинки, които сте имали през живота си? Вашето дете също ще трябва да ги преболедува, за да си изгради защита срещу вирусите.

Малкото дете, което изследва всичко чрез пипане, лесно влиза в досег с простудните вируси по ръцете си. И тогава всичко, което трябва да направи, е просто да пъхне пръстче в носа си или да си потърка очите и вирусът ще има възможност да се установи в носоглътката и да го разболее за седмица - две.

Детето ви може да се разболява по-често през есента и зимните месеци, понеже студеният въздух и вътрешното отопление изсушават носната лигавица, което позволява на вирусите да намерят подходяща среда там. Освен това децата прекарват повечето време скупчени вътре, където е по-вероятно вирусите да се предадат от човек на човек.

Най-често биват засегнати децата от ранна и предучилищна възраст. С възрастта естествените защитни сили на детето нарастват, а и преболедувалите деца се имунизират. Затова през училищната възраст острите катари на дихателните пътища вече стават по-редки. Трябва да знаете обаче, че имунитетът след преболедуването не е много траен.

Проникналите в дихателните пътища вируси се настаняват в клетките на лигавицата, нарушават функциите им, а много клетки загиват. Възпалителният процес се проявява с отделяне на секрет от носа и в бронхите, който се изхвърля чрез кихане и кашлица.

Най-честите прояви на острите дихателни инфекции са повишена температура, хрема, кихане, кашлица с или без отделяне на храчки, болки в гърлото, което е зачервено. Често нарушаването на целостта на дихателната лигавица отваря път на бактериите, които причиняват усложненията - бронхит, синузит, пневмонии.

Как действа вирусът на грипа на децата?

Ако детето има температура по-висока от 38,5 градуса, от нослето тече бистър секрет, детето е необичайно сънливо, оплаква се от болки навсякъде и губи апетит, тогава най-вероятно става въпрос за грип.

Запушеният нос или хремата, характеризираща се с гъсти бели, жълти или зелени сополи, червеното гърло и кашлицата, които придружават настинките, няма да накарат детето ви да се чувства толкова зле като грипа.

Дете с грип може да получи също повръщане и разстройство (настинката също може да предизвика повръщане понякога, ако детето преглъща твърде много носни секрети или има силна кашлица).

Грипът може да се развие и в лека, и в по-сериозна степен. Всичко зависи от това какви свойства има вирусът - причинител (става въпрос до колко е агресивен) и от имунната система на детето. На проникналите вируси организмът на детето отвръща със сложна система от защитни реакции, чиято цел е първоначално да ограничат разпространението на вируса, да го разрушат и премахнат, а накрая да възстановят нарушената работа на органите. Ако защитната система работи добре, болестта е преборена, а вирусът бързо се изхвърля от организма - детето оздравява. Случва се имунитетът да не се справи със задачата си. Тогава всички проникнали вируси и разрушените от тях клетки попадат в кръвта и предизвикват сериозни форми на болестта, а понякога и усложнения (например, отит - възпаление на средното ухо или пневмония).

В първите часове от болестта и при малки, и при големи преди всички други признаци се появяват втрисане, сънливост или обратно - безпокойство, което пречи да заспиш, температурата се повишава и апетитът намалява. А подсмърчането и кашлянето, по които родителите са свикнали да се ориентират, са още почти незабележими. Трябва да се отбележи, че при новородените и 3-месечните бебета грипът обикновено започва леко, а температурата не се променя или много малко се повишава. Мъниците стават неспокойни или вяли, не се хранят добре, не спят добре, кихат или покашлят.

Ако грипът не предизвиква усложнения, температурата и отпадналостта при дечицата преминават от 2 до 5 дни, а хремата, неприятното усещане в гърлото и кашлицата - от 7 до 9 дни.

Как да лекуваме мъниците? Можем ли без лекарства?

Преди всичко трябва задължително да повикате лекар.

→ Главният принцип при лечение на грипа е да започнете колкото може по-рано. Колкото по-бързо повикате лекар, толкова по-добри ще са резултатите. За съжаление, лечението без лекарства може да пребори единствено леките форми на грипа. Работата е там, че натуралните средства не мога да разрешат най-важната задача - да предотвратят размножаването на вирусите. Те единствено помагат организмът да ги изхвърли чрез изпотяване, кашляне, уриниране, избавяйки по този начин детето от някои симптоми. Освен това, не всички натурални средства са подходящи за деца. Например, при 3 - 4 месечните бебета потните жлези още не „работят". Затова и препарати, които действат на основата на потенето, не са подходящи.  Те могат да помогнат на по-големите деца.  

→ Доста по-забележим резултат в лечението на грипа дават средствата, които укрепват имунитета на детето: човешки левкоцитарен интерферон (това е единият от естествените защитни фактори, които организмът ни произвежда).

→ Има препарати, които стимулират изработването на собствен  интерферон в организма на децата.

→ Давайте му много течности - тялото на детето работи здраво, за да победи инфекцията и има нужда да е добре хидратирано, особено когато има и температура. Топлите течности като пилешка супа или зеленчуков бульон успокояват зачервеното гърло и временно отпушват запушените носни пътища. (Не давайте на детето си таблетки за смучене за възпалено гърло, тъй като съществува опасност от задавяне при деца под 4-годишна възраст). И понеже децата до около 3-годишна възраст не са достигнали такава степен на развитие, че да могат да си издухват носа, те имат нужда от вашата помощ, за да намалите запушването на носа по други начини: използвайте помпичка за нос, за да изсмучете секретите, ако детето позволява (малките деца се съпротивляват повече от бебетата на тази тактика); използвайте овлажнител за въздух в спалнята на детето. Влажният въздух ще предпази носа от запушване, което улеснява детето да заспи; останете с детето в банята и пуснете душа за 15 минути. Парата помага срещу запушен нос. Горещата вана постига същото. Да добавите ментово или евкалиптово масло във водата е сигурен и безопасен начин временно да се отпуши носа. Повдигнете матрака на детското легло при главата, като сложите няколко кърпи под него.

→ Химически препарати могат да се предписват на деца единствено от лекар. Към помощта на антибиотиците той ще прибегне единствено в краен случай и заедно с тях се предписват средства, които възстановяват състава на нормалната микрофлора на стомахчето.

→ Освен различните лечебни средства, болното дете има нужда и от вашите грижи. Накарайте го да се почувства възможно най-удобно! Старайте се често да пие минерална вода, чай с лимон и сокове. Ако мъникът не иска да яде, не го насилвайте.

Как да защитим детето от грип?

Човекът, за съжаление, е главният източник за инфекцията при децата. Затова се старайте да държите на разстояние децата си от тези, които вече са се разболели. За да не последва мъникът техния пример, трябва да помогнете на имунната му система успешно да се справи с атаките на вируса.

1. Една от възможностите е да направите имунизация. След нея децата боледуват по-рядко, а дори и да заболеят, грипът преминава по-леко и без усложнения. Имунизацията представлява инжектиране в организма на детето отслабени вируси на грипа като по този начин то формира имунитет към тях. Единствената причина имунизацията да не е подходяща е детето да има алергия към белтък. Възможно е също имунизацията да бъде отложена за месец, ако мъникът се е разболял от някаква инфекциозна болест.

2. Хубаво да укрепвате имунитета чрез закаляване. Консултирайте се с педиатър. Той ще ви посъветва кои процедури са подходящи за детето.

3. Препоръчително е младите майки, които са решили да отбият детето си, да не бързат, защото бебетата, които още сучат, боледуват по-рядко. Кърмата ги снабдява с полезни защитни фактори, както и с антитела против грипни вируси, и други респираторни инфекции.

4. За да работят защитните механизми правилно, те се нуждаят от витамини (най-вече от А, В, Е, С). Затова подберете за мъника поливитаминозен комплекс, който съответства на неговата възраст. 

 

Автор: Биляна Цветкова
Консултант: Красимира Иванова, педиатър

 

 

Сподели: